Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Elita intelectualităţii moldoveneşti a constituit Organizaţia Extrateritorială a PLDM “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană”

|versiune pentru tipar||
PLDM / 19 iunie 2010
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 19 iunie 2010, la Chişinău, a avut loc Conferinţa de constituire a Organizaţiei Extrateritoriale a Partidului Liberal Democrat din Moldova “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană”.

La şedinţă au participat 250 de delegaţi, între care deputaţi ai Primului Parlament al Republicii Moldova, înalţi funcţionari de stat, personalităţi din domeniul administraţiei publice, ocrotirii sănătăţii, justiţiei, educaţiei şi ştiinţei, culturii şi sportului, care au aderat la Partidul Liberal Democrat din Moldova.

La conferinţă au fost prezenţi Preşedintele PLDM, Vlad Filat, vicepreşedinţii: Iuire Ţap, Liliana Palihovici, Mihai Şleahtiţchi, Ion Balan, deputaţi liberal democraţi.

Şedinţa a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor războiului de pe Nistru.

Necesitatea creării, scopurile şi obiectivele organizaţiei au fost expuse de Pantelei Sandulachi, coordonatorul grupului de iniţiativă, preşedintele Asociaţiei “Parlamentul 90”. Sandulachi a menţionat că Republica Moldova se află la o răscruce istorică. Pentru a pune punct campaniilor electorale interminabile, trebuie să aducem la guvernare forţe care au demonstrat că sunt puternice şi coerente în acţiuni. “PLDM este o asemenea forţă, care şi-a asumat pe deplin responsabilitatea pentru actul guvernării. Iată de ce am decis să ne unim şi împreună să contribuim la realizarea obiectivelor de integrare europeană a ţării şi de creştere a bunăstării cetăţenilor”, a spus Sandulachi.

Cei care au luat cuvîntul: Nicolae Juravschi, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic, Arcadie Suceveanu, vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, Svetlana Mîsliţki, vicepreşedintele Asociaţiei ucrainenilor din Republica Moldova, ex-deputat, Ştefan Maimescu, ex-deputat, reprezentantul diasporei moldoveneşti din Italia, academicianul Valeriu Canţer, preşedintele Consiliului Naţional pentru Acreditare şi Atestare, academicianul Ion Bostan, rectorul Universităţii Tehnice din Moldova şi alţii au salutat constituirea acestei organizaţii a PLDM. Ei au subliniat că Organizaţia Extrateritorială a PLDM “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană” este chemată să vină în sprijinul structurilor teritoriale ale partidului, să fie prezentă în fiecare localitate, în fiecare casă, să ajungă şi la conaţionalii de alte etnii, precum şi la comunităţile de moldoveni din afara ţării.

Datoria organizaţiei este să cimenteze societatea civilă, să unească energii şi forţe creatoare pentru a realiza dezideratul de intregrare europeană a ţării noastre, au menţionat vorbitorii.

Cu un mesaj de salut s-a adresat participanţilor la conferinţă Preşedintele PLDM, Vlad Filat, Prim-ministru al Republicii Moldova.

Vlad Filat a apreciat iniţiativa de a constitui Organizaţia Extrateritorială a PLDM “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană”. Este “o mare onoare să avem alături personalităţi marcante, care au scris istoria Republicii Moldova şi care vor să se implice plenar, prin acţiuni concrete în făurirea destinului european al ţării noastre”. Liderul liberal democrat a mulţumit membrilor organizaţiei nou create pentru sprijin, declarînd că “de astazi vom fi şi mai mulţi, vom munci pentru această ţară, pe care eu o iubesc foarte tare.”

Conferinţa a ales organele de conducere a organizaţiei. Cu unanimitate de voturi, preşedinte al Organizaţiei Extrateritoriale a PLDM “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană” a fost ales Gheorghe Amihalachioae, Preşedintele Baroului Avocaţilor, iar prim-vicepreşedinte — Pantelei Sandulachi, ambii deputaţi în primul Parlament, votanţi ai Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova.

În finalul lucrărilor conferinţei, delegaţii au adoptat o Declaraţie, în care se menţionează că Organizaţia Extrateritorială “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană”, alături de structurile teritoriale ale partidului, se va implica neîntîrziat în activitatea politică în toate localităţile Republicii Moldova. “Avem suficiente resurse pentru a cuprinde întreg teritoriul ţării şi un vast spectru social: profesori, medici, oameni de cultură, ştiinţă şi sport, oameni de afaceri, ţărani, pensionari, alte categorii. Vom insista în mod deosebit şi asupra informării corecte a reprezentanţilor minorităţilor naţionale, care nu trebuie să rămînă în zona forţelor revanşarde de extremă stăngă, dar trebuie să fie antrenate activ în făurirea unei ţări democratice şi prospere — acesta fiind unul din obiectivele majore ale PLDM”, se spune în declaraţie.

Organizaţia Extrateritorială “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană” consideră că “numai victoria PLDM la viitoarele alegeri parlamentare şi prezidenţiale va asigura inastaurarea unei lungi şi rodnice guvernări democratice”.

Serviciul de presă al PLDM

Sediul PLDM din Stăuceni a fost vandalizat Declaraţia Organizaţiei Extrateritoriale “Pentru Independenţă şi Integrare Europeană” a PLDM