Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

La Hânceşti a fost lansat un proiect de importanţă naţională

|versiune pentru tipar||
PLDM / 5 februarie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, a participat la conferinţa de lansare a proiectului “Dezvoltarea turismului transfrontalier prin promovarea Conacului Manuc Bey, Complexului Mortuar Elena Ioan Cuza şi a muzeului Blesciunov”, care a avut loc în incinta Consiliului Raional Hânceşti.

Proiectul este parte a Programului Operaţional Comun România — Ucraina — Republica Moldova finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate şi Parteneriat.

Vlad Filat a menţionat că proiectul este foarte necesar pentru dezvoltarea turistică a raionului Hânceşti.

“Pentru a duce la bun sfârşit proiectul este nevoie de viziune, de acţiuni consolidate şi o planificare strategică. Vom implementa proiectul împreună cu partenerii din România şi Ucraina, ceea ce înseamnă că, după renovarea celor trei edificii de importanţă istorică pentru RM, trebuie să cooperăm mai strâns, să distrugem frontierele dacă vreţi”, a spus Vlad Filat.

Liderul PLDM a asigurat conducerea raionului, dar şi persoanele responsabile de implementarea proiectului că va oferi în continuare sprijinul necesar pentru ca renovarea muzeului, conacului şi complexului să fie dusă la bun sfârşit.

“Este necesar să protejăm istoria şi cultura RM, să investim în reabilitarea tuturor edificiilor de importanţă naţională. Voi fi în continuare alături de autorităţile locale în acţiunile ce ţin de dezvoltarea şi modernizarea raionului Hânceşti”, a spus Vlad Filat.

Preşedintele raionului, Grigore Cobzac a menţionat că renovarea complexului este un eveniment de importanţă naţională.

“Este un exemplu concret de cooperare cu prietenii noştri europeni. Noi dorim să transmitem tinerei generaţii un patrimoniu cultural restaurat. Pe această cale mulţumesc lui Vlad Filat că, în calitate de prim-ministru, a sprijinit această idee. Am izbutit şi datorită acestei susţineri”, a spus Grigore Cobzac.

Prezent la eveniment, directorul Agenţiei Turismului, Nicolae Platon, a menţionat că restaurarea monumentului istoric din or. Hânceşti va atrage turiştii străini, iar conacul va fi unul din primele incluse în traseul turistic al ţării.

“Astfel, vom promova imaginea RM, pentru că avem şi posibilitate şi potenţial. Este important că administraţia locală a înţeles că dezvoltarea turismului poate să contribuie şi la dezvoltarea economică a raionului Hânceşti”, a spus Nicolae Platon.

Valoarea totală a proiectului este de 2.498.442,63 Euro, din care 2.248.598,36 Euro (90%) reprezintă finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene. Proiectul este implementat de Consiliul raional Hânceşti, în parteneriat cu pimaria Soleşti, judeţul Valsui (România) şi Muzeul de colecţii personale A.V. Blesciunov din Odesa (Ucraina).

Sursa: www.pldm.md

Ateliere de lucru pentru aleşii locali PLDM cere eliberarea lui Ion Iovcev