Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM a depus o plîngere la CEDO privind încălcarea dreptului la vot al cetăţenilor din afara ţării

|versiune pentru tipar||
PLDM / 10 februarie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova are o poziţie tranşantă privind necesitatea asigurării condiţiilor optime pentru exercitarea dreptului la vot al concetatenilor nostri aflaţi peste hotare, la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009.

Avînd mandatul mai multor comunităţi ale moldovenilor din Irlanda, Marea Britanie, Spania şi Italia, PLDM îşi asumă rolul de avocat al acestora pentru a determina regimul comunist să le respecte dreptul legitim de a vota. În acest sens, PLDM va întreprinde mai multe acţiuni la nivel european pentru sensibilizarea organismelor internaţionale, care se ocupă de monitorizarea proceselor electorale şi respectarea drepturilor omului, să intervină pe lîngă autorităţile comuniste în vederea creării condiţiilor necesare pentru exercitarea dreptului la vot a peste un milion de cetăţeni ai Republica Moldova.

O acţiune distinctă a PLDM va fi depunerea unei plîngeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului privind încălcarea dreptului electoral garantat de Articolul 3 al Primului Protocol Adiţional la Convenţia Europeană, la care Republica Molodva este parte. Această cerere este perfectată şi va fi trimisă astăzi la CEDO.

De asemena, în cazul în care autorităţile Republicii Moldova nu vor lua decizia de a deschide secţii de votare în străinătate, pentru ca cetăţenii moldoveni să-şi poată exercita dreptul lor constituţional, la 22 februarie, Partidul Liberal Democrat din Moldova va organiza o amplă acţiune de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale.

Serviciul de presă al PLDM
Rezoluţia mitingului de protest faţă de refuzul de a asigura dreptul la vot pentru cetăţenii aflaţi peste hotare a fost depusă la Preşedinţie, Parlament, Guvern şi CEC Comunicat de presă al PLDM cu privire la acţiunile PLDM pentru asigurarea dreptului la vot al cetăţenilor moldoveni din străinătate