Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Comunicat de presă cu privire la iniţiativa legislativă de constituire a Comisiei de anchetă

|versiune pentru tipar||
PLDM / 14 ianuarie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

În conformitate cu prevederile art. 73 din Constituţia Republicii Moldova şi art. 47 din Regulamentul Parlamentului, fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova a depus la Biroul Permanent, cu titlu de iniţiativă legislativă, proiectul de hotărâre cu privire la constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea administrării de către organele abilitate a incidentului din 23 decembrie 2012, care a avut loc în Rezervaţia Naturală “Pădurea Domnească”.

Potrivit proiectului de hotărâre, din comisie vor face parte, pe lângă un preşedinte şi un secretar, alţi şapte membri.

Comisia de anchetă va prezenta Parlamentului, în termen de până la 30 de zile, un raport cu privire la elucidarea administrării de către organele abilitate a incidentului din 23 decembrie 2012.

Hotărârea urmează să intre în vigoare la data adoptării.

În nota informativă ce însoţeşte proiectul de hotărâre se menţionează că “partida de vânătoare, la care au participat persoane cu înalte funcţii în stat, s-a soldat cu decesul cetăţeanului Sorin Paciu. Concluziile prealabile au scos în evidenţă grave disfuncţionalităţi ale sistemului de ocrotire a normelor de drept şi anchetă penală. În contextul cazului vizat, considerăm că toate persoanele cu funcţii publice, implicate în acest tragic incident, trebuie să-şi dea demisia, astfel încât organele de urmărire penală să-şi desfăşoare în mod obiectiv atribuţiile conform legislaţiei procesual-penale”, se mai spune în nota informativă.

De asemenea, autorii iniţiativei legislative amintesc că deputaţii au atenţionat, în repetate rânduri, asupra necesităţii evaluării obiective a problemelor existente în activitatea organelor de drept (Procuratura Generală, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate) şi sincronizarea procesului de reformare a acestora.

“Având în vedere cele expuse, se propune constituirea Comisiei de anchetă pentru elucidarea administrării de către organele abilitate a incidentului din 23 decembrie 2012, ce a avut loc în Rezervaţia Naturală «Pădurea Domnească»”, se spune în nota informativă.

Sursa: www.pldm.md

Comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova Deputatul PLDM, Maria Ciobanu a dăruit un scaun cu rotile unui invalid de gradul I