Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Coaliţia de guvernare pune în pericol cursul european al Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PL / 12 februarie 2014 | 
Partidul Liberal

Astăzi, 12 februarie 2014, Conducerea Partidului Liberal a susţinut o conferinţă de presă cu tema: “Coaliţia de guvernare pune în pericol cursul european al Republicii Moldova”. La conferinţă au participat Deputaţii Fracţiunii PL — Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal, Corina Fusu, Vicepreşedinte PL şi Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL, Preşedintele Fracţiunii PL în Parlament.

Preşedintele PL a subliniat că Partidul Liberal a sesizat în repetate rânduri Curtea Constituţională în legătură cu încălcările grave ale Coaliţiei de guvernare, şi astfel au fost înlăturate abuzurile şi încălcările. “De această dată, întrucât este mai mult o chestiune politică, ci nu juridică, venim să atragem atenţia asupra neîndeplinirii Legii pentru aprobarea Strategiei naţionale de descentralizare şi a Planului de acţiuni prvind implementarea Strategiei pentru anii 2012–2015, nr. 68 din 5 aprilie 2012. Din cauza iresponsabilităţii Guvernului şi nerespectării termenilor indicaţi în Planul de acţiuni, Ambasada SUA de la Chişinău şi Ambasada Suediei au anunţat că Guvernele acestor ţări suspendează finanţările proiectelor de descentralizare”, a enunţiat Mihai Ghimpu.

“Coaliţia a recurs la o şmecherie. Nerespectând termenii prevăzuţi în Legea menţionată, Coaliţia a amăgit partenerii externi, iată de ce avem suspendarea a finanţării venite din partea SUA şi Suediei, în condiţiile în care SUA este un partener strategic al R. Moldovei. Republica Moldova este la un pas de a nimeri pe lista neagră a Guvernului Statelor Unite. Trebuie să fii tare obraznic — să promiţi, ca să primeşti bani, iar după aceea să încalci Legea şi să nu-ţi respecţi anjagamentele. Dacă azi se tărăgănează descentralizarea puterii locale, iar mâine cad reformele în Justiţie şi în alte domenii, nu punem prin aceasta în pericol semnarea Acordului de Asociere sau Liberalizarea Regimului de Vize? E ruşine cînd una spunem şi alta facem, mai ales partenerilor fără de care nu putem merge înainte! Cursul european nu aparţine Coaliţiei, aceasta este voinţa cetăţenilor exprimată în 2009 şi în noiembrie 2010, şi ea trebuie să fie ca o icoană pentru cei de la Guvernare. Aceasta suspendare a finanţării din partea SUA şi a Suediei cred că au legătură şi cu privatizarea Băncii de Economii şi concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău ş.a.

Ne adresăm Coaliţiei să înceteze acţiunile care pun în pericol cursul european al RM”, a precizat Mihai Ghimpu.

În continuare, Valeriu Munteanu a precizat că declaraţiile Ambasadei SUA şi Suediei privind suspendarea finanţării proiectelor de descentralizare, amintesc de anul 2008, când se înregistra situaţie similară în republică din cauza comuniştilor. “Strategia are termeni foarte exacţi pe care trebuia să-i respecte RM. Din acţiunile preconizate pentru 2012–2014, în opinia noastră, nu s-a realizat practic nimic. Bani erau, dar nu a fost dorinţă. Un alt exemplu în acest sens este plafonarea taxelor locale. Noi am mers la Curtea Constituţională şi am contestat acest lucru, iar guvernanţii, astăzi, neasteptând hotărârea CC, deja au venit cu alt proiect în care propun o formă şi mai dură de plafonare a taxelor locale. De unde atâta grabă? De ce nu se aşteaptă hotărârea Curţii?” — a menţionat Valeriu Munteanu.

Deputatul PL a mai declarat că legea privind finanţele publice locale trebuia să fie adoptată încă în 2013 şi implementată în 2014, nu în 2015, dar procesul este tergiversat în mod intenţionat, pentru că în interiorul Coaliţiei sunt persoane care muncesc împotriva cursului European. Totodată, Valeriu Munteanu a accentuat că se atestă un nivel înalt de posibilă coruptibilitate în utilizarea banilor europeni, ceea ce explică retragerea finanţatorilor externi, iar procesele de reformă au fost, probabil, torpilate de comenzile de partid.

Deputatul liberal, Corina Fusu, susţine că procesul de integrare al R. Moldova în UE se face, din păcate, mai mult la dorinţa şi insistenţa europenilor, dar nu a guvernării de la Chişinău, care foloseşte finanţările venite din exterior la libera ei plăcere. Corina Fusu a subliniat că aceştia sunt, de fapt, banii tuturor cetăţenilor, iar partenerii externi ar putea să rămână dezamăgiţi, lucru care va pune în pericol parcursul european al republicii.

La sfârşitul conferinţei de presă, Mihai Ghimpu a accentuat că în cazul în care nu va fi semnat Acordul de Asociere sau nu va fi adoptat regimul liberalizat de vize, forţele de la guvernare nu vor putea fi salvate nici de banii care le-au rămas de la Banca de Economii sau Aeroport, căci exemplul este alături — acţiunile din Piaţa Maidan. “Nu trebuie să te joci cu speranţa oamenilor şi niciodată nu trebuie să pui în pericol această speranţă. Cetăţenii trăiesc cu speranţă de aproape 20 de ani, doar cu speranţă. Este o mare diferenţă dintre Guvernarea Alianţei în care era şi PL şi cum guvernează Coaliţia acum, fără Partidul Liberal. După ce am fost excluşi de la Guvernare, a început lanţul hoţiilor — Banca de Economii, Aeroportul, milioane de lei furate prin simpla înlocuire de nr, aşa cum 12 a fost înlocuit cu 25 etc. Dacă atunci era un oligarh, cum spunea V. Filat, acum sunt 2. Coaliţia de guvernare, am impresia, în loc să construiască o republică europeană, construieşte o republică a oligarhilor”, a conchis Preşedintele PL.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Deputaţii PL au sesizat Curtea Constituţională privind schimbarea datei efectuării Recensământului general al populaţiei şi al locuinţelor, contrar Legii nr. 90 din 26.04.2012 Adunarea Generală a Organizaţiei Primare PL Cruzeşti