Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

În Căinarii Vechi a fost dat în exploatare un Centru de sănătate modern

|versiune pentru tipar||
PLDM / 24 februarie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Încă un Centru de sănătate a fost dat astăzi în exploatare. De această dată în satul Căinarii Vechi din raionul Soroca. Instituţia medicală va deservi aproape 7 mii de locuitori din satele Bulboci Schineni, Floriceni şi Bulbocii Noi.

La ceremonia de deschidere a fost prezent preşedintele Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, preşedintelui raionului Soroca, Victor Său, deputatul PLDM, Alexandru Cimbriciuc, cadre medicale, precum şi cetăţenii care vor beneficia de serviciile medicale.

Pentru construcţia Centrului de sănătate s-au cheltuit 1 779 789 lei, surse financiare asigurate prin proiectul Băncii Mondiale “Servicii de Sănătate şi Asistenţă Socială în Republica Moldova”. Potrivit directorului Centrului de sănătate, Veronica Paşa, asistenţa medicală primară este asigurată de către 2 medici de familie şi 6 asistenţi. Echipamentul medical corespunde normelor de dotare conform funcţiei şi volumului asistenţei medicale primare acordate.

Vlad Filat s-a adresat cu un cuvânt de felicitare către cei prezenţi, menţionând că fiecare centru de sănătate, fiecare şcoală sau grădiniţă renovată este un pas înainte în modernizarea localităţilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai. “Mai avem multe de făcut, însă ceea ce am realizat până acum ne inspiră încredere şi optimism. Urmează să finalizăm proiectele începute şi să iniţiem altele noi. În anul curent, Ministerul Sănătăţii, cu suportul partenerilor externi, va extinde proiectul ce vizează construcţia edificiilor de sănătate. Vom continua să investim în acest domeniu, fiindcă avem nevoie de oameni sănătoşi, iar medicii au nevoie de condiţii adecvate de muncă cu echipament performant”, a menţionat Vlad Filat.

Viceministrul Sănătăţii, Octavian Grama, a specificat că asistenţa medicală primară este veriga cea mai importantă din sistemul de ocrotire a sănătăţii, de aceea şi se insistă atât de mult pe crearea condiţiilor necesare la locul de trai pentru a preîntâmpina anumite patologii, sau a le trata la timp.

Preşedintele raionului Soroca, Victor Său, a amintit că, anterior, un centru similar a fost deschis în satul Vasilcău şi a menţionat că doar un om sănătos poate fi activa la capacitate maximă, poate contribui la dezvoltarea societăţii.

În satul Căinarii Vechi, în diferite proiecte, s-au investit 8 mln de lei, iar aceasta înseamnă că ne îndeplinim promisiunile făcute în faţa oamenilor, a precizat la rândul său, Alexandru Cimbriciuc.

După inaugurarea Centrului de sănătate, preşedintele PLDM a vizitat instituţia medicală şi s-a convins că aceasta corespunde tuturor cerinţelor şi dispune de condiţiile necesare pentru prestarea unor servicii de calitate.

Sursa: www.pldm.md

Reprezentanţii TLDM au participat la Gala Premiilor TNL, ediţia IX-a Valeriu Streleţ a vizitat raionul Ocniţa