Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul susţinut de Liliana Palihovici la finalul sesiunii parlamentare

|versiune pentru tipar||
PLDM / 31 iulie 2015 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Doamnelor şi domnilor,
Onorat Parlament,

Astăzi facem bilanţul unei sesiuni, care din punctul de vedere al PLDM a fost una cu temperaturi sporite, cu acţiuni nevoit grăbite, una cu tensiuni la cote maxime, dar şi cu lecţii politice, sper, însuşite.

Constat că sesiunea aceasta a fost mult mai complicată decât cele de până acum. Au rămas încă multe restanţe, dar n-aş vrea să accentuăm acest lucru. Este cel mai uşor să critici, să trâmbiţezi în stânga şi-n dreapta ce nu merge bine în ţara noastră, ce trebuie făcut sau cum trebuie făcut. Eu sunt adepta lucrurilor concrete. A paşilor concreţi. Făcuţi atunci când o cere situaţia. Cu maximă implicare şi devotament, atunci când este vorba de interesul suprem al statului, şi nu în ultimă instanţă, al viitorului nostru.

Onorată asistenţă

Prima sesiune a Parlamentului de legislatura a XX-a, va rămâne în analele parlamentarismului moldovenesc drept una în care timp de aproape 7 luni au fost votate doua guverne. În astfel de situaţii, nici cele mai bine organizate societăţi cu democraţii avansate şi cu economii consolidate, cu greu ar fi făcut faţă provocărilor. Trecând peste toate aceste încercări politice, pun accent pe o realizare a noastră — a colegilor din coaliţia de guvernare, am izbutit să creăm o Alianţă proeuropeană — care să continue, fără ezitare, drumul nostru spre marea familie europeană.

Avem, în sfârşit, un acord politic, cu obiective clar definite şi cu responsabilităţi, sper, pe deplin asumate de fiecare componentă.

Prin votul Parlamentului din 30 iulie, curent, am dus la bun sfârşit o sarcină foarte dificilă — să scoatem ţara din impas, pentru a avea instituţii funcţionale şi un stat funcţional.

Avem un guvern investit şi un prim-ministru hotărât să-şi pună în valoare toate calităţile de manager şi toată capacitatea de muncă. Îi urez domnului Streleţ şi tuturor membrilor guvernului SPOR LA MUNCĂ, DEVOTAMENT

FAŢĂ DE CETĂŢEAN şi dedicaţie în procesul de implementare a Programului de Guvernare!

Stimaţi legiuitori,

Îndemnul meu astăzi către toţi membrii parlamentului, şi în special către antevorbitori, este:

Încetaţi cu învinuirile reciproce, cu acuzaţii gratuite, care nu folosesc nimănui la nimic, şi hai să ne fortificăm energiile şi competenţele, pentru a scoate Republica Moldova, din acea prea lunga căutare de sine, care durează mai mult de 20 ani.

Aceasta ar însemna: cu maximă atenţie şi neinfluenţaţi de nimeni

Dar pentru a avea toate aceste lucruri — trebuie în continuare să trecem peste multe orgolii, obstacole şi impedimente, să dăm dovadă de multă maturitate politică, indiferent daca suntem partide de guvernare sau de opoziţie şi să să asigurăm tot suportul necesar Guvernului în negocierile cu partenerii internaţionali pe programele concrete în vederea facilitării dezvoltării R. Moldova.

În acelaşi timp mai este nevoie şi de înţelegerea clară la nivelul întregii clase politice: nu există altă cale pentru Republica Moldova pentru dezvoltare democratică — decât aceea a unei ţări eliberate de corupţie şi integrate în marea familie europeană.

Revenind la activitatea noastră în sesiunea de primăvară a legislativului, menţionez că fracţiunea PLDM a depus tot efortul, şi a adus toate argumentele necesare pentru a obţine votul pe mai mult de 100 de proiecte de legi importante pentru implementarea agendei de reformă şi dezvoltarea statului Republicii Moldova.

Împreună am adoptat:

Pe lângă aceasta am mai avut şi o campanie electorală locală în care am fost antrenaţi toţi cei prezenţi în această sală. Mă bucur că acest exerciţiu democratic s-a desfăşurat în condiţii normale şi că astăzi avem constituite organele puterii locale la toate nivelurile.

Onorată asistenţă,

LA SFÂRŞIT DE SESIUNE este important să avem determinarea pentru a mişca lucrurile înainte. Deci, când spun asta, mă refer la câteva priorităţi de care trebuie să ne ghidam în lunile care urmează:

Cred că Parlamentul va trebui să fie mult mai vigilent dar şi mult mai activ în domeniul securităţii şi apării. Situaţia din Ucraina, trebuie să recunoaştem, una foarte dificilă, care are impact direct şi asupra Republicii Moldova, trebuie să fie discutată mai larg şi aprofundat în Parlamentul Republicii Moldova, pentru a găsi şi extinde măsurile de asigurare a securităţii statului.

Stimaţi colegi, nu mai avem timp de pierdut!

Vă mulţumesc pentru atenţie şi Doamne ajută!

Sursa: www.pldm.md

Discursul lui Valeriu Streleţ la solicitarea votului de încredere pentru mandatul de Prim-ministru Premierul a anunţat începutul procesului de lichidare a celor trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank