Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la iniţiativa legislativă a deputatului Vlad Filat privind apărarea intereselor deponenţilor în sistemul bancar

|versiune pentru tipar||
PLDM / 23 octombrie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, deputatul Vlad Filat a depus la Biroul Permanent al Parlamentului o iniţiativă legislativă, care prevede modificarea Legii privind garantarea depozitelor persoanelor fizice în sistemul bancar, în scopul asigurării protecţiei intereselor deponenţilor.

Proiectul prevede, în special, majorarea sumei garantate de către stat în cazul fiecărui deponent de la 4 500 lei pînă la echivalentul în lei moldoveneşti a 5 mii de euro. În nota informativă la proiectul de lege se menţionează că, în cazul în care depozitele unei bănci autorizate devin indisponibile, Fondul de garantare a depozitelor bancare garantează achitarea către fiecare deponent a doar 4 500 lei, indiferent de numărul şi mărimea depozitelor acestuia. Evident, suma de 4 500 de lei nu poate acoperi pierderile cetăţenilor generate de eventualele crize financiare.

“La prima vedere, garantarea sumei de 4 500 lei per deponent se apropie de valoarea medie a unui depozit, care constituie 6 907 lei. În realitate însă, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar în anul 2007 acoperea doar 10% din totalul depozitelor constituite de persoane fizice (în 2007 suma depozitelor a fost egală cu 14 067.35 mln. lei, iar suma depozitelor garantate — 1 425.36 mln. lei)”, se spune în nota informativă.

De asemenea, propune liderul PLDM, Consiliul de administraţie al Fondului de garantare a depozitelor în sistemul bancar trebuie să aibă dreptul de a sista acumulările în Fond după atingerea unui plafon de colectări echivalent cu 20% din valoarea depozitelor garantate. În prezent, acest plafon este de 7%.

“Dat fiind faptul că, în prezent, mărimea Fondului a atins 10%, Consiliul a decis suspendarea acumulărilor. Dar, ţinînd cont de nivelul mic al plafonului garantat, numărul neînsemnat de bănci constituitoare ale Fondului, imprevizibilitatea influenţei crizei financiare mondiale asupra sistemului financiar-bancar al ţării, «comportamentul» din ultimul timp a raportului de curs valutar al leului faţă de principalele valute mondiale, devine cert că această limită de 7% poate fi insuficientă în cazul declanşării unei crize de proporţii”, se spune în nota informativă la proiectul de lege.

Respectiva iniţiativa legislativă se înscrie în eforturile constante depuse de PLDM în vederea prevenirii impactului crizei financiare mondiale asupra economiei Republicii Moldova, dar şi, în particular, în eforturile îndreptate spre protecţia drepturilor şi intereselor cetăţenilor Republicii Moldova.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă al PLDM cu privire la proiectul de lege privind acordarea subvenţiilor pentru încălzire în perioada rece a anului Declaraţia PLDM cu privire la presiunile exercitate asupra postului de televiziune PRO TV Chişinău de către regimul communist