Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă al PLDM privind constituirea Asociaţiei Oamenilor de Cultură Liberal Democraţi

|versiune pentru tipar||
PLDM / 2 februarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 31 ianuarie 2009, la Chişinău, a fost constituită Asociaţia Oamenilor de Cultură Liberal Democraţi. La adunarea de constituire au participat scriitori, compozitori, regizori, actori, scenarişti, artişti plastici, manageri ai instituţiilor de cultură, delegaţi din raioanele republicii, din municipiile Chişinău şi Bălţi, membri şi simpatizanţi ai Partidului Liberal Democrat din Moldova.

În mesajul adresat forului, Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a menţionat importanţa implicării oamenilor de cultură în procesul politic, a celor care crează valoarea şi care au capacitatea să o perpetueze. Vlad Filat a salutat constituirea AOCLD, declarînd că, pentru a depăşi criza în care se află cultura naţională, este nevoie ca politicile în domeniu să corespundă priorităţilor. Iar pentru aceasta este necesară participarea oamenilor de creaţie la procesul decizional.

Cei care au luat cuvîntul în dezbateri şi-au exprimat îngrijorarea pentru situaţia deplorabilă în care s-a pomenit cultura şi arta după 8 ani de guvernare comunistă.

Ghenadie Ciobanu, Preşedintele Uniunii Compozitorilor a declarat că organele de stat, abilitate cu organizarea şi gestionarea procesului cultural s-au transformat în secţii de propagandă politico-ideologică ale partidului de guvernămînt. În cultură şi artă sunt impuse viziuni ideologice retrograde şi forme administrative depăşite. Distincţiile şi premiile se acordă ca răsplată pentru servilism, iar opiniile breslelor de specialişti sunt ignorate completamente de către guvernarea comunistă.

Preşedintele Uniunii Scriitorilor, Mihai Cimpoi, a menţionat că autorităţile comuniste au demonstrat o atitudine de ignorare a culturii, de substituire a valorilor, de înlocuire a programelor de stat în domeniul culturii cu un singur proiect “Caravela culturii”, avînd un buget nejustificat şi care tirajează nonvaloarea.

La întrunire au mai luat cuvîntul Arcadie Suceveanu, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, poetul Ion Ciocanu, regizorul Dumitru Olărescu, compozitorul Vlad Burlea, poetul Traian Vasilcău, scriitorul Serafim Saca, filologul Dumitru Apetrii, scriitoarea Renata Verejanu, directorul Muzeului de Istorie din Orhei, Gheorghe Maxian, scriitorul Axentie Blanovschi. Ei au constatat că structura domeniului culturii în Republica Moldova este depăşită din toate punctele de vedere: managerial, informaţional, material etc. Delegaţii la Adunarea de constituire a Asociaţiei Oamenilor de Cultură Liberal Democraţi au venit cu propuneri concrete şi soluţii pentru depăşirea situaţiei critice din cultura şi arta naţională, care vor fi sistematizate şi incluse în programul electoral al PLDM.

Asociaţia Oamenilor de Cultură Liberal Democraţi a adoptat Regulamentul de funcţionare, Declaraţia AOCLD şi a ales organele de conducere ale noii structuri socio-profesionale din cadrul PLDM. Preşedinte al AOCLD a fost ales compozitorul Ghenadie Ciobanu, iar vicepreşedinţi — scriitorul Arcadie Suceveanu, sculptorul Iurie Canaşin, actriţa Ninela Caranfil şi Nicolae Bulat, director al Muzeului de Istorie si Muzeografie din Soroca.

Angajamentul Partidului Liberal Democrat din Moldova pentru o campanie electorală corectă şi pozitivă Comunicat de presă al PLDM cu privire la prezentarea programului de guvernare al PLDM