Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul preşedintelui fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu STRELEŢ, rostit la ultima şedinţă din acest an a Parlamentului Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PLDM / 28 decembrie 2012
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimate domnule preşedinte al Parlamentului, stimaţi deputaţi, doamnelor, domnilor, onorată asistenţă!

Anul 2012 poate fi considerat bun, dar cu siguranţă nu a fost unul obişnuit. A început sub semnul incertitudinii politice, cu enorme presiuni generate de comportamentul agresiv al opoziţiei comuniste, care în prima jumătate a anului a făcut foarte frecvent apel deschis la debarcarea, chiar şi prin forţă, a puterii de stat legitim aleasă. Au fost convocate tot felul de “congrese civice”, fluturate simboluri de stat false — drapele bicolore, organizate campanii pentru colectarea, mai bine spus falsificarea semnăturilor pentru referendumuri iluzorii. Am fost supuşi la o mulţime de provocări şi presiuni, cu implicarea şi manipularea slujitorilor bisericii, dar şi a miilor de cetăţeni. Am avut parte de campanii bine organizate de buimăcire a cetăţenilor pentru abaterea cu orice preţ a ţării noastre de la orientarea sa strategică — cursul de integrare europeană.

Criza economică regională şi-a făcut simţită influenţa şi în ţara noastră, care în paralel cu efectele dure ale secetei devastatoare, au compromis efortul Guvernului AIE de a menţine ritmurile de creştere ale economiei ţării şi PIB-ului la un nivel nu mai jos de cel din ultimii doi ani. Nivelul veniturilor cetăţenilor, chiar dacă au avut o creştere moderată, precum şi calitatea vieţii cetăţenilor continuă să rămână sub obiectivele propuse pentru mandatul actual pe care-l exercităm. Aşteptările cetăţenilor continuă să rămână foarte înalte, iar resursele interne pe care le putem valorifica pentru promovarea reformelor sunt limitate.

Concomitent, anul pe care se finalizează va rămâne indiscutabil în istoria ţării noastre drept unul în care s-au produs evenimente şi au fost iniţiate procese care nu se întâmplă în fiecare an.

Fireşte că votarea şefului statului este o temă des vehiculată, dar fără alegerea preşedintelui ţării nu ar fi fost posibili ceilalţi paşi care i-am întreprins în această perioadă. Noi am continuat cu fermitate cursul de integrare europeană, care în anul curent a decurs fără abateri de la planurile propuse. Un jalon emblematic în acest proces a fost adoptarea Legii privind asigurarea egalităţii, care a fost însoţită de enorme presiuni şi manipulări ale opiniei publice de către oponenţii cursului de integrare europeană a Republicii Moldova.

Ţara noastră a fost vizitată în anul care s-a scurs de mai mulţi oficiali europeni de rang înalt, iar pentru noi aceste vizite sunt simbolice şi ne încurajează, depinde doar de noi dacă nu vom risipi creditul de încredere pe care îl avem astăzi.

În anul 2012 am iniţiat o reformă profundă a sectorului justiţiei, a fost adoptată Strategia de reformă şi Planul de acţiuni în sectorul justiţiei şi a fost votat pachetul de legi privind reforma sistemului judecătoresc, care cuprinde modificările la: Legea privind organizarea judecătorească, Legea cu privire la statutul judecătorului, Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, Legea cu privire la Curtea Supremă de Justiţie, noua Lege privind selecţia, evaluarea performanţelor şi cariera judecătorilor.

Modificările operate reformează profund acest sector care genera o stare de neîncredere în statul de drept.

În acest an a fost iniţiată Strategia şi Pachetul de acţiuni anticorupţie. A fost instituit Centrul Naţional Anticorupţie (25 Mai 2012), astfel instituţia a trecut sub control parlamentar, iar şeful instituţiei a fost ales în baza unui concurs public.

A fost Instituită Comisia Naţională pentru Integritate (finele lunii Iunie 2012) — de asemenea sub control parlamentar şi cu membri selectaţi în urma unui concurs public. Îmi exprim regretul că încheiem anul fără a avea desemnată componenţa deplină a acestei instituţii, care în afară de misiunea sa directă de verificare a declaraţiilor de venituri conflictelor de interese ale funcţionarilor publici, mai are şi o profundă conotaţie în contextul transformărilor prin care trece societatea noastră.

Un element important este reforma poliţiei. A fost aprobat în prima lectură proiectul de lege cu privire la activitatea Poliţiei şi statutul poliţistului. În rezultat avem toată încrederea că poliţistul va fi mai aproape de cetăţean, va lupta mai eficient cu criminalitatea, va avea garanţii mai mari în exercitarea profesiei, iar în societate se va consolida sentimentul de siguranţă.

