Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Deputaţii PL informează opinia publică despre neconstituţionalitatea Proiectului de Lege privind schimbarea sistemului electoral

|versiune pentru tipar||
PL / 22 ianuarie 2014 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 22 ianuarie 2014, Deputaţii Liberali au susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Schimbarea Sistemului Electoral”. La conferinţă au participat: Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal; Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale; Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament şi Gheorghe Brega.

În cadrul conferinţei de presă, Deputatul Mihai Ghimpu a accentuat că Partidul Liberal nu este împotriva implementării unui sistem electoral mixt, dar acest lucru se întâmplă prea devreme şi prin acest proiect se urmăresc interesele PD-ului.

Preşedintele PL a menţionat despre acest proiect: “Este cunoscut faptul ca în RM totul este controlat, Procuratura, Vama, Fiscul, Intrarea, Ieşirea, au ramas în afara controlului doar cetăţenii, şi iată că a venit momentul să obsevăm că cei care controlează totul nu sunt multumiţi de puterea care o au şi au hotarat să pună mâna şi pe puterea suverană, violând dreptul constituţional al cetăţenilor de a face o alegere liberă în ziua alegerilor, mă refer la alegerea deputaţilor/ formarea puterii legislative”.

Mihai Ghimpu a precizat că: “Interesul care se urmăreşte prin acest proiect este altul! Şmecheria PD-ului constă în obţinerea mandatelor, aşa cum le place unora, nu cu multă muncă, nu cu multă responsabilitate, ci mai uşor — prin minciună, prin cumpărare, aşa încât să fie plină covata lor. Diferenţa substanţială dintre circumscripţiile electorale a nr. de votanţi este o încălcare gravă a Constituţiei. Acolo unde PD are susţinere, dintr-o circumscripţie electorală se fac 2 sau 3, pentru ca să obţină mai multe mandate, şi viceversa”.

Preşedintele Liberalilor a mai subliniat Partidul Liberal nu susţine astfel de iniţiative, întrucât liberalii militează pentru ca Republica Moldova să devină cu adevărat un stat de drept şi democratic, unde orice putere să fie aleasă în mod liber, fără manipulări, fără ca voturile să fie cumpărate. “Cred că asta este datoria Partidelor Politice, întrucât Constituţia spune că Partidele Politice trebuie să promoveze interesele cetăţenilor, nu ale partidului, nu ale liderului sau ale liderilor, dar ale cetăţenilor. Să nu uităm că democraţia este pentru cetăţeni, şi nu pentru a deveni milionar/miliardar în perioada actului guvernării. RM are o singură cale, calea standartelor europene, ceea ce înseamnă putere pentru oameni, libertate, dreptate, adevăr şi bunăstare oamenilor!”

În acelaşi context, Valeriu Munteanu a enunţiat că acest proiect este poate cel mai enigmatic de până acum. Liderul PL a informat: “În art. 38 din Constituţie este precizat că «sufragiul trebuie să fie universal, EGAL, direct şi liber exprimat». Experienţa internaţională demonstrează că abaterile se pot admite de 3–5 la sută. Noi am studiat datele acestui proiect, le-am pliat pe datele problemelor alegerilor din 2010 şi am facut o simulare pe care v-o prezentăm ca să demonstrăm esenţa vitregă a acestui proiect”.

Preşedintele Fracţiunii Liberale a făcut o analiză minuţioasă a repartizării alegătorilor pe circumscripţii electorale conform proiectului de schimbare a sistemului electoral, efectuat în baza datelor alegerilor parlamentare din 2010, şi a evidenţiat toate încălcările, argumentând neconstituţionalitatea prevederilor menţionate în proiect.

Deputatul Gheorghe Brega a completat că actualmente Codul Electoral prevede că alegerile pot fi validate dacă prezenţa la vot este de 50 la sută, IAR Conform noului proiect, alegerile vor fi validate dacă vor participa 25 la sută din alegatori, asta înseamnă neconstituţionalitate, întrucât minoritatea va alege pentru majoritate. “Cu 200 de mii de voturi vor fi aleşi deputaţii. 200 de mii de voturi, la saracia din Republica Moldova, este foarte uşor să le cumperi, aşa se explică şi interesul PD-ului pentru acest proiect. Alegerile mixte sunt binevenite, dar într-o ţară unde democraţia, legile şi statul de drept funcţionează, iar voturile nu pot fi cumpărate sau falsificate”, a mai declarat Gheorghe Brega în cadrul conferinţei.

În continuare, Corina Fusu a informat opinia publică că PL a făcut o adresare cu argumentele de rigoare către Consiliul European, Uniunea Europeană, Comisia de la Veneţia, către toate Ambasadele UE acreditate la Chişinau, pentru a atenţiona că prin acest proiect este încălcată Consituţia RM şi principiile statului de drept.

Corina Fusu, a mai menţionat că acest proiect nu poate fi implementat cu succes în R. Moldova deoarece cetăţenii sunt săraci, de aceea ei pot fi uşor cumpăraţi de forţele politice. “Votul uninominal sau votul mixt este bun pentru ţările dezvoltate din punct de vedere economic, unde cetăţenii sunt bine informaţi. Însă acest sistem este păgubos şi pentru femeile, care vor candida pe listele electorale, pentru că ele sunt mai corecte şi mai puţin capabile să cumpere voturi”.

Spre sfârşitul conferinţei de presă, Mihai Ghimpu şi-a exprimat convingerea că cetăţenii RM nu vor mai tolera să fie manipulaţi şi minţiţi de unii politicieni care urmăresc interese personale şi de partid, dar vor decide ei singuri ce este mai bine pentru copiii şi viitorul lor. “E timpul să punem punct hoţiei, pentru că a fura dreptul cetăţenilor de a face o alegere liberă este o hoţie! Eu cred în maturitatea politică a cetăţenilor care au înteles că 20 de ani au fost amăgiţi când de un lider, când de altul, de un partid, de altul, iar de data aceasta vor pune mâna pe coasă şi îi vor cosi, politic vorbind, pe cei care vin să ii cumpere!”

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL au înregistrat în Parlament un Proiect de Lege privind adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului Deputaţii PL au fost decoraţi cu Ordinul “Steaua României”