Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Discursul deputatului Tudor Deliu în şedinţa parlamentului privind examinarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Streleţ

|versiune pentru tipar||
PLDM / 29 octombrie 2015 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi colegi deputaţi, onorată asistenţă!

Nu am ratat niciodată ocazia să ies la tribuna centrală a ţării, atunci, când în pericol se pune viitorul Republicii Moldova. Nu am ratat şansa să mă pronunţ împotriva demiterii Guvernului, autoritatea care e chemată să asigure realizarea politicii interne şi externe a statului. Am pierdut numărul moţiunilor de cenzură, care cu ocazie sau fără ocazie au fost supuse dezbaterilor în Parlament.

Am citit-o atent şi pe aceasta, şi, sincer, nu am găsit şi nu găsesc nici un motiv pentru demiterea Guvernului. Or, moţiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la investitură şi trebuie să conţină o motivare pe măsură. Transcrierea unor pasaje preluate din mass-media, fără a fi probate, cu încălcarea prezumţiei nevinovăţiei, nici pe departe nu mă convinge că Guvernul poate fi demis. Atrag atenţia că moţiunea de cenzură exprimă retragerea încrederii Guvernului şi nu se axează pe suspiciuni nefondate asupra unei persoane.

Eu înţeleg fracţiunea socialiştilor, care-şi doresc alegeri anticipate şi schimbarea vectorului european spre cel siberian, aş putea, poate, înţelege şi fracţiunea partidului comuniştilor, chiar daca în ultimul timp au devenit mai moderaţi şi mai constructivi şi, după câte intuiesc, nu-şi prea doresc alegeri anticipate, dar niciodată n-am să pot înţelege dacă pentru demisia Guvernului vor vota colegii din Alianţă, mă refer în special la cei din PD. Votând pentru demisia Guvernului, votaţi în primul rând şi pentru colegii din partid delegaţi în Guvern acuzându-i de corupţie.

Iar dacă unii îşi doresc ca prin demiterea Guvernului să excludă PLDM de la Guvern, nu au decât să o facă, dar asta, stimaţi cetăţeni, ar însemna schimbarea vectorului politic al ţării. PLDM a fost şi va rămâne numai pentru cursul european. Dar ne-am dorit şi ne dorim o guvernare sinceră, transparentă în serviciul poporului, şi dacă astăzi, stimaţi colegi de Alianţă, doriţi continuarea cursului european, nu pot să-mi imaginez cum veţi permite căderea Guvernului. În caz contrar va fi clar că vă doriţi o altă întorsătura pentru ţară, un alt destin pentru popor.

Eu nu accept să fiu şantajat şi dojenit ca un copil neascultător în faţa clasei, eu doresc ca fiecare din noi să-şi asume responsabilitate de soarta republicii. Nu pot să nu menţionez îndemnul preşedintelui celui mai mare partid european Joseph Dahl, care se adresează nouă, celor din Alianţa pentru Integrarea Europeană, menţionând că Alianţa trebuie păstrată, pentru că este singura şansă de a menţine Moldova pe calea dezvoltării, reformelor şi modernizării.

Oficialul mai menţionează că cei din majoritatea parlamentară care intenţionează să voteze cu socialiştii şi comuniştii vor purta o răspundere pentru eşecul Alianţei pentru Integrare Europeană. Căderea Guvernului va diminua considerabil perspectivele de integrare europeană şi va duce ţara într-un haos.

Stimaţi cetăţeni, stimaţi colegi deputaţi, am auzit diferite scenarii care se urzesc. Cer scuze de rusism, însă “V Golivude otdîhaiut!”

Astăzi demitem Guvernul, iar mâine constituim altă Alianţă împreună.

Logica nu ţine, stimaţi colegi, nu poţi azi să dai cu piciorul, iar mâine să strângi în braţe, parcă ar fi ca şi în situaţia când divorţezi de 3 ori pentru orice suspiciune cu soţia şi repetat te căsătoreşti de 3 ori tot cu ea.

Dacă să fim sinceri, să fim sinceri până la capăt. Declaraţi că vreţi să schimbaţi cursul european al ţării şi am să vă înţeleg.

Alte argumente nu pot fi.

Cu riscul de a mă repeta, dar am să afirm şi astăzi — mâna ridicată pentru moţiunea de cenzură, este mâna ridicată asupra statului Republica Moldova şi a viitorului european.

Şi în final aş vrea să vă amintesc o frază celebră a marelui Grigore Vieru, adoptând-o la situaţia de azi: “Iubiţi-vă ţara şi nu vă învrăjbiţi şi nu vă duşmăniţi. Altfel ea va putea fi distrusă nu de duşmanii din afară, ci din interior.”

Sper şi cred că în această sală nu sunt duşmanii ţării şi nu vor vota demiterea Guvernului, iar dacă o vor face nu o să am alt calitativ pentru ei decât trădători ai viitorului european al Republicii Moldova.

Vă mulţumesc!

Sursa: www.pldm.md

Vadim Pistrinciuc: Votul împotriva Guvernului este iresponsabil şi regretabil Discursul prim-ministrului Valeriu Streleţ în şedinţa parlamentului privind examinarea moţiunii de cenzură împotriva guvernului Streleţ