Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM cu privire la iniţiativa PLDM de punere în practică a Hotărîrii CEDO privind multipla cetăţenie şi controlul constituţionalităţii unor acte legislative

|versiune pentru tipar||
PLDM / 25 noiembrie 2008
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 21 noiembrie 2008, deputatul în Parlament Vlad Filat, Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, a înaintat iniţiativa legislativă privind modificarea Legii nr. 273 din 07.12.2007 şi a Legii nr. 76 din 10.04.2008, care impun restricţii pentru persoanele cu multiplă cetăţenie de a ocupa funcţii de demnitate publică. Iar la 24 noiembrie curent, Vlad Filat a sesizat Curtea Constituţională privind controlul constituţionalităţii acestor legi.

Aceste iniţiative au menirea să ajusteze legislaţia naţională la Constituţia Republicii Moldova, la Convenţia Europeană cu privire la Cetăţenie, la articolul 3, protocol 1 al Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului şi să pună în aplicare Hotărîrea CEDO adoptată la 4 noiembrie şi pronunţată la 18 noiembrie 2008. Prin hotărîrea sa, CEDO a constatat că modificările legislative ce ţin de multipla cetăţenie contravin actelor normative europene menţionate mai sus, fapt ce obligă Guvernul Republicii Moldova să aducă propria legislaţie în concordanţă cu legislaţia europeană.

Menţionăm că Partidul Liberal Democrat din Moldova a avut întotdeauna o poziţie tranşantă faţă de necesitatea corespunderii actelor legislative naţionale celor europene, iar Hotărîrea CEDO confirmă aprecierea PLDM privind caracterul segregaţionist al actelor normative adoptate de comunişti în problema persoanelor cu multiplă cetăţenie.

Serviciul de presă al PLDM
Comunicat de presă al PLDM cu privire la Apelul partidelor politice din Republica Moldova către participanţii la reuniunea Consiliului Ministerial OSCE de la Helsinki, din 4–5 decembrie 2008 Declaraţia PLDM faţă de Scrisoarea comună a Şefilor Misiunilor statelor membre ale UE, Delegaţia Comisiei Europene şi Biroul Reprezentantului Special al UE din 25 noiembrie 2008