Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Valeriu Munteanu: Coaliţia de guvernare merge pe contrasens

|versiune pentru tipar||
PL / 12 februarie 2014
Partidul Liberal

La 5 aprilie 2012, majoritatea parlamentară a Alianţei pentru Integrare Europeană, din care încă nu fusese exclus, în mod abuziv, Partidul Liberal, a adoptat Strategia Naţională de Descentralizare şi Planul de acţiuni privind implementarea acesteia.

În cadrul luării de cuvânt pe marginea adoptării acestei strategii extrem de necesare, menţionam că: “pentru realizarea cu succes a acesteia este nevoie de adoptarea, amendarea şi implementarea a zeci de acte legislative, iar descentralizarea propriu zisă, poate fi realizată, doar prin manifestarea unei voinţe politice congruente şi conjugarea eforturilor tuturor actorilor politici”.

Din păcate, conduşi în acţiuni de patroni geopolitici din exterior, foştii noştri colegi de guvernare au clădit o nouă Coaliţie, lipsită însă de voinţă politică congruentă, axată exclusiv pe capitalizarea intensivă a dividendelor materiale rămase, îndeosebi prin risipirea bunurilor publice de importanţă majoră.

Această nouă Coaliţie (numită impropriu, Proeuropeană) nu a realizat acţiunile necesare pentru transpunerea în viaţă a prevederilor Strategiei şi a Planului de acţiuni pentru anii 2012–2015.

Astfel, deşi în Planul de acţiuni se menţionează că este necesară adoptarea noii Legi privind finanţele publice locale în primul trimestru al anului 2013, (pre)ocupaţi de alte interese, guvernanţii au tergiversat adoptarea acestei noi legi până în noiembrie 2013.

Cu toate neajunsurile sale, adoptarea atât de târziu a unei legi atât de necesare, nu ar fi reprezentat un impediment insurmontabil în reformarea finanţelor publice locale, însă, pentru a fi siguri că îşi vor putea exercita presiunile financiar-politice asupra adepţilor din teritoriu, liderii politici ai “Coliţiei AeroBank” au decis, în mod profund nedemocratic, amânarea intrării în vigoare a prezentei legi tocmai până în 2015.

În cadrul dezbaterilor parlamentare de atunci am atenţionat de mai multe ori asupra inechităţii acestei prevederi şi am îndemnat colegii la raţiune, însă, din păcate, aceste apeluri au răsunat în van.

Iată că acum, resimţim deja efectele negative ale acestei prevederi nesăbuite — inclusiv prin retragerea finanţărilor din partea Ambasadei SUA şi a Suediei, precum şi prin scăderea credibilităţii Republicii Moldova în faţa partenerilor externi, astfel actuala guvernare a început să semene izbitor de mult cu guvernarea comunistă, atunci când pentru lipsă de reforme şi acţiuni nedemocratice le-a întors spatele întreaga Europă.

Adoptarea “fără noimă” a Strategiei Naţionale de Descentralizare reprezintă un exemplu emblematic de “europenizare” de faţadă, atunci când între declaraţiile şi acţiunile guvernanţilor este o adevărată prăpastie.

P.S. Domnilor guvernanţi, atenţie la prăpastie!

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Sesizarea deputaţilor PL privind controlul constituţionalităţii dispoziţiilor Legii prin care s-a micşorat cota accizului la automobilele de lux Deputaţii PL au sesizat Curtea Constituţională privind schimbarea datei efectuării Recensământului general al populaţiei şi al locuinţelor, contrar Legii nr. 90 din 26.04.2012