Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Întrevederea Deputaţilor PL cu experţi electorali internaţionali

|versiune pentru tipar||
PL / 27 februarie 2014
Partidul Liberal

Astăzi, 27 februarie 2014, Deputaţii Partidului Liberal — Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului, Corina Fusu, Vicepreşedinte PL, Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte PL şi Gheorghe Brega — au avut o întrevedere cu trei experţi electorali internaţionali — Holly Ruthrauff, Consilier Electoral ERIS (Electoral Reform International Services), Thomas Oldham, Ofiţer de proiect ERIS şi Duncan Pickard, Consilier constituţional DRI(Democracy Reporting International).

În cadrul întrevederii au fost abordate o serie de chestiuni legate de asigurarea transparenţei şi respectarea normelor europene în procesul electoral. Preşedintele PL a atras atenţia, în mod special, asupra art. 78 din Constituţia R. Moldova privind modalitatea de alegere a Preşedintelui republicii şi asupra schimbării sistemului electoral, mai exact, implementarea unui sistem electoral mixt.

În acest sens, Mihai Ghimpu a accentuat: “Fiind Preşedinte Interimar al R. Moldova am constituit o Comisie din cei mai buni specialişti din domeniu care au scris un proiect de Constituţie, care venea să înlăture mecanismul actual de blocare a alegerii Preşedintelui, dar, din pacate, foştii colegi de Alianţă nu au susţinut acest proiect. Iată de ce a rămas aceeaşi şi modalitatea de alegere a Preşedintelui republicii, prevăzută în art. 78, dar şi Constituţia a rămas aceeaşi — cu unele articole care se contrazic şi, mai ales, fără o prevedere constituţionala cu privire la Integrarea RM în UE” — a accentuat Preşedintele PL.

Valeriu Munteanu a argumentat neconstituţionalitatea proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral în republică şi a accentuat că PL nu este împotriva implementării unui sistem electoral mixt, dar ceea ce a înaintat PD-ul nu este un proiect de lege, ci un document politic. Valeriu Munteanu a vorbit şi despre repartizarea alegătorilor pe circumscripţii electorale — “În suburbiile mun. Chişinău, la un număr de 112 mii alegători este doar o circumscripţie, în timp ce în U.T.A. Găgăuzia sunt 3 circumscripţii, a câte 37,4 mii de alegători în fiecare circumscripţie, iar pentru cele câteva sute de mii de cetăţeni RM aflaţi peste hotare, situaţia este şi mai rea — 1 singură circumscripţie şi, respectiv, un singur mandat. Acolo unde PD are susţinere, dintr-o circumscripţie electorală se fac 2 sau 3, pentru ca să obţină mai multe mandate, şi viceversa”.

Corina Fusu a informat experţii electorali despre adresarea cu argumentele de rigoare către Consiliul European, Uniunea Europeană, Comisia de la Veneţia, către toate Ambasadele UE acreditate la Chişinau, pentru a atenţiona că prin acest proiect este încălcată Consituţia RM şi principiile statului de drept.

Corina Fusu, a mai menţionat că acest proiect nu poate fi implementat cu succes în R. Moldova deoarece cetăţenii sunt săraci, de aceea ei pot fi uşor cumpăraţi de forţele politice. În acest context, Preşedintele PL a mai completat că votul uninominal sau votul mixt este bun pentru ţările dezvoltate din punct de vedere economic, unde cetăţenii sunt bine informaţi. Însă, în situaţia R. Moldova, cu atât mai mult că acesta este an electoral, asemenea proiect este în interes de partid, şi nu în interes public.

La sfârşitul întrevederii, Mihai Ghimpu a mulţumit experţilor pentru efortul şi ajutorul acordat R. Moldova de a fi asigurată transparenţa şi funcţionarea principiilor democratice în procedura electorală şi a precizat că republica, având o democraţie firavă, are nevoie de ajutorul experţilor internaţionali.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Anatol Şalaru, Prim-vicepreşedinte PL, s-a întâlnit cu diaspora din Italia Obiectivul nostru principal: Republica Moldova — stat membru UE!