Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Mesajul Preşedintelui Grupului PPE în Parlamentul European, Joseph Daul, pentru PLDM

|versiune pentru tipar||
PLDM / 11 decembrie 2011
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Draga Vlad Filat, dragi prieteni, stimati delegati ai partidului,

Mi-as fi dorit sa fiu prezent astazi la Congresul PLDM si va adresez acest mesaj personal. Avand in vedere Congresul Partidului Popular European din aceasta saptamina, la Marsilia si sesiunea plenara a Parlamentului European de saptamana viitoare, la Strasbourg, unde vom discuta despre conducerea Parlamentului European in urmatorii doi ani si jumatate, din pacate nu am putut sa vin la Chisinau. Raman insa increzator ca va voi vizita in viitor.

PLDM este un nou membru observator in familia Partidului Popular European, cea mai mare familie politica, ce include partidele influente de centru-dreapta din aproape toate statele Uniunii Europene. Partidul Popular European este liderul Uniunii Europene, cu 17 sefi de state si guverne si presedintii Consiliului European, Comisiei Europene si Parlamentului. Prin alaturarea la familia noastra, ati demonstrat cea mai puternica ambitie de a participa la nivel politic in Europa. Va felicit din nou pentru confirmarea ca membru observator la Adunarea politica a PPE din februarie!

In Parlamentul European, urmarim cu atentie evenimentele din Republica Moldova, munca pozitiva si influenta partidului dumneavostra pentru viitorul Moldovei. Doresc sa subliniez ca sustinem cu tarie agenda europeana a guvernului condus de Prim Ministrul Filat. Apreciem angajamentul ferm pro-european si programul complex de reforma al Guvernului. Adoptati legile europene nu de dragul Uniunii Europene, ci pentru a imbunatati situatia din tara dumneavostra si legatura dintre Uniunea Europeana si Republica Moldova, care eventual vor duce la calitatea de membru [al Uniunii Europene]. Pentru moment, sper ca va fi posibil sa incepem negocierile privind zona de comert liber inainte de sfarsitul acestui an.

Multe depind de dialogul actual dintre partidele coalitiei pentru a gasi o solutie de a depasi impasul constitutional. Stabilitatea politica este esentiala pentru continuarea procesului de reforma. Alianta pentru Integrare Europeana trebuie sa ramana unita — si adaug ca intotdeauna am apreciat contributia PLDM la stabilitatea Aliantei.

Grupul Partidului Popular European ramine angajat sa sustina eforturile dumneavoastra in vederea integrarii europene. Vizita colegilor mei Gunnar Hokmark si Monica Macovei din luna mai a acestui an, precum si recenta reuniune a Comitetului de Cooperare Parlamentara Uniunea Europeana — Moldova intaresc parteneriatul si prietenia noastra solide. In acest context, doresc sa amintesc si vizita de anul trecut a presedintelui Partidului Popular European, domnul Martens, care de asemenea va transmite cele mai bune urari.

In final, va doresc toate cele bune pentru Congresul partidului si mult curaj pentru a rezolva problemele politice din acest moment, asa incat sa puteti merge mai departe — acest lucru este important pentru dumneavoastra si pentru cetatenii Republicii Moldova. Sunt convins ca sub conducerea Primului Ministru Filat, Moldova va gasi drumul spre Europa, careia ii apartine impreuna cu cetatenii sai.

Al dumneavoastra, cu sinceritate,
Joseph Daul

Bruxelles, 7 decembrie 2011

Sursa: www.pldm.md

Deputatul liberal democrat, Iurie Toma, şi-a dat demisia Vlad Filat: PLDM este astăzi un partid matur, cu oameni care înţeleg că politica mare se face cu multă raţiune