Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Consilierii PLDM din Bălţi propun iniţierea unui referendum local privind necesitatea scăderii tarifelor la serviciile comunale

|versiune pentru tipar||
PLDM / 19 februarie 2014 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Fracţiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova din Consiliul municipal Bălţi propune iniţierea unui referendum local privind necesitatea scăderii tarifelor la serviciile comunale pentru locuitorii oraşului şi neadmiterea majorărilor neargumentate. Consilierii liberal-democraţi urmează să înregistreze un proiect în acest sens la Consiliul municipal Bălţi.

Potrivit fracţiunii PLDM, această iniţiativă nu este întâmplătoare şi nu are caracter politic sau populist, ci este lansată în situaţia când tarifele la serviciile comunale în municipiul Bălţi sunt în continuă creştere, iar populaţia află despre majorări doar în momentul primirii facturilor.

Consilierii locali atenţionează că în timpul apropiat se aşteaptă şi majorarea substanţială a tarifelor pentru apă.

“Tarifele majorate sunt o povară grea pentru absoluta majoritate a locuitorilor municipiului Bălţi, cu un nivel de trai redus. În această situaţie este regretabil faptul că administraţia municipiului acţionează în cel mai simplu mod — majorarea tarifelor. Noi cunoaştem situaţia dificilă a unor întreprinderi municipale, necesitatea atragerii unor resurse financiare suplimentare, însă majorarea «în mod automat» a costurilor la serviciile comunale nu rezolvă problema funcţionalităţii şi eficienţei întreprinderilor prestatoare de servicii pentru populaţie”, se menţionează în declaraţia fracţiunii liberal-democrate.

Acţiunile administraţiei publice locale ar trebui să fie orientate spre modernizarea întreprinderilor comunale, aplicarea unui management eficient, optimizarea cheltuielilor de producere, eficientizarea procesului de prestare a serviciilor. Rezolvarea problemelor întreprinderilor municipale nu trebuie să fie din contul şi pe seama cetăţenilor, consideră consilierii liberal-democraţi.

Consilierul liberal-democrat, Marin Boboc, a specificat că, în cazul în care nu vor avea susţinerea necesară a majorităţii, va fi lansată o campanie de colectare a semnăturilor în susţinerea referendumului. “Suntem siguri că bălţenii vor susţine iniţiativa noastră, deoarece este orientată în interesul şi spre bunăstarea cetăţenilor noştri”, a punctat Marin Boboc.

Conform Codului Electoral, pentru iniţierea unui referendum local este nevoie de semnăturile a minimum 10% din populaţia unităţii administrativ-teritoriale.

Sursa: www.pldm.md

Noi semnatari ai declaraţiei de susţinere a cursului pro-european Grupul parlamentar al PPE în Parlamentul European va susţine abolirea regimului de vize