Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Veaceslav Untilă: O nouă provocare — marca Rogozin

|versiune pentru tipar||
PL / 22 august 2014
Partidul Liberal

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin este cunoscut prin declaraţiile sale scandaloase, dar şi prin provocările de răsunet pe care le face. Anterior, Republica Moldova nu o dată a fost subiectul ales de el pentru declaraţii şi postări deloc amicale pe reţelele de socializare. Totodată, nu pot fi trecute cu vederea nici vizitele sale de tristă faimă în regiunea transnistreană, dar şi la Chişinău, fiind memorabilă în special ultima vizită, când oficialul rus a încercat să asigure transportarea de la Tiraspol la Moscova a semnăturilor cetăţenilor din stânga Nistrului, colectate în cadrul unei campanii cu un vădit caracter sfidător la adresa independenţei şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Recent, Dmitri Rogozin a anunţat că va face tot posibilul să ajungă la Tiraspol pe data de 24 august, pentru a participa la acţiunile dedicate aniversării operaţiunii Iaşi-Chişinău. El nu a ascuns că o asemenea deplasare ar fi dificilă, deoarece avionul cu care va sosi ar putea fi forţat să aterizeze în Ucraina, el neavând permisiunea de a survola spaţiul aerian al ţării vecine. În acelaşi timp, e problematică şi o eventuală venire a sa prin România şi Bulgaria. Probabil, din aceste motive vicepremierul rus a preferat să vorbească iniţial în termeni mai rezervaţi despre intenţia sa de a poposi din nou în stânga Nistrului, dar, până la urmă, a găsit soluţia — s-a cerut mai întâi în vizită la Chişinău, la o întrevedere cu vicepremierul Andrian Candu, lucru pe care l-a şi obţinut, iar asta i-a deschis direct calea spre Tiraspol.

Fără îndoială, vizita lui Rogozin la Tiraspol ar încuraja manifestările separatiste în estul Republicii Moldova şi ar constitui un semnal clar de susţinere pe care Rusia o acordă zonei separatiste, mai cu seamă acum, când această regiune a Europei a devenit un mare focar de instabilitate. În plus, să nu uităm că la doar o săptămână de la această vizită transnistrenii vor marca o nouă aniversare a aşa-zisei lor independenţe. În asemenea perioade, sentimentele lor sunt acutizate la maximum şi ei au nevoie ca de aer de tot noi şi noi dovezi ale susţinerii Rusiei, iar prezenţa lui Rogozin în Transnistria, în preajma sărbătorii controversate, ar fi extrem de importantă pentru dânşii.

Evident, Rogozin nu se va abţine (şi acest lucru s-a văzut de nenumărate ori anterior) şi va veni cu declaraţii jignitoare în adresa Republicii Moldova, a cursului de integrare europeană ales de ţara noastră. Putem presupune chiar că se vor lansa şi unele ameninţări, de genul celor care au fost rostite chiar în incinta Guvernului Republicii Moldova, precum că riscăm să îngheţăm la iarnă, dacă nu ne gândim bine la acţiunile noastre (se făcea aluzie la gazul rusesc pe care Moldova îl importă din Rusia). E de menţionat şi faptul că vizita lui Dmitri Rogozin are loc cam în aceeaşi perioadă când e planificată darea în exploatare a gazoductului Iaşi-Ungheni, eveniment care va mai descuraja partida rusă din Moldova, deprinsă să ne “amintească” de fiecare dată de gazul rusesc. Probabil, Rogozin va veni cu anumite mesaje pe marginea acestui subiect, deoarece el este unul strategic pentru Moscova.

Şi dacă intenţiile, acţiunile şi declaraţiile lui Rogozin pot fi anticipate, atunci o mare necunoscută rămâne comportamentul guvernării de la Chişinău. Şi aici nu mă refer la Andrian Candu, care i-a oferit paravanul necesar lui Dmitri Rogozin, ci la conducerea de vârf a ţării. Am spus mai sus că aceasta s-a lăsat călcată în picioare, permiţându-i lui Rogozin să ne ameninţe chiar în sediul guvernului, ceea ce mi se pare foarte grav. Acum, vreau să atrag atenţia asupra altui aspect şi anume că vizita lui Rogozin se desfăşoară într-un context cu totul deosebit. Astfel, în Ucraina are loc un război deschis cu Rusia şi toată comunitatea internaţională este concentrată pe aceste operaţiuni militare. Primirea lui Rogozin la Chişinău, în timp ce Ucraina, dar şi UE, impun noi sancţiuni Rusiei, în special oficialilor ruşi, nu va fi deloc agreată de vecinii noştri, dar şi de Bruxelles.

De asemenea, venirea lui Rogozin este ca o palmă pe obrazul producătorilor agricoli şi exportatorilor de produse agricole din Republica Moldova. Or, cum altfel ar putea fi catalogată această vizită în condiţiile în care Federaţia Rusă, conducându-se de motive strict politice, ne impune embargouri ce lovesc dureros în agricultorii şi exportatorii noştri?

Nu poate fi trecută cu vederea nici tensionarea situaţiei din Zona de securitate, dar nici tergiversarea premeditată a procesului de negocieri privind reglementarea diferendului transnistrean. Rolul Rusiei în aceste procese este unul hotărâtor şi noi nu avem dreptul să ne facem morţi în popuşoi, acordându-i diverse onoruri emisarului Moscovei, care-şi bate joc deschis de noi într-o problemă atât de sensibilă cum este cea transnistreană.

Să nu uităm că vizita lui Rogozin are loc cu doar câteva zile înainte de Ziua Independenţei. Dacă el va face declaraţii similare celor pe care şi le-a permis anterior, această vizită ar putea fi considerată de mulţi drept o provocare în preajma Zilei Independenţei. Rămâne de văzut dacă nu cumva scopul oficialului rus e să testeze terenul şi nu este exclus că el va încerca să destabilizeze situaţia şi aşa destul de fragilă din Republica Moldova. Cu alte cuvinte, vicepremierul rus nu va scăpa ocazia de a ne mai face încă o dată ameninţător din deget, avertizându-ne, că nu vom scăpa chiar atât de uşor de tutela rusească.

Dacă acest lucru se va întâmpla, guvernarea noastră va trebui să ia o atitudine. O atitudine chibzuită, dar demnă de conducerea unui stat independent şi suveran, care ştie să-şi apere interesul ţării. Va avea oare curajul?

Sursa: www.pl.md

1 an fără Nicolae Andronachi… “Marşul Lumânărilor” — 75 ani de la semnarea pactului Molotov — Ribbentrop