Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Şcoala Liberală “Gheorghe Ghimpu”

|versiune pentru tipar||
PL / 10 noiembrie 2013
Partidul Liberal

În perioada de 8–10 noiembrie 2013, s-a desfăşurat Şcoala Liberală “Gheorghe Ghimpu”, eveniment organizat de Tineretul Liberal în colaborare cu Fundaţia Friedrich Naumann pentru Europa de Sud.

La eveniment au participat 30 de tineri liberali, interesaţi de domeniul politic, care activează în cadrul Organizaţiei Tineretului Liberal, care au fost instruiţi pe subiecte precum: Principiile şi valorile liberale, metode eficiente de aplicare a acestor principii în societate, promovarea ideilor liberale şi tranmiterea lor prin intermediul mai multor intrumente şi mijloace de comunicare, motivarea tinerilor să se implice activ în domeniul politic şi administrativ etc.

La Şcoala Liberală “Gheorghe Ghimpu” au participat şi Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, D-nul Daniel Kaddik; Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu; Preşedintele Tineretului Liberal, Ion Cebanu şi Sergiu Boghean, Ofiţer Internaţional al PL.

În ultima zi de instruire, participanţii au avut discuţii libere cu Preşedintele Partidului, adresându-i mai multe întrebări despre situaţia politică din Republica Moldova, parafarea şi semnarea Acordului de asociere cu UE, trecutul şi activitatea marelui patriot Gheorghe Ghimpu etc. Totodată, în cadrul discuţiilor au fost abordate şi subiecte legate de motivarea tinerilor de a se implica activ în politică, metodele de combatere a corupţiei şi manipularea opiniei publice de către unele partide politice.

În acest sens, Mihai Ghimpu a accentuat: “Viaţa însăşi este o luptă continuă, dar cu atât mai mult viaţa politică, de aceea astfel de activităţi de instruire a tinerei generaţii sunt foarte utile pentru că oferă posibilitate tinerilor să se manifeste şi să fie informaţi corect, astfel încât să mizăm cu încredere pe ei în viitor. Noi, membrii Partidului, şi cu atât mai mult eu, în calitate de Preşedinte, trebuie să facem totul pentru a menţine identitatea acestui partid şi pentru a păstra şi a întări valorile liberale în societatea noastră, întrucât ele asigură progresul şi evoluţia societăţii. Când aceste valori au fost încălcate de guvernanţi, Partidul nostru a luat atitudine, căci pentru noi faptul de a fi la guvernare nu reprezintă cel mai important lucru. Acum depinde doar de voi cât de mult vă doriţi să vă implicaţi şi nu vă rămâne decât să puneţi în practică tot ceea ce aţi învăţat la aceste seminare. Societatea trebuie să vadă că tinerii liberali se implică şi contribuie la soluţionarea problemelor, că avem lideri care muncesc pentru un viitor mai bun, tineri care nu pot fi amăgiţi, manipulaţi şi cumpăraţi. Iata de ce aştept de la voi să acţionaţi, să luaţi atitudine atunci când este cazul şi să aveţi iniţiativă”.

La subiectul legat de parafarea Acordului de Asociere cu UE, care va avea loc în curând la summit-ul de la Vilnius, Preşedintele PL a menţionat: “Parafarea Acordului de Asociere cu UE, la Vilnius, nu trebuie să ne facă să lăsăm mâinile în jos şi să renunţăm să luptăm pentru viitorul nostru european. Este destul să vină comuniştii la putere la alegerile din 2014 sau chiar şi 2018, şi toate eforturile noastre vor fi zadarnice. Dimpotrivă, după parafarea Acordurilor trebuie să fim şi mai motivaţi, mai insistenţi şi consecvenţi ca să demonstrăm că noi ne dorim cu adevărat un viitor mai bun şi chiar luptăm pentru ca acest lucru să se realizeze. Sunteţi tineri, sunteţi deştepţi şi aveţi idei, vă rog, treceţi la acţiuni! Credeţi în forţele proprii şi motivaţi-i şi pe ceilalţi să pună umărul în lupta pentru Libertate, pentru viitorul nostru european şi pentru o societate prosperă!”

La rândul său, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, D-nul Daniel Kaddik, a menţionat: “Dl. Preşedinte Mihai Ghimpu are dreptate şi a spus foarte multe din ceea ce vroiam să vă spun şi eu. Dvs trebuie să fiţi liberi, să fiţi activi, altfel nimic nu se întâmpla şi nu se va schimba de la sine. Dacă nu sunteţi fericiţi şi nu vă convine situaţia în care se află Republica Moldova, voi sunteţi cei care trebuie să schimbaţi lucrurile, pentru că voi trebuie să fiţi stăpâni în ţara DVS, nu cei de la conducere, nu alţii, dar fiecare dintre dumneavoastră! Nimeni nu va veni să lupte în locul Dvs împotriva corupţiei, nimeni nu vă va rezolva problemele, nimeni nu vă va ajuta dacă nu veţi cere acest ajutor! Eu consider că este important ca să luaţi atitudine şi să aplicaţi tot ceea ce aţi însuşit, în fapte şi acţiuni concrete, pentru că voi sunteţi viitorul Partidului Liberal şi viitorul Republicii Moldova. Integrarea Europeană nu este destinaţia finală a Republicii Moldova, ci este doar un început! D-le Preşedinte Mihai Ghimpu, aveţi tineri deştepţi în partid şi sunt sigur că Dvs îi veţi putea ghida corect şi vor deveni adevăraţi lideri!”

Mihai Ghimpu i-a mulţumit D-lui Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, pentru eforturile şi sprijinul pe care Fundaţia îl acordă Partidului Liberal, exprimându-şi aprecierea pentru colaborarea pe care o are Partidul cu Fundaţia Naumann . La rândul său, Dl. Daniel Kaddik i-a mulţumit Preşedintelui PL şi l-a asigurat că Fundaţia are multe alte proiecte de colaborare cu Republica Moldova şi cu liberalii de aici.

Şcoala Liberală “Gheorghe Ghimpu” se desfăşoară anual şi reprezintă un proiect de instruire politică al Tineretului Liberal bazat pe conceptul de “general politics”, care îmbină în sine module de seminare şi training-uri precum: Istoria politică a Republicii Moldova, Bazele şi principiile liberalismului, Comunicarea politică (Tehnici de comunicare, Dezbaterea politică, Negocierea politică), Managementul (organizaţional şi a campaniei electorale), etc.

Scopul Şcolii Liberale “Gheorghe Ghimpu” este educarea membrilor TL, cât şi a tinerilor neafiliaţi politic, întru creşterea competenţelor lor politice şi administrative.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

La mulţi ani, D-le Gheorghe Bordei! Veaceslav Untilă: Un dialog dintre surd şi mut