Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Declaraţie de susţinere a voinţei cetăţenilor din Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeană

|versiune pentru tipar||
PL / 22 februarie 2014
Partidul Liberal

rostită în Plenul Parlamentului RM în sedinta din 21 februarie 2014

Partidul Liberal este alături de poporul Ucrainei care, timp de 3 luni, cu mut stoicism, curaj, demnitate şi jertfire de sine, îşi apără dreptul la Libertate, dreptul de a-şi decide soarta şi viitorul copiilor.

Pe 21 noiembrie 2013, cetăţenii s-au adunat în număr foarte mare, după ani de apatie politică, în numele unei idei: ideea de modernizare şi europenizare a Ucrainei. Poţi lupta cu dorinţă de putere, de avere, de cotropire, de acaparare… Niciodată nu poţi îngenunchea un popor dornic de Libertate şi Adevăr. Ucrainenii spun sus şi tare ca nu mai doresc să fie vasalii Moscovei, să se închine în faţa lui Putin şi Medvedev, care sunt adevăraţii designeri ai masacrului îndreptat împotriva Ucrainei, doar din simplul motiv că ucrainenii doresc a fi în Europa, unde Legea se respectă, iar oamenii de stat nu împuşcă în cetăţenii paşnici.

Condamnăm decizia guvernării din Ucraina, a Preşedintelui Ucrainei, Victor Ianukovici, de a aplica forţa brută, forţa armată împotriva cetăţenilor paşnici, a tinerilor şi femeilor. Pe conştiinţa oficialilor din Ucraina va fi moartea celor 100 de cetăţeni, plecaţi din viată de timpuriu, pe constiinta lor vor fi lacrimile mamelor, soţiilor, fraţilor, surorilor care şi-au pierdut oamenii dragi.

Salutăm decizia Comunităţii Europene şi a Statelor Unite ale Americii de a impune sancţiuni împotriva oficialilor ucraineni responsabili pentru violenţa împotriva manifestanţilor.

Salutam decizia Radei Ucrainei, a celor 236 de deputai ucraineni care au votat ieri, seara tarziu, pentru încetarea focului, interzicerea utilizării armelor, revenirea forţelor de ordine în cazarme şi eliberarea celor arestaţi în timpul protestelor.

Protestele au început ca reacţie la refuzul Preşedintelui Ianukovici, cu o saptamana înainte de Summit-ul de la Vilnius, de a semna cu UE Acordul de Asociere, care ar fi însemnat asumarea politică de a se rupe de trecutul sovietic, de a se îndeparta de un regim autoritar şi corupt. Oamenilor li s-a facut rusine de laşitatea Preşedintelui şi au ieşit în stradă, înfruntând gerul, întunericul şi nesimţirea guvernantilor.

Poporul Ucrainei şi-a demonstrat clar opţiunea, ieşind cu zecile de mii pe Euro-Maidan, chiar după atacurile “Berkut”, după raidurile lunetiştilor şi zecile de morţi. Cei care au venit pe “Maidan”, au venit să-i spună lui Ianukovici că sunt gata să moară, decât să fie robi.

Cei care au ieşit în noaptea de 18 februarie pe Maidan, au venit să spună ca sunt gata să-şi dea viaţa pentru Libertate şi Adevăr, au venit să spună că voinţa poporului nu poate fi călcată în picioare! Datorită curajului lor, Ucraina nu s-a scufundat în valul represiilor şi a totalitarismului.

Chiar dacă societatea e divizată, chiar dacă divergenţele între viziunile acestor două tabere sunt profunde, Puterea dispune de suficiente instrumente pentru a nu admite confruntări brutale şi vărsări de sânge. Dacă a fost dată comanda de a folosi forţa agresivă şi armele, înseamnă că cei de la GUVERNARE sunt lipsiţi de responsabilitate şi se conduc de interese meschine.

Regimul lui Ianukovici a mers prea departe, desconsiderând Forţa şi Voinţa Poporului.

Acum câteva ore, Preşedintele Ucrainei a anunţat că va iniţia revenirea la Constituţia din 2004, care prevede limitarea atribuţiilor Preşedintelui în favoarea Parlamentului şi va anunţa alegeri prezidenţiale aniticipate.

Regretăm că înţelegerea incorectă din partea guvernanţilor a Statului de Drept a fost acoperită de martirii poporului ucrainean. Poporul, prin mari jertfe, a câştigat!

Exemplul Ucrainei este o lecţie pe care nu o putem trece cu vederea: Moscova niciodată nu doarme când e vorba de independenţa adevărată a fostelor Republici Sovietice.

Considerăm că opţiunea europenă pentru Republica Moldova şi Ucraina este cea mai bună cale de dezvoltare care va oferi un viitor mai bun cetăţenilor nostri.

Corina Fusu, deputat PL, Vicepresedinta PL

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Mihai Ghimpu — alături de “boboceii” Liceului “Pro Succes” Mesaj de felicitare D-lui Alexandru Volcov, Preşedintele Organizaţiei Teritoriale PL Bălţi