Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Poziţia PLR faţă de atacurile îndreptate împotriva integrării europene a Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PLR / 4 septembrie 2013 | 
Partidul Liberal Reformator

Conducerea Partidului Liberal Reformator este de părere că vizita vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chişinău şi declaraţiile acestuia nu sunt decât o parte a spectrului de instrumente de presiune, menite să pericliteze parafarea acordurilor de la Vilnius şi să stopeze procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Această declaraţie a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă, organizate de PLR miercuri, 4 septembrie. La conferinţă au participat Oleg Bodrug, vicepreşedinte al Parlamenului, deputatul Ion Hadârcă, Preşedintele Fracţiunii Liberale în Parlament, deputatul Valeriu Saharneanu, membru al Fracţiunii Liberale în Parlament şi Ana Guţu, Preşedintele Comisiei politică externă şi integrare europeană.

În cadrul conferinţei Ion Hadârcă a enumerat mai multe instrumente şi pârghii utilizate de Federaţia Rusă în ultima perioadă pentru a intimida procesul de eurointegrare din regiune: de la disensiunile economice cu Ucraina şi Belarus până la ameninţarea cu stoparea livrărilor de gaze pentru Republica Moldova şi cu recunoaşterea Transnistriei.

Preşedintele fracţiunii liberale a specificat: “Am participat în cadrul unei delegaţii oficiale la Vilnius, unde Lituania deţine preşedinţia Uniunii Europene, şi prietenii noştri ne-au accentuat că în faza imediat următoare trebuie să ne aşteptăm de la Federaţia Rusă la o înăsprire a relaţiilor, o tensionare a acestor relaţii. Ne-au avertizat şi ne-au spus un singur lucru: prudenţă, dar şi perseverenţă! Asta se aşteaptă de la noi şi asta noi vom demonstra în continuare. Este important să demonstrăm aceeaşi consecvenţă care am avut-o până acum, or, noi am îndeplinit, de fapt, toate angajamentele faţă de Uniunea Europeană. Sperăm că Vilnius va fi un succes negreşit şi acest succes se datorează în primul rând Coaliţiei de guvernare Pro-Europeană. Iar cât priveşte toate aceste atacuri, insinuări, încercări de forţare a mâinii, avem doar un singur răspuns, tot din tezaurul înţelepciunii ruse: “Силой мил не будешь”.”

Deputatul fracţiunii liberale Valeriu Saharneanu a remarcat: “Noi suntem sensibili faţă de ceea ce se declară despre Republica Moldova, dar trebuie să distingem că atacurile se fac asupra tuturor celor din Parteneriatul Estic: Ucraina, Republica Moldova, Armenia, Georgia. Şi aceste ţări trebuie să demonstreze solidaritate. Această solidaritate o simţim, în primul rând, de la iniţiatorii Parteneriatului Estic, Suedia. La fel, avem un sprijin important din partea Lituaniei. Referitor la această vizită, aş fi de acord ca domnul Rogozin să fie invitat aici în fiecare săptămână, pentru că este un stimulent foarte bun şi un indicator al faptului că suntem pe o direcţie corectă, un ferment al procesului de integrare europeană.”

Despre posibila stopare a livrărilor de gaze pentru Republica Moldova, vicepreşedintele Parlamentului Oleg Bodrug a menţionat: “La moment, RM achită integral pentru gazul consumat pe teritoriul din dreapta Nistrului şi îl achită la preţuri apropiate de cele plătite de ţările din Uniunea Europeană. Dacă e să vorbim de preţul la gaz, per total, acesta depinde de fluctuaţiile pieţei petroliere mondiale, şi ce se întâmplă în Republica Moldova sau în Uniunea Europeană n-ar trebui să fie voinţa lui Rogozin, dar ar trebui să fie relaţii strict economice care să fie respectate. Respectiv, orice sistare a livrărilor de gaz în RM ar fi alogică şi destul de complicată din punct de vedere tehnic, or, aceasta ar pune în pericol angajamentele de livrare a gazului de către Federaţia Rusă în Europa.

Să nu uităm statutul nostru de membru al Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Tot aici mă pot referi la declaraţiile lui Onişcenko, care sunt declaraţii pur politice şi nu au la bază calitatea produselor noastre. În această privinţă, vom avea întâlniri cu exportatorii atât în cadrul fracţiunii, cât şi în cadrul comisiei economie, buget şi finanţe.”

În final, Ana Guţu, preşedintele Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană, a accentuat iminenţa parafării acordurilor de la Vilnius: “Vizita emisarului rus Dmitri Rogozin în Republica Moldova şi în Transnistria, această zonă secesionistă, nu este întâmplătoare şi ţine de tactica Rusiei de menţinere a influenţei sale în fostului Imperiu Sovietic. Declaraţiile belicoase pe care le-a făcut Dmitri Rogozin poate că sunt explicabile prin faptul că este un personaj mai pitoresc şi nu ţine cont de uzanţele diplomatice. Dincolo de toate acestea, vreau să vă asigur că Summit-ul Parteneriatului Estic care va avea loc la Vilnius la finele acestui an cu adevărat este un jalon importantissim pentru Republica Moldova.”

De asemenea, Ana Guţu a subliniat rolul reformatorilor în acest proces şi susţinerea partenerilor europeni în contextul presiunilor ruseşti.

“Reluarea parcursului european al Republicii Moldova după criza politică din primăvara acestui an a fost posibilă numai datorită votului acordat pentru un Guvern proeuropean de cei 7 deputaţi din fracţiunea liberală, aripa reformatoare, cei care vor constitui nucleul noului partid — Partidul Liberal Reformator. Gestul nostru a fost salutat de partenerii europeni şi instituţiile europene şi suntem mândri de pasul pe care l-am făcut, pentru că am dat dovadă de maturitate politică şi am pus mai presus de toate interesele statului pe nume Republica Moldova.

Important e să fim demni, să nu ne lăsăm antrenaţi în varii conflicte de orice gen şi să nu renunţăm la parcursul european şi vă asigur că reprezentaţii Coaliţiei Pro-Europene nu vor renunţa la acest parcurs european şi Summit-ul de la Vilnius cu adevărat va fi o decizie ireversibilă, iar direcţia politicii externe a Republici Moldova nu va mai putea fi întoarsă în altă parte.

La ameninţările domnului Rogozin, care a spus că vine iarna, Winter is coming, noi îi răspundem: Vilnius is coming, Europe is coming! Vine Vilnius, vine Europa!”

La finalul conferinţei, liberal-reformatorii au făcut apel către reprezentanţii mass media şi cetăţeni să nu se lase isterizaţi de declaraţiile provocatoare ale emisarului rus şi să răspundă prin menţinerea demnă a vectorului european al Republicii Moldova.

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: reformapl.md

Şedinţă cu reprezentare naţională a Consiliului de Constituire a Partidului Liberal Reformator din Moldova Partidul Liberal Reformator a atacat la Curtea Constituţională concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău