Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Valeriu Munteanu: Profitorii tranziţiei sau vânzătorii de neam

|versiune pentru tipar||
PL / 12 noiembrie 2013
Partidul Liberal

În ultima perioadă, tot mai mulţi cetăţeni ne întreabă dacă după semnarea Acordului de Liber Schimb străinii vor avea posibilitatea să cumpere nestingherit terenuri agricole, asta în condiţiile în care persoane interpuse ale liderilor unui partid de la guvernare s-au îndeletnicit în ultimul timp cu procurarea şi consolidarea terenurilor agricole.

Ţările care au aderat recent la Uniunea Europeană (în ultimele două valuri, altele decât Croaţia) au negociat cu UE aplicarea unui termen suspensiv (care apoi a fost prelungit de mai multe ori) pentru liberalizarea vânzării terenurilor către străini; până astăzi unele ţări Baltice, dar şi alte ţări UE, nu au liberalizat încă acest sector sensibil.

Este bine cunoscut faptul că firme apropiate liderilor P**M (de exemplu, SRL C.V.) cumpără intens pământuri în toată republica, inclusiv în zona Anenii Noi-Căuşeni (Larga, Ochiul Ros, Zolotievca). Ar fi un act cu adevărat criminal să se liberalizeze acum vânzarea pământurilor, asta ar duce la înzecirea sau chiar însutirea preţurilor la pământ şi ar face din Republica Moldova un poligon de comerţ cu terenuri, în special cele agricole, iar pe oamenii noştri i-ar transforma în argaţi, sau cum e acum la modă — zilieri.

Noi nu cunoaştem deocamdată prevederile Acordul de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător RM-UE, pe care guvernarea îl ţine sub masă, dar sper din tot sufletul ca negociatorii noştri rămân totuşi patrioţi ai acestui neam şi nu vor proceda atât de josnic cu oamenii noştri.

Apropo, recent a fost adoptată o lege, propusă de exponenţii aceluiaşi partid, prin care terenurile de până la 0,25 ha vor putea fi consolidate fără perfectarea actelor în procedură notarială, ceea ce desigur va duce la abuzuri foarte mari, iar în procedură parlamentară mai este o lege, prin care vor fi amendaţi foarte dur proprietarii care nu-şi prăşesc terenurile (chiar dacă este proprietar moş Ion sau mătuşa Ileana, ambii de 85 de ani), promovată, bănuiesc, cu acelaşi scop de a-i determina să-şi cedeze proprietăţile “băieţilor şmecheri de la Chişinău”.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

În satul Săseni a fost inaugurat Monumentul în memoria victimelor regimului totalitar comunist Deputaţii PL au avut o întrevedere cu Delegaţia Băncii Mondiale