Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Guvernul Greceanîi — instrument electoral al Partidului Comuniştilor

|versiune pentru tipar||
PLDM / 9 iulie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 100 de zile de la instalarea Guvernului Zinaida Greaceanîi, Partidul Liberal Democrat din Moldova constată că executivul se confruntă cu o lipsă de viziuni în administrarea treburilor publice şi rezolvarea problemelor stringente ale societăţii noastre.

Cînd cerea votul de investire în Parlament, premierul declara că executivul va fi deschis pentru colaborare cu toate forţele politice, cu mass media, cu societatea civilă şi cu alte grupuri sociale reprezentative. Din păcate, la ora actuală acest guvern este mai ermetic decît executivul precedent. Dovada lipsei de transparenţă este şi distribuirea frauduloasă a grîului alimentar, provenit din ajutoare umanitare.

Încălcînd flagrant legislaţia în vigoare, Guvernul a distribuit peste 11000 tone de grîu la doi agenţi economici, dintre care unul cu capital integral privat. Prin acest gest, Guvernul a lipsit ţăranii de ajutoare, pentru a lupta cu efectele secetei din 2007, a lovit direct în libera concurenţă şi a distorsionat piaţa produselor de panificaţie.

De la instalarea Guvernului Greceanîi s-au intensificat presiunile asupra administraţiilor locale. În baza ultimei rectificări a Legii Bugetului pentru 2008, de suplimentarea bugetelor au beneficiat doar raioanele şi primăriile guvernate de comunişti şi aliaţii lor, recurgîndu-se, astfel, la principiile clientelare în distribuirea banilor publici. Felul în care este administrată situaţia creată după alegerile în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia denotă faptul că Guvernul continuă să facă presiuni politice pentru a menţine controlul Partidului Comuniştilor în autonomie.

Politicile economice promovate de Guvernul Greceanîi demonstrează incapacitatea executivului de a face faţă creşterii galopante a preţurilor la produsele de primă necesitate, iar politica monetară este folosită pentru obţinerea supraveniturilor la buget din contul sărăcirii rapide a populaţiei Republicii Moldova. Marile privatizări preconizate de guvern se desfăşoară într-o lipsă totală de transparenţă, iar felul în care se intenţionează privatizarea întreprinderilor strategice aduce în prim-plan aceleaşi practici de protejare a clientelei politice, în detrimentul intereselor cetăţeanului.

Continuarea politicii de presiune asupra mediului de afaceri este o practică proprie şi actualului guvern, iar deposedările de proprietăţi şi afaceri prospere continuă să distrugă mediul de afaceri, dar şi imaginea Republicii Moldova.

Situaţia socială din ţară este în continuă degradare. Lipsa politicilor de combatere a sărăciei, lipsa dialogului social şi lipsa acţiunilor adecvate pentru rezolvarea problemelor sociale au determinat oamenii să iasă în stradă. Protestele au cuprins cele mai diverse grupuri sociale, cum sunt micii întreprinzători, agricultorii, transportatorii, pensionarii.

Lipsa de viziune iese în evidenţă şi în promovarea politicii externe. Relaţiile cu vecinii sunt proaste, iar îndepărtarea Republicii Moldova de GUAM va lipsi ţara noastră de beneficii economice şi politice importante. Refuzul de a semna Convenţia privind micul trafic la frontiera cu Uniunea Europeană lipseşte peste un milion de cetăţeni moldoveni de dreptul de a circula liber în Uniunea Europeană.

Odată cu numirea Guvernului Greceanîi, reglementarea transnistreană a fost trecută cu grif “secret”, iar soluţiile propuse depăşesc cu mult cadrul legal existent.

Partidul Liberal Democrat din Moldova declară că Guvernul Greceanîi continuă cele mai proaste tradiţii ale executivului anterior şi reprezintă, de fapt, un staff electoral al Partidului Comuniştilor şi al aliaţilor lor.

Sursa: www.pldm.md

Declaraţie cu privire la modul netransparent şi ilegal de administrare a ajutoarelor umanitare oferite Republicii Moldova pentru diminuarea efectelor secetei din anul 2007 Comunicat de presă cu privire la iniţiativa Partidului Liberal Democrat din Moldova de instituire a cadrului de dialog şi cooperare între AMN, PL şi PLDM