Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Întrevederea Deputaţilor PL cu Jan HAMACEK, Preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe

|versiune pentru tipar||
PL / 14 aprilie 2014
Partidul Liberal

Astăzi, 14 aprilie 2014, Deputaţii Partidului Liberal — Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, Corina Fusu, Vicepreşedintă a PL, Vicepreşedinta Comisiei cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media şi Valeriu Munteanu, Vicepreşedinte al PL — au avut o întrevedere cu Jan HAMÁČEK, Preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe.

Delegaţia din Republica Cehă a avut următoarea componenţă: Dl Jan HAMÁČEK, Preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe, membru al Partidului Social-Democrat (coaliţia de guvernare); Dl Vojtěch FILIP, Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe, Preşedintele Partidului Comunist al Cehiei şi Moraviei (opoziţie); Dl Milan BRÁZDIL, deputat, Camera Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe, membru al Partidului “Acţiunea Cetăţenilor Nemulţumiţi” (coaliţia de guvernare); Dl Marek ŽENÍŠEK, deputat, Camera Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe, membru al Partidului “TOP 09” (opoziţie); Dl Marek BENDA, deputat, Camera Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe, membru al Partidului Civic Democrat (opoziţie); Dl Josef UHLÍK, deputat, Camera Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe, membru al Uniunii Creştinilor şi Democraţilor (coaliţia de guvernare) şi Dl Jaroslav HOLÍK, deputat, Camera Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe, membru al Partidului “Începutul Democraţiei Directe” (opoziţie).

Preşedintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului Republicii Cehe, Dl Jan HAMÁČEK, a accentuat că acum Republica Moldova trece prin 2 momente cruciale în calea spre UE — a fost abolit regimul de vize pentru cetăţenii republicii şi, în curând, va fi semnat Acordul de Asociere şi Liber Schimb. Dl Jan HAMÁČEK a dat asigurări că în momentul când Republica Cehă va obţine documentele necesare procesului de ratificare a Acordului de Asociere şi Liber Schimb, aceasta va fi printre primele ţări care-l vor ratifica.

ES Dl HAMÁČEK a menţionat importanţa informării opiniei publice şi cetăţenilor RM despre beneficiile semnării Acordului de Asociere — “Este foarte important ca în R. Moldova să fie informaţi consecvent cetăţenii pentru ca ei să cunoască ce presupune semnarea Acordului de Asociere, zona de liber schimb, în aşa fel încât aşteptările să nu depăşească realitatea. Oamenii trebuie să ştie că semnarea Acordului de Asociere nu înseamnă întreruperea relaţiilor economice pe care le are R. Moldova cu Federaţia Rusă sau alte state care au fost în componenţa CSI. Vizita noastră este o dovadă în plus că Republica Cehă susţine R. Moldova în parcursul ei european şi suntem deschişi să împărtăşim experienţa noastră cu Dvs”.

Jan HAMÁČEK a mai menţionat că R. Cehă este interesată să dezvolte relaţiile de cooperare cu Republica Moldova — “Relaţiile de cooperare dintre R. Cehă şi R. Moldova sunt destul de bune, dar există rezerve. Ar trebui să iniţiem mai multe proiecte de colaborare pentru a îmbunătăţi balanţa economică a statelor noastre”.

Mihai Ghimpu, Preşedintele PL, a menţionat că atât R. Moldova, cât şi R. Cehă au trecut prin experienţa negativă a sistemului totalitar şi Partidul Liberal nu doar conştientizează importanţa semnării Acordului de Asociere şi Liber Schimb, dar şi luptă consecvent de ani de zile pentru realizarea acestui obiectiv principal. “PL, fiind un partid care s-a aflat la guvernare aproape 4 ani, a fost unul dintre cele mai consecvente şi mai responsabile partide în ceea ce priveşte cursul european al republicii. Vă asigurăm că obiectivul prim al Partidului Liberal este schimbarea până la capăt, ceea ce înseamnă integrarea R. Moldova în UE. De aceea rolul nostru nu este doar să votăm tot ceea ce ţine de cursul european, dar şi să salvăm acest curs, pentru ca încrederea cetăţenilor în democraţie a scăzut din cauza coruptiei, contrabandei, privatizarii BEM-ului, concesionarii aeroportului, fapt care a contribuit la creşterea procentajului comuniştilor. Pentru noi sunt foarte importante alegerile parlamentare pentru a continua procesul de integrare europeană” — a mai menţionat Preşedintele PL.

Corina Fusu a evidenţiat problema în spaţiul informaţional din RM, care este acoperit în proporţie de 80% de posturi ruseşti de radio şi televiziune şi manipularea prin intermediul mass-mediei a cetăţenilor de către unele partide cu privire la integrarea europeană.

Preşedintele PL a mai menţionat că semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb va schimba în bine situaţia economică a republicii, iar dezvoltarea economiei înseamnă locuri de muncă, salarii şi pensii majorate, condiţii mai bune de trai ş.a.

Mihai Ghimpu a mulţumit R. Cehe pentru sprijinul acordat Republicii Moldova şi a accentuat că dacă nu ar fi existat susţinerea Cehiei şi a altor state membre UE, R. Moldova n-ar fi înregistrat atâtea succese în parcurgerea drumului european.

Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
Sursa: www.pl.md

Conducerea PL a avut o întrevedere cu Valeriu Ştefan Zgonea, Preşedintele Camerei Deputaţilor a României Deputaţii PL au depus o nouă sesizare la Curtea Constituţională