Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţia Partidului Liberal de susţinere a vointei cetatenilor din Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană

|versiune pentru tipar||
PL / 22 ianuarie 2014
Partidul Liberal

Partidul Liberal este profund îngrijorat de evoluţia violentă din ultimul timp a evenimentelor din Ucraina, de pe Piaţa Independenţei, supranumită Euro-Maidan.

Ne gândim la coincidenţa, întâmplătoare sau poate intenţionată, la alegerea datei de 21 noiembrie 2004 când a început Revoluţia Oranj din Ucraina.

Sunt asemănări şi diferenţe dintre aceste două evenimente la distanţă de 9 ani.

Corturile de pe Maidan, supa calda, sloganele similare, aceleaşi cântece. Doar că, pe 21 noiembrie 2013 cetăţenii s-au adunat în număr foarte mare, după ani de apatie politică în numele unei idei: ideea de modernizare şi europenizare a Ucrainei.

Regretabil este faptul că un preşedinte de ţară, ales de popor, după ce a promis cu fermitate semnarea Acordului de Asociere la Vilnius, trădează în mod sfidător dorinţa poporului de a face parte din familia europeană.

Violenţele din ultimele zile de pe Euro-Maidan demonstreaza faptul ca democratia in Ucraina este inca una fragila.

Lunile care urmează vor fi extrem de importante pentru procesul de intgrare a Republicii Moldova, semnarea Acordului de Asociere cu UE şi Liberalizarea regimului de vize. Exemplul Ucrainei este o lecţie pe care nu o putem trece cu vederea: Moscova, niciodată nu doarme când e vorba de independenţa adevărată a fostelor Republici Sovietice.

Considerăm că opţiunea europenă pentru Republica Moldova şi Ucraina este cea mai bună cale de dezvoltare care va oferi un viitor mai bun cetăţenilor acestor tari.

Credem cu fermitate în voinţa cetăţenilor noştri şi considerăm că este posibilă semnarea Acorurilor de Asociere pentru ambele state.

Partidul Liberal sustine lupta pentru integrarea Ucrainei in Uniunea Europeana şi îşi manifestă dezacordul faţă de orice acţiune sau campanie de intimidare şi persecutare a participanţilor la proteste.

Respectarea valorilor europene presupune libertatea fiecărui cetăţean/stat de a-şi alege viitorul şi de a decide autonom cu cine să se asocieze.

Preşedintele Partidului Liberal,
Mihai Ghimpu

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Declaraţia fracţiunii Partidului Liberal cu privire la situaţia creată în spaţiul mediatic din Republica Moldova Deputaţii PL au înregistrat în Parlament un Proiect de Lege privind adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului