Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

Tudor Deliu, luare de cuvânt pe marginea moţiunii de cenzură împotriva ministrului Finanţelor

|versiune pentru tipar||
PLDM / 23 iunie 2016 | 
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Stimaţi colegi,
Onorată asistenţă,

Am ascultat cu atenţie raportul domnului ministru şi la un moment chiar vroiam să-l cred. Mi se crease impresia că a venit Mesia în Republica Moldova şi viaţa s-a schimbat radical. Au început să înflorească pomii în iarnă, banii să curgă gârlă în buget, simplul cetăţean să huzurească de bunăstare, dar am privit în jur şi m-am dezamăgit: sărăcie, preţuri mari, salarii şi pensii mici, umblatul cu cerşitul banilor de după hotare.

Şi mai mult m-am dezamăgit atunci când a afirmat că “toţi până la mine au fost răi, eu sunt cel mai bun şi eu salvatorul”…modestă apreciere…

Dar a uitat să spună, domnul ministru, că la 29 octombrie a fost demis Guvernul Streleţ, tocmai în perioada când trebuia să vină în Republica Moldova reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional să negocieze şi că o perioadă de 3 luni ţara a fost fără Guvern, fiindcă aşa şi-a dorit cineva, apropo cel care şi va propus la această funcţie.

Stimaţi colegi, moţiunea simplă nu trebuie să se rezume la ditirambele cântate în favoarea exponentului partidului, dar trebuie să exprime poziţia Parlamentului într-o anumită problemă de politică, iar politica presupune stabilirea scopurilor, examinarea alternativelor şi determinarea strategiilor care vor ghida acţiunile prezente şi viitoare spre beneficiul ţării.

Moţiunea de astăzi se referă la politica bugetar-fiscală, la colectarea şi gestionarea banilor publici.., de fapt ar fi greşit să-i numim publici, sunt banii cetăţenilor Republicii Moldova. Politica bugetar-fiscală are un rol important în realizarea politicilor economice şi sociale, iar în plan financiar în mobilizarea şi dirijarea resurselor financiare necesare îndeplinirii funcţiilor şi rolului statului.

Ea reprezintă un stabilizator important al economiei, contribuind la dezvoltarea economică şi socială a societăţii în general.

Ce ne-aţi propus dumneavoastră: O politică bugetară care nu motivează dezvoltarea economică, dar înăspreşte povara fiscală prin majorarea de impozite, taxe, accize, etc.

Politica bugetar-fiscală, domnule ministru, aţi transformat-o într-un ciocan cu mânerul prea lung şi lovitura e prea puternică, fapt care nu că încetineşte, dar, practic, stopează dezvoltarea economică şi agravează condiţiile de trai ale cetăţenilor.

Dar despre ce politici de dezvoltare se poate vorbi când:

  1. Pentru acoperirea deficitului bugetar, în primul trimestru al acestui an, au fost accesate împrumuturi pe piaţa internă, prin emiterea hârtiilor de valoare la dobânzi exorbitante (20–22% anual), procurate de către băncile care sunt controlate de persoane afiliate guvernării.
  2. Transformarea în datorie publică a dobânzii exagerate a împrumuturilor de urgenţă (13,8 mlrd) acordate băncilor fraudate.
  3. Împrumuturile interne incluse în proiectul Bugetului de Stat pentru 2016 de peste 100 milioane.
  4. Împrumuturile externe de circa 5,3 miliarde care nu sunt justificate, poate cu excepţia împrumutului acordat de România.
  5. Tergiversarea adoptării politicii bugetar-fiscale şi a Bugetului de stat. Suntem în perioada când în Parlament trebuie prezentată politica bugetar-fiscală pentru anul 2017, dar Bugetul de Stat încă nu e adoptat în a III-a lectură.

Domnule ministru, se creează impresia că nu aţi constituit o echipă de profesionişti, dar aţi angajat persoane după criterii politice, aşa cum v-au cerut şefii, fapt ce şi determină calitatea proastă a politicilor financiare.

Vorbiţi despre asigurarea transparenţei, aş vrea să vă cred, dar…un guvern investit la miezul nopţii, pe întuneric, cam greu se deprinde cu lumina, or transparenţa presupune transformarea castelului de fildeş într-o căsuţă de sticlă.

Conform informaţiilor de care dispunem, personal dumneavoastră domnule ministru, chiar şi în situaţia financiară precară în care se află Republica Moldova, vă permiteţi să călătoriţi, da, anume să călătoriţi, că trebuie să demonstraţi încă eficienţa acelor deplasări peste hotare, zburând doar cu business class.

Dar dumneavoastră cunoaşteţi că de 80 de mii de lei, pentru că atât costă un bilet mai aproape de pilot în zborul spre Statele Unite puteau fi achitate pensiile a 66 de cetăţeni? Poate că Sudzuker îşi putea permite aşa ceva, un ministru al finanţelor într-un stat cu buget auster…nu cred

Domnule ministru, nimic personal, doar despre politici!

Reieşind din faptul că politicile financiare sunt ineficiente şi excesiv de politizate, fracţiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova va susţine această moţiune. Suntem siguri că, dacă va întruni voturile necesare, va pica bine şi pentru dumneavoastră. Nu încape îndoială că, acolo de unde aţi venit la Ministerul Finanţelor, viaţa era cu mult mai dulce.

Vă mulţumesc!

Sursa: www.pldm.md

Deputaţii PLDM cer CSM să asigure un proces public în cazul Filat PLDM şi-a ales vicepreşedinţii