Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

PL solicită demiterea din funcţie a Ministrului Educaţiei, Maia Sandu

|versiune pentru tipar||
PL / 31 ianuarie 2014 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 31 ianuarie 2014, Conducerea Partidului Liberal a susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Necesitatea suspendării din funcţie a Ministrului Educaţiei, Maia Sandu”.

La conferinţă au participat Deputaţii PL — Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal şi Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament.

În cadrul conferinţei de presă, Mihai Ghimpu a adus la cunoştinţa opiniei publice ilegalităţile comise de Ministrul Educaţiei din partea PLDM, Maia Sandu, care printr-un ordin a dispus colectarea datelor cu caracter personal, în special datele din buletinul de identitate(codul personal), de la profesori şi de la părinţii elevilor, prin intermediul lor, ceea ce contravine legislaţiei. Preşedintele PL a precizat în acest sens: “Chiar dacă la 10 octombrie 2012 a fost emisă decizia prin care Ministerul Educaţiei este obligat şă suspende imediat operaţiunile de colectare a datelor cu caracter personal, D-na Maia Sandu nu s-a supus. Toate acestea, presupunem, se explică prin interesul PLDM-ului de a obţine un rezultat nemeritat la alegerile parlamentare din acest an, încălcând legea şi folosind pârghiile administrative”.

“În luna decmbrie PL a organizat o Conferinţă de presă în care a atenţionat opinia publică despe un proces amplu de colectare a datelor cu caracter personal, inclusiv date din buletin de la toţi elevii din sistemul de învătămant, părinţii acestora, precum şi a tuturor cadrelor didactice şi personalului auxiliar. Ministerul Educaţiei în loc să remedieze situaţia si să revină în cadrul legal, au atacat dur Partidul Liberal, acuzându-l de politizarea subiectului. Poziţie dublată de liderul PLDM, Vladimir Filat. Nu este prima dată când foştii colegi de Alianţă din PLDM, în loc să abandoneze folosirea pârghiilor administrative în interesul partidului, ne învinuiesc pe nedrept şi continuă să încalce legislaţia. Am spus atunci că acest ordin emis de D-na Ministru Maia Sandu, vorbeşte despre intenţiile rele ale liderului PLDM în viitoarele alegeri. Altfel, pentru ce au solicitat codul personal?! E ştiut că de el se foloseşte doar cetăteanul care îl deţine. În alte situaţii poate fi folosit doar la alegeri.

Nu dorim să învinuim pe nimeni, dar colectarea codurilor personale de la cetăţeni este, presupunem, pentru folosirea lor în ziua alegerilor, ceea ce înseamnă că PLDM intenţionează să falsifice alegerile. Iată de ce am considerat că trebuie să atragem atenţia opiniei publice. Dacă nu este aşa, să ne spună: de ce au solicitat date din buletinul de identitate, înclusiv codul personal? Despre această încălcare făcută de D-na Ministru al Educaţiei, nu doar PL a atenţionat, ci şi Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal. Citez: Urmare a constatărilor făcute, la 10 octombrie 2012 a fost emisă decizia prin care Ministerul Educaţiei a fost obligat să suspende IMEDIAT operaţiunile de colectare şi prelucrare a datelor cu caracter personal, prevăzute a fi realizate conform ordinului Ministrului Educaţiei nr 580 din 22 iunie 2012, până la aducerea acestor operaţiuni în conformitate cu prevederile legislaţiei privid protecţia datelor cu caracter personal” — a mai declarat Preşedintele PL în cadrul conferinţei de presă.

În continuare, Valeriu Muntenu a adus la cunoştinţă că la interpelarea făcută de el, Centrul Naţional Pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal, la 26 decembrie 2013, a pornit procesul contravenţional nr. 02–13/030, în baza art. 74, Codul Contravenţional, pentru neîndeplinirea deciziilor Centrului, care prevede: “Neîndeplinirea în terminul stabilit a deciziei Centrului Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal privind repunerea în drepturi a subiectului datelor cu caracter personal, inclusiv privind suspendarea sau încetarea prelucrării datelor cu caracter personal, privind blocarea, distrugerea parţial ori integrală a datelor cu caracter personal, prelucrarea legislaţiei în domeniul protecţiei datelor cu caracter personal, se acţionează cu amendă de la 50 la 150 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 50 la 300 de unităţi convenţionale aplicată persoanei cu funcţia de răspundere, cu amendă de la 250 la 500 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea în toate cazurile de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an”.

Valeriu Munteanu a reamintit că prin ordinul emis de Ministrul Maia Sandu, elevii au fost obligaţi să prezinte date despre părinţi, inclusiv codul personal al acestora. “Este un precedent foarte periculos. Centrul Naţional pentru Protecţia Datelor cu Caracter Personal al Republicii Moldova (CNPDCP ) s-a sesizat şi a interzis Ministerului Educaţiei să colecteze aceste date. Din păcate ministrul nu s-a conformat acestei somaţii. Ulterior, după cum am mai spus, pe acest caz a fost deschis un dosar contravenţional, iar în conformitate cu prevederile acestuia, ministrul riscă să fie suspendat din funcţie de la 3 luni până la un an.

Noi totuşi considerăm că cineva care a executat o comandă politică nu poate să mai rămână în această funcţie. Acest proiect a fost coordonat şi plătit de către Banca Mondială, dar nu o să facem demers către ei şi nu o să scriem plângere pe numele reprezentantului Băncii Mondiale de la Chişinău, pentru că nu dorim să ne lispim de resurse financiare şi nici să discredităm Republica Moldova”, a mai precizat Valeriu Munteanu.

Având în vedere că CNPDCPC a dispus, repetat, suspendarea colectării, cităm: “Suplimentar, s-a dispus, repetat, suspendarea operaţiunilor de colectare şi prelucrarea datelor cu carater personal ce nu sunt prevăzute de Concepţia sistemului informaţional — educaţional, aprobată prin hotărârea Guvernului nr. 270 din 13 martie 2007, până la momentul aducerii acestor operaţiuni în corespundere cu cerinţele Legii cu privire la registre, Legii privind protecţia datelor cu caracter personal şi cerinţelor faţă de asigurarea securităţii datelor cu caracter personal la prelucrarea acestora în cadrul sistemelor informaţionale de date cu caracter personal, aprobate prin hotărârea Guvernului nr. 1123 din 14 decembrie 2010”.

Conducerea Partidului Liberal a solicitat Procuraturii Generale să se autosesizeze, iar Prim-ministrului Iurie Leancă să facă un demers către Preşedintele R. Moldova pentru a o demite din funcţia de Ministru al Educaţiei pe Maia Sandu..

Acţiunile actualului Ministru al Educaţiei constituie o dovadă în plus a motivului pentru care a fost demis Mihail Şleahtiţchi, în afară de poziţia sa cu privire la predarea în continuare a Istoriei Românilor. Preşedintele PL a ţinut să precizeze că Republica Moldova are nevoie de miniştri ca Mihail Şleahtiţchi, care este un om cu demnitate şi caracter, care nu îndeplineşte comenzi politice, pentru că respectă Legea, îşi respectă numele şi imaginea sa ca om de ştiinţă.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Veaceslav Untilă: Criza Găgăuză şi greşelile puterii Au fost desemnaţi câştigătorii Turneului de minifotbal organizat în memoria lui Nicolae Andronachi!