Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Partidul Liberal Reformator a atacat la Curtea Constituţională concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău

|versiune pentru tipar||
PLR / 9 septembrie 2013 | 
Partidul Liberal Reformator

Astăzi, 9 septembrie, deputaţii fracţiunii liberale din Parlament, majoritatea reformatoare, au depus o sesizare la Curtea Constituţională prin care solicită Înaltei Curţi exercitarea controlului constituţionalităţii şi declararea ca fiind neconstituţională a Hotărârii Guvernului nr.321 din 30 mai 2013, cu privire la aprobarea concesionării activelor Î.S. “Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a condiţiilor concesionării acestora.

Decizia de a veni cu această sesizare are la bază faptul că la data de 29 mai 2013, Guvernul a adoptat Hotărârea nr. 321 din 30 mai 2013 (menţionată în Monitorul Oficial ca fiind din data de 30 mai, deşi şedinţa Guvernului a avut loc la data de 29 mai) a decis aprobarea concesionării activelor Î.S. “Aeroportul Internaţional Chişinău” şi a condiţiilor concesionării acestora.

Prin Hotărârea dată, Guvernul, care avea la acea vreme statut de Guvern interimar, a decis concesionarea pe un termen de 49 ani, a unui obiect de importanţă strategică deosebită din domeniul transportului aerian al Republicii Moldova. Acest aspect pune sub îndoială constituţionalitatea Hotărîrii de Guvern.

Aeroportul Internaţional Chişinău este unicul aeroport din Republica Moldova în care este realizat transportul comercial internaţional de pasageri şi mărfuri şi prin asta reprezintă un subiect de interes public naţional. Gestionarea acestui obiect are atât importanţă economică, cât şi politică, fiind un punct forte al politicilor de guvernare în domeniul transportului aerian al Republicii Moldova.

De asemenea, în cadrul desfăşurării concursului de concesionare a ÎS “Aeroportul Internaţional Chişinău” a fost încălcat principiul transparenţei. Comunicatul informativ despre concesionarea ÎS “Aeroportul Internaţional Chişinău” nu a fost publicat nici în Monitorul Oficial, nici pe pagina web a Agenţiei Proprietăţii Publice.

Pornind de la aceste constatări, deputaţii liberali-reformatori cer Ministerului Economiei să anuleze acest concurs şi să pregătească unul nou bazat pe concurenţă deschisă şi transparentă. În caz că acest lucru nu va fi realizat deputaţii vor contesta în judecată legalitatea acestuia.

“Depunerea acestei sesizări de către PLR nu înseamnă deloc un conflict în Coaliţie. Noi am fost cei care au sacrificat cel mai mult pentru păstrarea coaliţiei pro-europene şi pentru continuare cursului european. Astfel, păstrarea unităţii şi a consensului în coaliţia de guvernare este pentru noi prioritatea numărul unu, la fel ca şi promovarea adevărului, tranparenţei şi supremaţiei legii.” a declarat deputatul Ion Hadârcă.

Deputatul Ana Guţu a specificat că liberalii reformatori au semnat pentru reforme în interesul cetăţenilor Republicii Moldova. “Concesionarea Aeroportului Internaţional Chişinău într-o asemenea formă nu ni se pare deloc în interesul cetăţeanului. Concetăţenii noştri aşteaptă un singur lucru de la reforma sectorului aviatic — scăderea preţului la biletele de avion şi creşterea nivelului de calitate a serviciilor. Avem noi oare asigurarea că acest lucru se va întîmpla în următorii ani? Nu prea. O situaţie similară avem şi la Banca de Economii, despre care ne vom expune aparte.” a declarat Ana Guţu.

“Trebuie să facem lumină asupra acestui caz şi să ne asigurăm că totul va fi făcut corect şi că fostul proprietar al aeroportului — cetăţeanul de rînd, nu va avea de pierdut de pe urma concesionării acestui obiect strategic. Anume aşa vedem noi, liberal-reformatorii procesul de reformare a sectorului economic. Clar, tranparent, cinsitit, argumentat şi cu rezultat pozitiv pentru Republica Moldova. Pentru că asta înseamnă reforme europene şi pentru că asta ne-am asumat cu toţii.” a adăugat la final deputatul Oleg Bodrug.

La finalul conferinţei, liberal-reformatorii au făcut un apel către societate de a susţine demersul reformatorilor în vederea prevenirii abuzului asupra averii publice.

Sursa: reformapl.md

Poziţia PLR faţă de atacurile îndreptate împotriva integrării europene a Republicii Moldova PLR a adresat Preşedintelui Republicii Moldova o scrisoare deschisă prin care propune fondarea unui Institut de Studiere a Crimelor Comunismului