Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM: Am asistat la funeraliile democraţiei în RM

|versiune pentru tipar||
PLDM / 31 iulie 2017
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Fracţiunea parlamentară a PLDM a susţinut un briefing de presă pe marginea totalurilor sesiunii de primăvară-vară a Legislativului. Preşedintele fracţiunii, Tudor Deliu, a menţionat că mai multe iniţiative legislative ale PLDM, care ar fi putut deconspira ilegalităţi masive comise de cei de la guvernare, se prăfuiesc prin sertarele Parlamentului. Drept exemplu, Tudor Deliu a adus refuzul majorităţii de a audia Raportul comisiei de anchetă privind traficul de anabolizante prin intermediul Poştei Moldovei, respingerea cererii de chemare la raport în Parlament a Procurorului General. De asemenea, deputatul s-a referit la configuraţia politică Plahotniuc-Dodon.

“S-a conturat un tandem pe cât de ridicol, pe atât de ruşinos: Plahotniuc-Dodon. Cei doi au clar un parteneriat strategic. În acest joc politic murdar, Igor Dodon a devenit salvatorul lui Plahotniuc. La fundamentele politicii moldoveneşti stă binomul Plahotniuc-Dodon. Ideea principală este distrugerea sau reducerea la tăcere a opoziţiei pentru păstrarea regimului actual. De aceea, oponenţii vor fi lipsiţi de şansa de a câştiga, odată fiind instaurat un regim antidemocratic”, a subliniat Deliu.

Preşedintele fracţiunii a precizat că PLDM a denunţat în nenumărate rânduri toxicitatea schimbării Codului electoral.

“Republica Moldova a fost transformată într-o afacere politică. Beneficiari sunt puţini, iar perdanţi — un întreg popor! De azi înainte nu vom mai putea vorbi despre o democraţie funcţională, despre o societate prosperă. Intrăm oficial într-o epocă sumbră, unde cetăţeanul este plasat pe ultimul loc, iar ascensiunea în Parlament se va face prin mită electorală. Atât în Est, cât şi în Vest suntem văzuţi ca o ţară de corupţi, condusă de clanuri ce fac legea după modelul banditesc”, a opinat Tudor Deliu.

Liderul fracţiunii liberal-democrate a adresat cetăţenilor republicii un apel la unitate.

“Vă îndemn să ne unim forţele şi să fim puternici. Împreună vom reuşi să fim parte a unui stat demn şi prosper, să nu ne lăsăm manipulaţi de promisiuni false, să luptăm pentru adevăr, să fim informaţi, să nu lăsăm pe nimeni să ne facă sclavi în propria ţară”, a menţionat Deliu.

La rândul său, deputatul Iurie Ţap a adus critici dure mai multor reforme iniţiate de guvernare. În opinia sa, reforma guvernului a fost doar o optimizare aritmetică, în cadrul celor nouă ministere fiind păstraţi doar miniştrii democraţi. La fel, reforma administraţiei publice locale este una incoerentă. Guvernarea s-a preocupat de crearea mecanismului pentru viitoarele alegeri, nu şi de implementarea reformelor.

“Parlamentul nu-şi onorează datoria de reprezentare a intereselor cetăţenilor. Majoritatea parlamentară este nelegitimă şi nereprezentativă. Guvernarea sfidează Constituţia. Se încalcă grav democraţia, principiile statului de drept. Vom continua să informăm cetăţenii despre aceste grave derapaje, vom susţine şi iniţia proteste în toamnă, iar dacă va fi nevoie, va chema cetăţenii, inclusiv, la nesupunere civică, pentru că este grav afectat viitorul Republicii Moldova”, a declarat Iurie Ţap.

Sursa: www.pldm.md

PLDM: Solicităm guvernării să revină în albia legală La mulţi ani, Moldova!