Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM a lansat campania de informare pentru prevenirea cancerului de sân

|versiune pentru tipar||
PLDM / 1 octombrie 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului de Sân, Organizaţia de Femei a PLDM a lansat campania de informare a femeilor despre importanţa depistării precoce a cancerului de sân, metodele de profilaxie şi efectele negative ale acestei maladii asupra dezvoltării societăţii contemporane.

Liliana Palihovici, preşedintele Organizaţiei de Femei a PLDM a declarat că “campania pentru prevenirea cancerului de sân are drept scop informarea, educarea si sensibilizarea populaţiei asupra importanţei prevenirii şi depistării precoce a cancerului de sân, precum şi dezvoltării unor servicii de consiliere pentru persoanele afectate de aceste maladii. Este important ca un număr cât mai mare de femei să cunoască despre această maladie şi să meargă anual la medic pentru a efectua controlul de rutină. O femeie sănătoasă poate crea o familie, naşte un copil sănătos, este aptă să muncească şi să contribuie la bunăstarea familiei şi a societăţii. De sănătatea reproductivă a femeii depinde dezvoltarea demografică echilibrată al unei naţiuni”, a spus Palihovici.

Preşedintele OF a PLDM a menţionat că a fost elaborat programul de control al cancerului, care propune acţiuni orientate spre depistarea precoce a cancerului colului uterin şi a cancerului de sân prin implementarea unor programe naţionale de screening. Screening-ul populaţional va permite atât reducerea incidenţei prin depistarea şi tratamentul maladiilor premergătoare cancerului, cât şi mărirea ratei de diagnosticare a cancerului în stadii iniţiale, care, în consecinţă, va spori succesul tratamentului şi longevitatea vieţii pentru pacienţii cu cancer.

Timp de o lună, vor fi organizate lecţii publice cu participarea specialiştilor din domeniul sănătăţii, care vor ţine prelegeri despre cancerul de sân şi metodele de profilaxie. Campania va include o serie de acţiuni care au menirea să pună în dezbatere măsurile de informare ce pot fi întreprinse la nivel local, in cadrul punctelor medicale. Se vor organiza lectii deschise la subiectul propus pentru fetele si mamele tinere în centrele raionale, scoli, spitale, întreprinderi, farmacii sau locuri publice. Vor fi distribuite materiale informative despre cancerul de sân şi vor fi proiectate filme de scurt metraj despre profilaxia acestei maladii. Astfel, campania lansată va contribui la informarea cetăţenilor şi la sensibilizarea opiniei publice cu privire la toate aspectele ce previn riscul îmbolnăvirii.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat este cel mai popular politician din Moldova Vlad Filat — primul în Top 50