Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Partidul Liberal va prezenta în Parlament un raport/opinie separată pe cazul BEM, BS şi UniBank

|versiune pentru tipar||
PL / 24 martie 2015
Partidul Liberal

Astăzi, 24 martie 2015, Deputaţii din Fracţiunea Partidului Liberal au înregistrat la Secretariatul Parlamentului RM Proiectul de Hotărâre cu privire la raportul Comisiei de anchetă şi raportul/opinie separată al deputatului Iurie Chirinciuc, membru al comisiei de anchetă privind elucidarea situaţiei de pe piaţa financiară şi valutară a Republicii Moldova.

Parlamentul Republicii Moldova a constituit o comisie de anchetă, în vederea elucidării circumstanţelor devalizärii a “Banca de Economii” SA, BC “Banca Socială” SA şi BC “Unibank” SA, care în mod implicit a dus la devalorizarea fără precedent a valutei naţionale.

Din păcate această comisie, unde deputaţii coaliţiei de guvernare (PLDM-PCRM-PD) au deţinut majoritatea, a mimat timp de câteva săptămâni o activitate în acest sens, parând si refuzând orice încercare de a afla adevărul pe acest caz, chiar dacă adevärul este la suprafatä.

În aceste condiţii, membru fracţiunii Partidului Liberal în această comisie, dl Iurie Chirinciuc, a întocmit un raport/opinie separatä, care reflectä cu lux de amănunte condiţiile care au făcut posibile furtul celor 3 bănci, modul în care s-a realizat acest furt, iar din analiza atentă a materialelor parvenite în adresa comisiei a devenit clar cine sunt beneficiarii efectivi ai banilor care au “dispärut” de la cele trei bänci, iar în mod implicit putem deduce şi cine a orchestrat aceste fărădelegi.

În baza acestui raport/opinie separatä, Fracţiunea Partidului Liberal a elaborat un proiect de hotărâre de Parlament, adoptarea căreia va face posibilä: desecretizarea hotărârilor de Guvern, secretizate în mod ilegal; contractarea unui audit-investigaţie; transmiterea materialelor comisiei de anchetă şi a auditului-investigaţie unei misiuni UE pe justiţie; realizarea demersurilor internaţionale în vederea recuperării banilor ajunşi în jurisdicţii off-shore; perfecţionarea cadrului legal, în vederea prevenirii unor astfel de cataclisme în sistemul bancar; securizarea tuturor purtătorilor de informaţie de la cele trei bănci; aducerea la cunoştinţa opiniei publice a valorii suportate de stat din cauza devalizării celor trei bănci, etc.

O mare parte din solicitările formulate în proiectul de hotărâre al fracţiunii Partidului Liberal se conţin şi în documentul înmânat acum 3 săptămâni de către reprezentaţii partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, primului ministru Chiril Gaburici. Prin adoptarea acestei hotărâri de Parlament, acele recomandări vor căpăta un caracter obligatoriu pentru executanţi.

Sursa: www.pl.md

Un memorial dedicat celor deportaţi a fost înălţat la Podgoreni, Orhei Raportul Fracţiunii PL cu privire la situaţia BEM, Banca Socială şi Unibank