Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Instituţiile statului intimidează tinerii şi le încalcă dreptul la informare

|versiune pentru tipar||
PLDM / 21 iulie 2009
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal Democrat acuză guvernarea comunistă de încălcarea dreptului cetăţenilor la libera informare, acţionînd prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne, pentru a limita accesul populaţiei la o documentare adecvată, din mai multe surse. Pe lîngă faptul că au transformat televiziunea publică Moldova 1 în mijloc de spălare a creierilor şi de manipulare a opiniei publice, guvernarea comunistă încearcă să limiteze accesul şi la mediile on-line. Astăzi, Internetul nu este doar unica sursă credibilă de informare, dar şi singura platformă de exprimare liberă a cetăţenilor.

Ameninţări, intimidări ale tinerilor lideri de opinie, blocarea site-urilor informaţionale în perioade de criză sînt doar cîteva dintre instrumentele de subminare a opiniilor ce diferă de cele ale partidului omuniştilor.

Cel mai recent exemplu al unei astfel de acţiuni ilegale este cazul lui Dan Caranfil, liderul studenţilor basarabeni din Iaşi, care a fost reţinut la 18 iulie, în vama Leuşeni. Caranfil se îndrepta spre Chişinău într-o maşină de ocazie, împreună cu alţi 6 pasageri. Ajunşi la ora 9.30 în vamă, acestora li s-au luat paşapoartele, le-au fost verificate minuţios bagajele, iar deţinătorii de calculatoare portabile au fost invitaţi la o discuţie separata cu grănicerii. În timpul acestor discuţii, au fost verificate absolut toate materialele existente pe laptopuri. După lungi ore de aşteptare, celorlalţi pasageri le-au fost întoarse paşapoartele, iar Dan Caranfil a ajuns la Chişinău însoţit de trei indivizi, care i-au sechestrat computerul portabil şi l-au impus să semneze actul de predare a acestuia, cu promisiunea că i se va da o copie a documentului, ceea ce nu s-a întîmplat.

“Sînt sigur că este o acţiune politică, o tentativă de intimidare şi o încercare de a reduce tinerii la tăcere. Voi lupta pînă la capăt pentru dreptul meu de a fi informat şi de a-mi exprima liber opiniile”, a declarat Caranfil.

Dan Caranfil este autorul mai multor demersuri către autorităţile române în vederea obţinerii facilităţilor pentru studenţii basarabeni.

Serviciul de presă al PLDM

Organizaţia de Tineret a PLDM lansează acţiunea “Vreau să fiu student” IFLRY a adoptat Rezoluţia privind Drepturile Omului în R.Moldova, înaintată de tinerii liberal democraţi