În acest an au fost promovate importante acţiuni de reformare profundă a sistemului de educaţie. Cu toate opunerile şi criticele vehemente, am avut satisfacţia să aud în ultimul timp şi aprecieri pozitive din partea părinţilor care îşi exprimă satisfacţia că copii lor beneficiază de toate condiţiile pentru a fi instruiţi mai calitativ, în şcoli mai bune.

Şi reforma sectorului de sănătate publică provoacă mari dezbateri şi abordări contradictorii atît din partea opoziţiei cît şi a unor colegi de alianţă. Este o reacţie firească a unui sistem care încearcă să se apere, care a fost încorsetat mulţi ani în nişte standarde care nu puteau oferi cetăţenilor nivelul necesar de protecţie a sănătăţii. Am însă deplina încredere că societatea va avea de beneficiat în viitorul cel mai apropiat de servicii de sănătate mult mai calitative în rezultatul reformelor promovate.

În anul acesta am adoptat importante legi pentru dezvoltarea sectorului agrar, care vizează în special sectorul vitivinicol şi agricultura de performanţă. Chiar dacă seceta a afectat grav agricultura în anul 2012, Guvernul a oferit şi continuă să ofere compensaţii fermierilor afectaţi.

Noi am acordat tot sprijinul necesar echipei guvernamentale pentru a îndeplini cu succes programul cu Fondul Monetar Internaţional, care a deschis perspectiva lansării unui nou program în anul 2013, de asemenea, s-a adoptat la timp politica bugetar-fiscală şi bugetele de stat.

Fireşte că un eveniment la care se va mai face referinţă a fost şi interzicerea utilizării în scopuri politice a simbolurilor totalitare. Eveniment care a fost pe larg mediatizat atât în ţară cât şi la forurile internaţionale.

Stimaţi colegi,

În anul care se încheie nu ne-au lipsit, spre regret, şi momentele în care ne cream singuri anumite dificultăţi şi pe care ulterior le depăşeam prin eforturi “eroice”. Vă asigur că cetăţenii nu au avut nici un fel de satisfacţie în acele clipe de ciondăneală între componentele AIE. Nu au avut şi nu vor avea nici un fel de câştiguri de imagine cei care au exploatat cu multă satisfacţie dificultăţile care au survenit inevitabil în activitatea instituţiilor de stat. Uneori aveam impresia că, în loc să-şi consacre efortul şi energia pentru a servi cetăţenii care i-au ales, unii colegi lucrau mai mult “pentru camera de luat vederi”. Singurii care poate îşi exprimau deschis bucuria au fost cei din opoziţie.

Anul 2013 este unul crucial pentru viitorul ţării noastre, deoarece până la Summit-ul Parteneriatului Estic trebuie să asigurăm tot suportul echipei guvernamentale pentru finalizarea cu succes a negocierilor pe domeniile de care depinde libertate de deplasare şi bunăstarea cetăţenilor noştri. Ar fi culmea stupidităţii să nu valorificăm şansa istorică care o are astăzi ţara noastră de a primi biletul de intrare în lumea civilizată, democratică şi prosperă.

Un alt obiectiv este continuarea luptei cu corupţia. Trebuie să ne axăm atenţia asupra reformării în cel mai scurt timp a procuraturii, pentru a evolua în acelaşi ritm cu reforma justiţiei şi a poliţiei, astfel încât cetăţeanul moldovean să se simtă protejat şi să aibă încredere în cei care trebuie să-i apere drepturile.

La fel de important este să pornim de la propriul exemplu în contextul eliminării suspiciunilor de corupţie şi să votăm pentru limitarea imunităţii deputaţilor.

De asemenea, sunt importante obiectivele de asigurarea a securităţii energetice şi stimulării continue a mediului de afaceri din ţara noastră. Anticipând criticele care vor surveni în urma eficientizării administrării fiscale, este vital important să acordăm tot suportul colegilor din Guvern pentru realizarea obiectivelor propuse.

Pentru a reuşi însă să obţinem tot ce ne-am propus trebuie să ne unim forţele. Cetăţenii ţării noastre ne-au oferit încrederea lor, iar disputele noastre politice nu le îmbunătăţesc viaţa.

Stimaţi colegi deputaţi, onorată asistenţă,

Cu prilejul Crăciunului şi frumoaselor sărbători de iarnă, din numele fracţiunii parlamentare a Partidului Liberal Democrat, Vă adresez Dumneavoastră şi tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, din ţară şi de peste hotare, urări de sănătate, bucurie, pace si prosperitate. La mulţi ani!

Sursa: www.pldm.md

OT Sector Centru PLDM a dăruit cadouri micuţilor internaţi în secţia chirurgie a malformaţiilor cardiace congenitale Sergiu Palihovici: Noul an să vă aducă optimism şi forţe noi