Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul în şedinţa de plen a vicepreşedintei Parlamentului, Liliana Palihovici

|versiune pentru tipar||
PLDM / 27 februarie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Vot istoric in Parlamentul European!

Stimaţi colegi, onorat parlament,

Astăzi, doresc să atrag atenţia ţării asupra evenimentelor care s-au produs la Strasbourg şi care ne vizează pe toţi. Mai important: acestea sunt evenimentele care vor schimba şi viaţa copiilor noştri, viitorul lor, viitorul fiecărui cetăţean — viitorul acestei ţări.

Astăzi, Parlamentul European a dezbătut problema acordării regimului liberalizat de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova, pentru cei care deţin paşapoarte biometrice. În cele din urmă, în plenul Parlamentului European, 460 de eurodeputaţi, din cei 510 prezenţi, au votat cu o largă majoritate în favoarea ridicării vizelor pentru Republica Moldova. Astfel, în conformitate cu procedurile UE, votul de astăzi al Parlamentului European urmează a fi confirmat de către Consiliul Uniunii Europene, în perioada imediat următoare. Ulterior, după ce se vor finaliza procedurile de aprobare şi publicare a deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, peste 20 de zile regimul fără vize va intra în vigoare pentru cetăţenii Republicii Moldova. Avem speranţa că ţările UE vor aboli regimul de vize, chiar în lunile următoare, până la sfârşitul acestui an.

Pe această cale, aş vrea să-mi exprim recunoştinţa faţă de partenerii noştri europeni, dar şi tuturor celor care aici, acasă, au implementat agenda ambiţioasă de reforme, de securizare a frontierelor, de întărire a instituţiilor statului.

De asemenea, vreau să mulţumesc colegilor din coaliţia pro europeană, Preşedintelui PLDM Vlad Filat — care fiind la conducerea Guvernului a iniţiat şi promovat intens liberalizarea regimului de vize, Guvernului Leancă, tuturor membrilor Guvernului, tuturor funcţionarilor, specialiştilor care au făcut posibilă realizarea acestui drept fundamental al cetăţenilor Republicii Moldova.

Stimaţi colegi, abolirea regimului de vize este doar o componentă din ceea ce înseamnă pentru Republica Moldova viitorul european. În acest proces de apropiere de Uniunea Europeană, există şi componente mai largi, cu privire la comerţ şi investiţii, care ne vor ajuta să creăm locuri de muncă şi să asigurăm salarii mai mari. Există şi componente cu privire la drepturile omului şi justiţie, care ne vor ajuta să garantăm o viaţă echitabilă pentru toţi cetăţenii noştri. În acelaşi timp, există şi elemente cu privire la combaterea corupţiei, ceea ce însemnă mai multă responsabilitate din partea instituţiilor statului şi echitate, în viaţa de zi cu zi, pentru fiecare dintre cetăţenii noştri.

Evident, regimul de călătorii fără vize în Europa este una dintre cele mai mari realizări din cele pe care ni le dorim, pentru a ne apropia de viitorul nostru european. Aceasta înseamnă că cetăţenii noştri vor putea călători pentru a se vedea cu rudele; că tinerii vor putea vedea locuri de interes turistic şi vor cunoaşte cultura capitalelor europene; că le va sigura copiilor noştri posibilitatea de a creşte cu orizonturi de cunoaştere mai largi şi îi va face să nu se simtă excluşi din circuitul valoric european.

În urmă cu doar câţiva ani, toate aceste realizări păreau inaccesibile pentru Moldova. Trebuie să ne amintim că liderii comunişti declarau că pentru Republica Moldova perspectiva de a călători fără vize nu era nimic altceva decât un vis şi o fantezie. Ei bine, votul din Parlamentul European de astăzi, demonstrează că ei au greşit. De altfel, istoria ne-a arătat că au greşit şi toţi cei care au fost sceptici în privinţa parafării Acordului de Asociere la Vilnius. Sarcina fiecăruia dintre este să nu dezamăgim şi să luptăm prin comunicare cu manipularea şi propaganda retrogradă.

Trebuie să fim şi precauţi, acest drept este doar un început al schimbărilor de care are nevoie Republica Moldova pentru a merge înainte. Bineînţeles că trebuiau să se producă multe schimbări, înainte ca Republicii Moldova să i se acorde regim liberalizat de vize; chiar şi mai multe ni se vor cere înainte de a ratifica Acordul de Asociere, ca să începem să beneficiem de relaţii mai strânse cu UE. Nu ne putem eschiva de la acest proces. Noi trebuie să fim uniţi ca ţară, ca să putem lua toate măsurile necesare pentru a continua să progresăm în atingerea acestui obiectiv.

Evenimentele de astăzi din Europa accentuează şi mai mult alegerea cu care se confruntă ţara noastră. Continuăm să ne mişcăm înainte spre viitorul nostru european, spre călătorii fără vize, spre mai mult comerţ şi investiţii, spre mai multe locuri de muncă şi salarii mai bune, spre justiţie puternică şi drepturile omului protejate? Sau schimbăm cursul şi mergem înapoi, urmând acele voci care resping Europa, ori care pretind că apropierea de Uniunea Europeană este doar un mit, o fantezie şi un obiectiv de neatins? Eu zic că trebuie să mergem înainte, nu înapoi.

Cunoaştem cu toţii expresia că “viaţa bate filmul”, iar exemplul altor state trebuie analizat şi înţeles. Evenimentele dramatice din Ucraina, din ultimele săptămâni, fac şi mai clară această alegere. Ele arată cât de puternic atrage viitorul european.

Parcursul european şi obţinerea regimului fără vize nu este o soluţie instantanee pentru multiplele probleme şi provocări cu care se confruntă ţara noastră. Ştim cu toţii că viaţa este în continuare grea pentru mulţi în Moldova. Mai avem de înfruntat sărăcia şi corupţia. Ne lipsesc oportunităţile de angajare a forţei de muncă şi oportunităţile pentru mediul de afaceri, iar standardele noastre în domeniul educaţiei au rămas cu mult în urmă. Oamenii noştri au dreptul să ceară un progres mai rapid.

Nutrim convingerea că cetăţenii noştri vor ţine cont de acţiunile din Vilnius, de dezbaterile şi votul din această săptămână de la Strasbourg, de perspectiva eliminării vizelor, în acest an, şi vor realiza că schimbarea în bine e posibilă şi că aceasta este o urmare a realizării viitorului european.

Deci, ca naţiune, să luăm act de decizia importantă care s-a luat astăzi, la Strasbourg, şi împreună să mergem doar înainte, nu înapoi! Înainte spre Europa şi spre o viaţă mai bună pentru copiii noştri!

Sursa: www.pldm.md

Comunicat de presă al Partidului Liberal Democrat din Moldova Vlad Filat: Suntem cu un pas mai aproape de Europa