Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLDM

PLDM în vizită la popularii europeni

|versiune pentru tipar||
PLDM / 20 octombrie 2017
Partidul Liberal Democrat din Moldova

Partidul Liberal Democrat din Moldova, care este membru cu statut de observator în cadrul Partidului Popular European, a pledat în favoarea obţinerii unui statut similar şi de către formaţiunile solicitante PAS şi Platforma DA. În cadrul unei vizite efectuate la Bruxelles, în perioada 16–19 octombrie, preşedintele PLDM, Viorel Cibotaru, şi vicepreşedintele, Vadim Pistrinciuc, au avut mai multe întrevederi cu factori de decizie din PPE, inclusiv cu liderul popularilor europeni, Joseph Daul, cu şeful Departamentului UE pentru Ţările din Parteneriatul Estic, Dirk Schuebel, cu eurodeputaţii PNL (România), alte persoane de rang înalt din cadrul instituţiilor europene.

Împreună cu liderii celor două forţe politice pro-europene de opoziţie din Republica Moldova, delegaţia PLDM a participat la activitatea grupului de lucru privind evaluarea partidelor aplicante, susţinând activ demersul PAS şi al PPDA de a accede în familia celui mai important partid politic din Europa. Viorel Cibotaru a remarcat faptul că PLDM, PAS şi PPDA au cooperat cu succes la prezidenţiale, au participat activ la acţiuni de protest împotriva votului mixt, au expus poziţii comune vis-a-vis de actuala guvernare. Cele trei partide discută astăzi şi despre necesitatea creării unui front larg antioligarhic şi pro-european.

În aceeaşi ordine de idei, delegaţia PLDM a promovat mesajul privind necesitatea consolidării forţelor politice veritabil pro-europene şi antioligarhice, crearea unui front comun pentru stoparea erodării democratice a statului, scoaterea din captivitate a instituţiilor, reformarea justiţiei, combaterea corupţiei şi întoarcerea suveranităţii poporului. Concluzia generală a discuţiilor avute este că oficialii europeni cunosc în detalii situaţia actuală din Republica Moldova şi urmăresc cu atenţie derapajele democratice ale guvernării, care şi-a consumat creditul de încredere şi nu mai poate miza pe finanţări europene, fără a face dovada implementării pe bune a reformelor.

La întrevederea cu grupul de europarlamentari din PNL, membri ai fracţiunii PPE în Parlamentul European, Viorel Cibotaru s-a axat pe înţelegerea a celor ce se întâmplă astăzi în RM, deraierea de la normele democratice, presiunile şi intimidările la adresa opoziţiei. Liderul PLDM a exprimat opinia ca europarlamentarii din partea României, chiar dacă reprezintă grupuri diferite, să caute căile cele mai potrivite pentru a avea o poziţie comună, care să reflecte aşteptările oamenilor şi realităţile din Republica Moldova, dar nu să sprijine un regim antidemocratic şi un joc bicefal.

În cadrul întâlnirii cu preşedintele PPE, Viorel Cibotaru a apreciat importanţa demersului personal al lui Joseph Daul, dar şi al popularilor europeni în susţinerea procesului de consolidare a forţelor pro-europene şi al democraţiei în Republica Moldova. La fel, Viorel Cibotaru i-a mulţumit lui Joseph Daul pentru sprijinul constant pe care îl acordă procesului de revigorare şi transformare a PLDM.

Preşedintele PPE a accentuat că schimbarea sistemului electoral, în pofida poziţiei comune a Comisiei de la Veneţia şi a instituţiilor europene, va lovi dureros în şansele opoziţiei de a reprezenta oamenii în Parlament şi a reiterat în context necesitatea creării unei platforme unice a celor trei partide de opoziţie, urându-le succes în atingerea acestui obiectiv.

Vizita la Bruxelles a liderilor partidelor pro-europene de opoziţie a fost organizată de Fundaţia Konrad Adenauer Stiftung.

Sursa: www.pldm.md

Proiectul de modificare a art.13 din Constituţie va fi trimis spre avizare CC Tudor Deliu: Un prim pas pentru stabilirea unui adevăr istoric