Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Tineretul Liberal Democrat cere asigurarea transparenţei procesului decisional

|versiune pentru tipar||
PLDM / 31 martie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La data de 29 martie 2008, Grupul de iniţiativă al Tineretului Liberal Democrat din Moldova a iniţiat Campania naţională “Transparenţa în instituţiile publice”. Evenimentul s-a produs în cadrul unei mese rotunde, desfăşurată în incinta hotelului Leo Grand Hotel&Convention Centre, la care au fost invitaţi tinerii lideri ai PLDM din 17 raioane ale republicii şi din municipiul Chişinău.

Participanţii la masa rotundă au discutat subiecte legate de prezentarea rapoartelor despre dosarele pierdute la CEDO, cu sancţionarea ulterioară a funcţionarilor ce se fac vinovaţi de fiecare condamnare la Curtea de la Strassbourg, declararea şi publicarea obligatorie a veniturilor funcţionarilor publici; reluarea transmisiunii în direct a şedinţelor Parlamentului Republicii Moldova. În urma dezbaterilor problemelor vizate a fost aprobată o rezoluţie adresată Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova, prin care se cere instituţiilor vizate să asigure atît accesul la informaţiile de interes public, cît şi să aplice mecanisme eficiente de responsabilizare demnitarilor de stat.

Campania include acţiuni ample orientate spre asigurarea accesului la informaţii a cetăţenilor simpli, precum şi la transparentizarea procesului de luare a deciziilor, în general. Tineretul Partidului Liberal Democrat din Moldova face apel la organizaţiile de tineret ale partidelor de orientare democratică, precum la organizaţiile societăţii civile din Moldova să susţină campania prin acţiuni proprii.

Rezoluţia TLDM privind transparenţa procesului Decizional şi asigurarea accesului la informaţie în Republica Moldova

Noi, Tineretul Liberal Democrat din Moldova (TLDM), înţelegînd că edificarea statutului de drept este imposibilă fără respectarea valorilor şi principiilor fundamentale ale democraţiei, iar cetăţenia activă nu poate fi realizată fără asigurarea transparenţei procesului decizional şi accesului liber la informaţia de interes public, solicităm Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova următoarele:

  1. Reluarea transmisiunii în direct a şedinţelor în plen ale Parlamentului Republicii Moldova, începînd cu 1 mai 2008. Conform art. 65 al Constituţiei RM, caracterul public al şedinţelor serveşte drept exemplu practic pentru generaţia viitoare de politicieni şi reprezintă mecanismul de control/monitorizare a respectării promisiunilor electorale ale fiecărei fracţiuni parlamentare. Perioada pentru examinarea proiectelor de lege între două lecturi va permite societăţii civile să înainteze propuneri de îmbunătăţire a legilor.
  2. Obligarea Ministerului Justiţiei al Republicii Moldova să prezinte rapoarte semestriale cu privire la situaţia dosarelor pierdute la CEDO, precum şi despre cele aflate în curs de examinare. Rapoartele publicate pe paginile web ale Guvernului şi Ministerului Justiţiei să conţină informaţii explicite despre suma despăgubirilor ce urmează a fi achitate de către Guvern şi măsurile întreprinse pentru tragerea la răspundere a persoanelor responsabile.
  3. Publicarea informaţiei exhaustive despre veniturile şi averile demnitarilor de stat, indiferent de rang. Pentru responsabilizarea funcţionarilor publici propunem adoptarea unei legi speciale, prin care începând cu 1 aprilie, să interzică exercitarea în continuare a funcţiei deţinute funcţionarilor care nu şi-au făcut publice veniturile pînă la 31 martie.

Ne exprimăm convingerea că Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova vor ţine cont de solicitările Tineretului Liberal Democrat din Moldova şi va întreprinde măsuri concrete referitoare la asigurarea accesului liber la informaţie, transparenţa procesului de luare a deciziilor şi diminuarea corupţiei în administraţia publică.

Grupul de iniţiativă al Tineretului Liberal Democrat din Moldova
Sursa: www.pldm.md

Declaraţie cu privire la presiunile exercitate asupra Partidului Liberal Democrat din Moldova PLDM terorizat de Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei