Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Liderii PL au avut întâlniri cu cetăţenii RM în Bologna şi Venezia — Mestre

|versiune pentru tipar||
PL / 24 martie 2014
Partidul Liberal

Deputatul Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal şi Anatol Şalaru, ex-Ministru al Transporturilor, Prim-vicepreşedinte PL, la invitaţia Cluburilor Liberale din Bologna şi Venezia-Mestre şi a coordonatorului Artur Gutium, au efectuat în perioada 22–13 martie 2014, o vizită în Italia unde au avut întâlniri cu cetăţenii noştri aflaţi la studii sau la muncă în Bologna şi Venezia — Mestre.

Întâlnirile au fost aşteptate, iar în cadrul acestora au fost abordate subiecte ce vizează situaţia politică internă şi externă a R. Moldova, s-au discutat o serie de probleme cu care se confruntă diaspora din Italia, cât şi despre procesul de reformă prin care trece R. Moldova. Întrebarile adresate au fost foarte diverse, începând cu cele legate de modul în care este guvernată RM, cauzele continuării emigrării masive din republică, lipsa locurilor de muncă, sărăcia, corupţia, până la situaţia la zi privind regiunea transnistreană după anexarea Crimeii de către Federaţiei Ruse şi importanţa continuării parcursului european

Liderii PL au explicat importanţa menţinerii cursului european al Republicii Moldova şi au accentuat că semnarea Acordului de Asocierei cu UE va reprezenta un pas important în limitarea dependenţei RM de Federaţia Rusă. Totodată, Mihai Ghimpu a reiterat faptul că liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii RM este o victorie care aparţine tuturor cetăţenilor care au ales opţiunea europeană atunci când şi-au acordat votul la alegerile municipale din 2009 şi la cele parlamentare din 2010.

Cei prezenţi la întâlniri au subliniat faptul că singura cale de creare a unui viitor mai bun pentru copii şi pentru noi este Integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană şi şi-au exprimat susţinerea Partidului Liberal în parcurgerea cu succes a acestui drum european. De asemenea, au menţionat, chiar dacă se află în Europa, îşi doresc să se întoarcă acasă, îşi doresc să regăsească şi acasă un stat de drept, aşa cum sunt statele membre UE, unde legea este singurul factor de decizie, iar prioritatea celor de la guvernare este omul şi valorile lui — Libertate, Dreptate, Adevăr şi Bunăstare. Totodată, participanţii la întrevederi au vorbit şi despre problemele pe care le întâmpină la vamă şi au solicitat ajutor în acest sens.

“Patria noastră este R. Moldova şi vrem să muncim acasă! Ne dorim ca schimbarea să se producă mai repede, deoarece când trecem vama, ne confruntăm cu multe probleme şi nu înţelegem de ce nu suntem trataţi ca cetăţeni ai republicii, care contribuim la dezvoltarea economiei, dar ca oameni care «avem de toate»?” — a precizat un cetăţean.

Un alt subiect important abordat de către cei care au participat la întâlniri se referă la condiţiile de deschidere a afacerilor mici şi mijlocii, în acest sens, aceştia au accentuat că este necesar ca în R. Moldova să existe facilităţi pentru iniţiatorii de business mic şi mijlociu, în acest fel ei vor fi stimulaţi să revină acasă şi să investească în R. Moldova. Acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi cu spaţiile locative, tinerii îşi doresc să-şi contruiască un viitor acasă, dar au nevoie de ajutor din partea statului şi de o politică de încurajare a tinerilor, căci ceea ce se întâmplă cum în RM, spun cei din diasporă, este împotriva cetăţenilor şi provoacă emigrările în masă. Totodată, cetăţenii au solicitat ca la parlamentarele din acest an să fie deschise mai multe secţii de votare în diasporă, întrucât 1 singură secţie de votare într-o localitate unde sunt aproximativ 10.000 de cetăţeni ai republicii este prea puţin şi nu toţi reuşesc să-şi exprime votul.

Cei prezenţi au reiterat dorinţa de a se implica în schimbarea lucrurilor spre bine şi de a susţine Partidul Liberal în activitatea sa, întru realizarea obiectivului nostru naţional şi european.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Adunarea Generală a Organizaţiei Primare PL Ciorescu Deputaţii PL au depus o sesizare la CC privind incompatibilitatea başcanului Găgăuziei cu funcţia de membru al Guvernului