Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM — cea mai influentă formaţiune politică

|versiune pentru tipar||
PLDM / 23 decembrie 2013 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova este cel mai influent partid politic şi şi-a păstrat poziţia de lider în “Top 10 partide politice ale Republicii Moldova”, acumulând 244 puncte din partea experţilor Institutului de analiză “Politicon”.

Experţii explică influenţa politică a PLDM, în special, prin faptul că liberal- democraţii deţin conducerea guvernului, au cei mai mulţi miniştri şi cea mai numeroasă fracţiune parlamentară dintre partidele aflate la guvernare.

Deşi anul 2013 au fost atât cu urcuşuri, cât şi cu coborâşuri pentru PLDM, anume acestui partid i se datorează reconstituirea guvernării democratice şi proeuropene în Republica Moldova. În mod special, datorită prestaţiei politice a PLDM a fost posibil succesul RepubliciiMoldova de la Vilnius. Toate acestea sumate, i-au determinat pe experţii “Politicon” să confere PLDM locul de frunte în ierarhia celor mai influente partied politice din Republica Moldova.

La realizarea topului, experţii au ţinut cont de mai multe criterii, între care: influenţa reală asupra Procesului politic, prestaţia publică şi prezenţa în spaţiul informaţional, activismul organizaţiilor territorial şi capacitatea liderilor de a fi locomotive reale pentru propriul partid.

Vlad Filat şi Iurie Leancă în fruntea TOP 50 cei mai influenţi politicieni

Premierul Iurie Leancă, prim-vicepreşedintele PLDM, a fost desemnat cel mai influent politician al anului 2013. Potrivit experţilor, locul întâi al lui Iurie Leancă a fost garantat de “prestaţia exemplară pe parcursul întregului an 2013”. Prestaţia politică a lui Iurie Leancă s-a bazat, iniţial, pe activitatea sa în calitate de şef al diplomaţiei moldoveneşti, apoi şi în postură de şef al cabinetului de miniştri. “Suplimentar, puterea politică a lui Leancă a fost susţinută considerabil datorită deţinerii postului de prim-vicepreşedinte al PLDM — principalul partid din arcul guvernării. Efectul cumulativ al acestor poziţii a fost amplificat de relaţia de prietenie şi bună conlucrare cu liderul liberal-democrat, Vlad Filat”, susţin experţii.

Pe locul secund al topului se află preşedintele PLDM, Vlad Filat, care, deşi a rămas fără funcţie administrativă în ierarhia statală, a reuşit să-şi păstreze influenţa politică. “Într-un interval scurt de timp, Vlad Filat a reuşit să resusciteze formaţiunea politică pe care o conduce şi să activizeze brusc potenţialul intern al PLDM, consolidându-i statutul de cel mai influent partid politic din Republica Moldova”, se menţionează în comentariul “Politicon”.

Experţii institutului consideră că reieşind din această atitudine şi comportament, Vlad Filat va reveni pe una din poziţiile-cheie în ierarhia statală a Republicii Moldova, fapt ce rămâne a fi doar o problemă de timp. “Vlad Filat, împreună cu Iurie Leancă, vor forma principala «locomotivă electorală» a PLDM, capabilă să garanteze partidului succesul la viitorul scrutin parlamentar din Republica Moldova”, susţin experţii.

Pe locul 7 în clasamentul “Politicon” s-a clasat liderul fracţiunii parlamentare al PLDM, Valeriu Streleţ, iar ministrul Afacerilor Externe, Natalia Gherman, a urcat pe locul nouă.

TOP 50 cei mai influenţi politicieni cuprinde clasamentul final al anului 2013, fiind luate în calcul şi topurile lunare.

Sursa: www.pldm.md

Chişinău — Bruxelles — Chişinău OT Ciocana a PLDM — acţiune de caritate