Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul lui Valeriu Streleţ la şedinţa Legislativului din 3 aprilie

|versiune pentru tipar||
PLDM / 3 aprilie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimate Domnule Preşedinte al Parlamentului, stimate Domnule Prim Ministru, onoraţi colegi,

Exemplele referitor la memoria scurtă a comuniştilor pot fi aduse mult mai multe decât cele invocate de Domnul Prim Ministru Leancă, deoarece a devenit foarte frecventă practica confortabilă de a uita angajamente şi acţiuni importante care fie au fost ratate, fie erau lansate din start ca promisiuni deşarte, iluzorii şi irealizabile.

A devenit deja subiect de bancuri promisiunea comuniştilor din campania electorală din 2001 referitor la încorporarea Republicii Moldova în termen de un an în uniunea statală Rusia — Belarus.

A rămas doar o iluzie şi angajamentul Domnului tovarăş Voronin de a soluţiona conflictul transnistrean în termen de un an şi de a aduce de facto teritoriile din stânga Nistrului în câmpul jurisdicţiei autorităţilor legitime ale ţării noastre. Rezultatul a fost, din păcate, mult mai trist — în perioada 2006–2009 nici măcar negocierile în formatul 5+2 nu mai aveau loc. Dar ar fi fost frumos să fie — rămânea în istorie ca un adunător de ţară. În realitate, însă, a rămas în memoria oamenilor ca un lider autoritar, care a adus ţara la limita falimentului şi a izolării internaţionale.

Ar putea fi invocate şi angajamentele comuniştilor din 2001 de a crea sute de mii de locuri de muncă, de a creşte exponenţial nivelul de bunăstare a cetăţenilor, de a reconstrui infrastructura ţării, de a edifica un sistem sustenabil de educaţie, sănătate, justiţie şi reforma poliţiei.

Dar toate aceste angajamente se preferă a fi uitate, deoarece rezultatele după 8 ani de guvernare au fost triste şi dezolante: ţara în ruină, sute de mii de cetăţeni alungaţi din ţară, PIB- ul de două ori mai jos comparativ cu statele care erau la acelaşi nivel cu noi în 2000, justiţie la telefon, sistem de educaţie degradat care nu mai răspundea cerinţelor sectorului real al economiei şi societăţii, poliţie care îşi dobândea hrana pe cont propriu şi alte performanţe remarcabile.

Ar fi fost bine ca promisiunile uitate ale comuniştilor din 2001 să fie realizate, deoarece astfel astăzi ţara noastră ar fi fost mai aproape de modelul european de bunăstare şi construcţie statală spre care tindem.

Astăzi ţara noastră este în faţa unor oportunităţi istorice care ne-ar permite să ne clădim durabil şi ireversibil o ţară modernă urmând modelul statelor membre ale UE care şi-a probat viabilitatea şi eficienţa în asigurarea unei vieţi prospere şi demne pentru toţi cetăţenii.

Dar din păcate ducem o cruce grea — nu avem consensul şi viziunea comună a tuturor forţelor politice, aşa cum a fost în toate statele care astăzi sunt membre UE, privind integrarea europeană a ţării.

Fiecare are dreptul la propria viziune, dar este greu să nu remarci diferenţa dintre modelele de dezvoltare care sunt propuse astăzi societăţii:

Opoziţia comunistă, la care se mai alătură şi voci stinghere ale foştilor camarazi transfugi, consideră că modelul euro-asiatic este mai bun pentru Republica Moldova. Dar conaţionalii noştri care au ajuns în spaţiul estic în căutarea unui loc de muncă în ultimii 15 ani, ne spun că problemele oamenilor de acolo sunt chiar mai grave decât ale cetăţenilor din Republica Moldova: corupţie, neglijarea drepturilor cetăţenilor, infrastructură rurală ruinată, economie neperformantă bazată doar pe exportul de resurse naturale, educaţie şi protecţie socială departe de standardele moderne ale secolului XXI…

Nu cred că ar trebui probată diferenţa — ne-o spun tinerii care comunica cu semenii săi din Occident, care fac studii acolo, ne-o spun cetăţenii care muncesc în statele membri UE: economia performantă şi bine echilibrată, educaţie care oferă o perspectivă asigurată tinerilor, viaţă decentă, justiţie corectă, poliţie profesionistă aflată în serviciul societăţii, infrastructură excelentă, politică energetică raţională, mediu ambiant bine protejat, oameni sănătoşi şi asiguraţi social.

Moţiunea de cenzură de astăzi este o tentativă prin tertipuri ieftine de a determina ratarea parcursului de modernizare şi prosperitate a Republicii Moldova. Din păcate, speculaţiile nefondate la tema “ pericolului” pe care îl prezintă Acordul de Asociere pentru ţara noastră, afirmaţii eronate care se vor intensifica gradual în perioadele care urmează. Iar atunci când le propui criticilor Acordul de Asociere să facă referinţe concrete la prevederile făcute publice ale Acordului despre marele pericol, se blochează.

Mă aliniez astăzi celor formulate de premierul Iurie Leancă şi desigur colegii din Coaliţia Pro-Europeană în acest moment decisiv pentru ţara noastră şi îi îndemn atât pe comunişti, cât şi pe aliaţii lor că nu este prea târziu să renunţe la strategia şi tactica lor suicidală de a deturna Republica Moldova de la făgaşul integrării europene.

Domnilor comunişti, într-adevăr încă nu este târziu să urmaţi exemplul partidelor de opoziţie din statele membre UE care au parcurs etapele de preaderare şi care în momentele decisive când se discuta Acordul de Asociere, Acordul de Comerţ şi Liber Schimb, statutul de state candidat, deşi aveau divergenţe cu partidele de la guvernare, erau unanime în obiectivul de integrare europeană.

Stimaţi colegi comunişti, încă nu este târziu să renunţaţi la tactica mazochistă de iniţiere a moţiunilor de cenzură total inutile şi sortite eşecului, atacând membrii cabinetului de miniştri de la activitatea cotidiană, vă pomeniţi în situaţia în care aceste moţiuni ca un bumerang tot în voi lovesc exact în locurile cele mai vulnerabile.

Reieşind din obiectivele propuse şi oportunităţile istorice pe care le are ţara noastră, fireşte că fracţiunea PLDM şi colegii din Coaliţie acordăm tot sprijinul Guvernului pe care l-am investit pe 30 mai 2013 şi reconfirmăm angajamentele şi fidelitatea noastră faţă de mandatul obţinut în 2010 şi vă asigurăm stimaţi colegi din opoziţie că eforturile Dumneavoastră pot avea sorţi de izbândă doar dacă vă veţi alinia împreună cu noi şi vom merge înainte spre obiectivele reale care vor fi apreciate de cetăţenii noştri atât din generaţia actuală, dar şi cele viitoare.

Sursa: www.pldm.md

Discursul deputatului Valeriu Ghileţchi în şedinţa Legislativului din 3 aprilie Discursul Prim-ministrului Iurie Leancă în cadrul şedinţei Parlamentului Republicii Moldova din 3 aprilie 2014