Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPL

Partidul Liberal condamnă participarea trupelor ruse (GOTR) la parada de la Tiraspol şi lipsa de reacţie a lui Dodon

|versiune pentru tipar||
PL / 10 mai 2017
Partidul Liberal

Pe data de 9 mai 2017, la Tiraspol, în regiunea de est a Republicii Moldova, ocupată de Federaţia Rusă a avut loc o paradă militară la care au participat trupele militare din cadrul Grupului Operativ Tactic al Federaţiei Ruse (GOTR), care sunt dislocate ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova.

Chiar dacă cu câteva zile, Ministerul de Externe a avertizat Ambasada Federaţiei Ruse să nu permită militarilor ruşi să defileze la Tiraspol de 9 mai, acest apel al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova a fost ignorat.

Mai mult de atât, în timp ce trupele GOTR mărşăluiau pe străzile din Tiraspol, Igor Dodon se distra la parada militară de la Moscova şi bea şampanie cu Vladimir Putin.

Condamnăm atitudinea sfidătoare şi/sau lipsă de respect a Federaţiei Ruse la adresa Republicii Moldova şi atragem atenţia opiniei publice că aceste acţiuni contravin angajamentelor asumate de către Rusia conform principiilor şi normelor dreptului internaţional. Or, potrivit declaraţiilor oficiale făcute în repetate rânduri de către demnitari de rang înalt de la Moscova, acest stat s-a angajat să respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova.

De asemenea condamnăm comportamentul şi trădarea lui Igor Dodon şi lipsa de reacţie la acţiunile sfidătoare ale Federaţiei Ruse. Anume el în calitate de garant al respectării Constituţiei, pe care a jurat când a fost investit în funcţie, era obligat să ceară Rusiei “prietenilor lui” să oprească aceste abuzuri la adresa statului nostru.

Facem un apel către organele abilitate ale Republicii Moldova să se autosesizeze şi să pornească o anchetă penală şi tragere la răspundere a celor vinovaţi pentru încălcarea suveranităţii Republicii Moldova inclusiv a lui Igor Dodon, pentru trădare de patrie.

Sursa: www.pl.md

Partidul Liberal nu va participa la şedinţa Parlamentului! Deputaţii au părăsit sala Plenului în semn de protest Partidul Liberal susţine necondiţionat reforma Administraţiei Publice Centrale