Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Membrii APLD şi-au reconfirmat angajamentul pentru dezvoltarea calitativă a sistemului educaţional

|versiune pentru tipar||
PLDM / 12 aprilie 2014
Partidul Liberal Democrat din Moldova

La 11 aprilie, a avut loc Conferinţa Asociaţiei Pedagogilor Liberal-Democraţi (APLD) din municipiul Chişinău. La eveniment, au fost prezenţi preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat, vicepreşedintele, Liliana Palihovici, viceminstrul Educaţiei, Igor Grosu, cadre didactice din municipiu.

Pe ordinea de zi a conferinţei au figurat chestiuni organizatorice, precum alegerea organelor de conducere a asociaţiei, dar şi prezentarea Raportului de activitate pentru perioada 2012–2014.

Raportorul, preşedintele APLD, Boris Volosatâi, a prezentat principalele activităţi ale asociaţiei, problemele identificate în sistemul educaţiei, la a căror rezolvare şi-au adus contribuţia membrii asociaţiei. Între altele, Volosatâi a menţionat că, graţie eforturilor consolidate ale membrilor APLD din mun. Chişinău şi susţinerii depline din partea Ministerului Educaţiei, s-a reuşit menţinerea statutului colegiilor ca instituţii vocaţional/tehnice, cu durata de studii de 4 ani şi cu susţinerea examenului de bacalaureat. Le fel, membrii APLD au participat activ la dezbaterile publice de la diferite nivele privind elaborarea Codului Educaţiei, au prezentat propuneri şi sugestii pentru optimizarea inovaţiilor pedagogice, a politicilor educaţionale, pentru îmbunătăţirea unor proiecte de acte normative şi legislative, au încurajat cadrele didactice să se implice în implementarea proiectelor locale, naţionale şi regionale, care contribuie la diseminarea experienţei în domeniul educaţiei.

Boris Volosatâi a accentuat că membrii APLD susţin şi promovează consecvent reformele din sistemul de învăţământ, cu scopul de a orienta elevii din şcoli spre învăţare conştientă, care va duce treptat la excluderea copiatului în timpul examenelor de BAC.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a salutat implicarea activă a cadrelor didactice liberal-democrate în îmbunătăţirea sistemului educaţional şi a reiterat faptul că, pentru PLDM, educaţia rămâne a fi prioritate naţională.

“Standardele şi valorile europene nu pot fi atinse fără o educaţie de calitate. Educaţia copiilor şi a tinerilor trebuie să fie în permanenţă o prioritate şi o responsabilitate naţională, întrucât, fără educaţie, o societate nu poate evolua nici social şi nici spiritual sau moral. Un sistem de învăţământ performant are un rol esenţial în dezvoltarea societăţii, prin pregătirea şi valorizarea capitalului uman”, a menţionat Vlad Filat.

La rândul sau, Liliana Palihovici a menţionat că orientarea profesională necesită în continuare investiţii. “Sunt ferm convinsă ca trebuie să investim mai mult în educaţie profesională. Orientarea în profesie trebuie să fie o prioritate, pentru ca tinerii să ştie ce profesie vor îmbrăţişa în viitor. Vreau ca profesorul să fie respectat, iar munca lui să fie remunerată după capacităţi”, a spus Palihovici.

Membrii APLD au adoptat Rezoluţia conferinţei, în care şi-au reconfirmat angajamentul pentru dezvoltarea calitativă a sistemului educaţional, ai cărui beneficiari şi actanţi principali sunt elevii şi cadrele didactice, şi au ales organele de conducere a asociaţiei.

În funcţia de preşedinte al APLD a fost reales, pentru un nou mandat, Boris Volosatâi.

Sursa: www.pldm.md

Vlad Filat: Dreptul de a circula fără vize demonstrează că Moldova beneficiază de încredere din partea UE Tineretul Liberal Democrat din Moldova şi-a ales un nou birou naţional