Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Deputaţii PLDM condamnă încălcările de procedură în şedinţa Legislativului

|versiune pentru tipar||
PLDM / 12 aprilie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Fracţiunea parlamentară a Partidului Liberal Democrat din Moldova condamnă încălcările de procedură comise în cadrul şedinţei de astăzi a Parlamentului. Deputaţii PLDM atenţionează opinia publică că adoptarea în cadrul şedinţei în plen a Parlamentului a deciziilor privind demiterea preşedintelui Comisiei Drepturile Omului şi Relaţii Interetnice, Vadim Mişin, şi numirea în această funcţie a lui Vasile Şova a fost făcută ilegal.

Regulamentul Parlamentului, prevede că preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii, membrii şi membrii supleanţi ai comisiilor permanente se aleg de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor aleşi (art.17 alin.1). Revocarea înainte de termen a preşedinţilor comisiilor permanente se face la propunerea Preşedintelui Parlamentului, după consultarea fracţiunilor parlamentare, cu votul majorităţii deputaţilor aleşi (art.17 alin.3 cu referire la art.11 alin.3).

Astfel, în cadrul şedinţei de astăzi a Parlamentului au fost admise mai multe încălcări:

  1. Preşedintele Parlamentului Marian Lupu a anunţat că Proiectul de hotărâre privind demiterea lui Vadim Mişin, a fost adoptat cu votul a 46 de deputaţi (fiind necesare 51 de voturi).
  2. Preşedintele Parlamentului nu a consultat fracţiunea PLDM în privinţa iniţierii procedurii de demitere a preşedintelui Comisiei Drepturile Omului şi Relaţii Interetnice, Vadim Mişin.
  3. Invocarea principiului proporţionalităţii în cazul propunerii candidaturii lui Vasile Şova pentru funcţia de preşedinte a Comisiei Drepturile Omului şi Relaţii Interetnice nu este argumentat, deoarece fracţiunea PCRM poate revendica preşedinţia doar a trei comisii parlamentare (fracţiunea PCRM are în componenţă 34 de deputaţi, şi nu 42 cât avea la începutul legislaturii).
  4. De asemenea, Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a anunţat că Proiectul de hotărâre nr.2534 privind numirea lui Vasile Şova în funcţia de preşedinte al comisiei respective a fost adoptat cu votul a 46 de deputaţi (fiind necesare 51 de voturi).
  5. În momentul votării ambelor proiecte de hotărâri mai mulţi deputaţi, votul cărora a fost numărat, nu se aflau în sala de şedinţe a Legislativului.

Făcând abstracţie de apartenenţa politică şi viziunile politice ale persoanelor vizate, deputaţii PLDM se pronunţă ferm pentru respectarea Regulamentului Parlamentului şi a principiului legalităţii în activitatea sa. În contextul celor expuse, PLDM solicită Preşedintelui Parlamentului să nu admită producerea efectelor juridice a proiectelor menţionate mai sus.

Sursa: www.pldm.md

Dezvoltarea capacităţilor de instruire a formatorilor La Drochia a fost constituită Asociaţia Pedagogilor Liberal Democraţi