Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Deputaţii PLDM au participat la instruirea “Integrare Europeană prin dimensiune Parlamentară”

|versiune pentru tipar||
PLDM / 16 noiembrie 2013
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Deputaţii fracţiunii parlamentare a PLDM şi consilierii acestora au participat la o instruire organizată de Institutul Robert Schuman de la Budapesta cu implicarea membrilor Grupului Partidului Popular European: Monica Macovei şi Theodor Dumitru Stolojan, care fac parte din Delegaţia Comisiei parlamentare de cooperare UE — Moldova. Intitulată sugestiv “Integrare Europeană prin dimensiune Parlamentară”, instruirea a fost lansată cu scopul de a facilita integrarea Republicii Moldova în marea familie europeană.

Directorul Institutului Robert Schuman, Kinga Szabo, a menţionat că, astfel, deputaţii moldoveni vor şti exact ce măsuri sunt necesare în perioada post-Vilnius, pentru a obţine regimul liberalizat de vize.

În această ordine de idei, fostul prim-ministru al României, europarlamentarul Theodor Stolojan, a împărtăşit din experienţa sa de guvernare în coaliţie, partidul său, PDL, fiind parte a 4 alianţe în ultimii ani. “Este destul de greu să se facă anumite compromisuri într-o coaliţie, însă pentru a urgenta integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, partidele politice trebuie să dea dovadă de maturitate şi responsabilitate şi să urmeze obiectivele de integrare pe care şi le-au propus”, a menţionat Theodor Stolojan.

Preşedintele Delegaţiei la Comisia parlamentară de cooperare Uniunea Europeană-Republica Moldova, europarlamentarul Monica Macovei, a ţinut să accentueze latura pozitivă a faptului că PLDM este membru al Partidului Popular European şi, în felul acesta, Republica Moldova va beneficia de sprijinul PPE în procesul de integrare al ţării. De asemenea, Monica Macovei a adresat felicitări în contextul anunţului făcut de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, despre îndeplinirea de către R.Moldova a condiţiilor pentru liberalizarea regimului de vize şi a încurajat deputaţii să continue promovarea reformelor. Monica Macovei a enumerat paşii care urmează să fie parcurşi de ţara noastră după Summitul de la Vilnius.

Vicepreşedinta PLDM, vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, a salutat prezenţa europarlamentarilor şi a reiterat importanţa dialogului în cadrul familiei PPE la nivel parlamentar.

“Republica Moldova este pe calea ireversibilă de integrare europeană. Recunoastem că experientele României sunt foarte importante pentru Republica Moldova. Este necesar să nu repetăm greşelile colegilor noştri şi să implementăm reformele într-o manieră corectă din start. Justiţia şi drepturile omului sunt domenii care pot fi transformate mai dificil şi sunt carcaterizate de multă rezistenţă din interiorul sistemului. Considerăm că priorităţile şi reformele care ni le-am trasat ca partid, chiar dacă nu sunt populare, vor da rezultate pozitive pe termen lung”, a spus Liliana Palihovici.

La instruire a fost accentuată necesitatea unei comunicări active cu cetăţenii, cu explicarea detaliată a avantajelor care vor fi obţinute în urma integrării în UE. Metodele noi de comunicare a deputatilor au fost prezentate de Delia Vlase, purtătorul de cuvânt al preşedintelui PPE, Joseph Daul, şi Eugen Sandu, purtatorul de cuvânt al Grupului Parlamentar PPE din Parlamentul European.

Sursa: www.pldm.md

PLDM propune un proiect de lege care va facilita accesul tinerilor pe piaţa forţei de muncă Comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova