Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Declaraţie adoptată la întrunirea primarilor şi consilierilor raionali ai PLDM

|versiune pentru tipar||
PLDM / 6 februarie 2016 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Noi, primarii şi consilierii raionali aleşi din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova, conştientizând gravitatea şi complexitatea proceselor politice şi social-economice prin care trece Republica Moldova, declarăm următoarele:

Dezaprobăm şi condamnăm modalitatea prin care a fost constituită majoritatea parlamentară şi votat guvernul condus de Pavel Filip. Lipsa transparenţei, încălcarea procedurilor, exercitarea presiunilor, încurajarea traseismului politic — toate acestea au afectat şi mai mult credibilitatea şi legitimitatea puterii în Republica Moldova. Aplicarea acestor practici obscure demonstrează că actuala majoritate nu are dreptul să se numească pro-europeană.

Constatăm că, în actualele condiţii de dezamăgire totală a populaţiei, dar şi de compromitere a instituţiilor statului, protestele paşnice ale cetăţenilor sunt pe deplin justificate, acestea fiind ultima pârghie de influenţă asupra guvernării care a pierdut legătura cu realitatea. În acelaşi timp, îndemnăm cetăţenii să dea dovadă de responsabilitate şi vigilenţă, pentru a nu admite deturnarea protestelor în interesele partidelor care optează pentru denunţarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Constatăm că îndelungata şi profunda criză politică a fost provocată deliberat de PDM prin demisia, la 29 octombrie 2015, a unui guvern funcţional şi pro-european, în scopul stabilirii controlului total al puterii în stat de către un singur partid şi o singură persoană. Actualele evoluţii demonstrează doar aprofundarea crizei politice, şi nu soluţionarea acesteia.

Condamnăm presiunile asupra colegilor noştri — aleşi locali şi funcţionari publici, constatând cu îngrijorare declanşarea împotriva lor a unei campanii de intimidare. Au devenit uzuale practicile când, pentru a impune semnarea unor declaraţii de părăsire a partidului, sunt folosite instituţiile statului, iar aleşii locali şi funcţionarii PLDM sunt ameninţaţi cu dosare penale sau cu avertizări de nealocare a resurselor financiare pentru localităţile conduse de liberal-democraţi. Astfel, această campanie nu este doar o acţiune de şantaj asupra aleşilor locali, dar, mai ales, a cetăţenilor din comunităţile noastre. Protestăm şi sensibilizăm partenerii Republicii Moldova despre aceste acţiuni. Nu vom permite ca şantajul şi coruperea politică să devină instrumente de gestionare a treburilor publice.

Vom monitoriza şi vom sensibiliza opinia publică şi partenerii de dezvoltare asupra cazurilor de alocare discriminatorie şi selectivă, conform principiilor de apartenenţă politică, a resurselor bugetare din fondurile de dezvoltare gestionate de guvern.

În acest context, considerăm că decizia Consiliului Politic Naţional al PLDM de a trece în opoziţie este una corectă, or, noi, liberal-democraţii, nu putem face parte dintr-o guvernare nereprezentativă, ilegitimă şi incapabilă de a servi interesul cetăţeanului.

Ne solidarizăm fără rezerve cu această decizie şi ne declarăm determinarea de a nu admite capturarea definitivă a statului de către figuranţi politici obscuri cu apucături totalitare. Scopul nostru este demiterea clicii politice antipopulare şi instituirea unei guvernări autentic democratice, cu un larg suport popular, axată în exclusivitate pe interesele cetăţenilor şi pe viitorul european al ţării noastre.

Îndemnăm deputaţii din fracţiunea parlamentară a PLDM şi conducerea partidului să întreprindă toate demersurile şi acţiunile ce se impun pentru a oferi cetăţenilor dreptul de a alege în mod direct Preşedintele Republicii Moldova.

Sursa: www.pldm.md

Declaraţia Biroului Permanent Central şi a fracţiunii parlamentare a PLDM PLDM propune modificarea în Parlament a art. 78 din Constituţie