Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Declaraţia Partidului Liberal Reformator cu privire la imixtiunea Guvernului Federaţiei Ruse în afacerile interne ale Republicii Moldova

|versiune pentru tipar||
PLR / 27 noiembrie 2013
Partidul Liberal Reformator

În data de 21 noiembrie curent, în cadrul şedinţei prezidiului Guvernului Federaţiei Ruse, a fost aprobată decizia în baza căreia ministerele Dezvoltării Economice, Afacerilor Externe şi Transportului au fost însărcinate să “asigure respectarea drepturilor investitorilor ruşi care participă în dezvoltarea aeroportului or. Chişinău” (“обеспечить соблюдение прав российских инвесторов, участвующих в развитии аэропорта г. Кишинева (Республика Молдова)”).

Considerăm că o astfel de decizie constituie o încălcare crasă a drepturilor internaţionale şi reprezintă o imixtiune de neadmis în afacerile interne ale Republicii Moldova. Implicarea instituţiilor unui stat străin în soluţionarea litigiilor dintre Republica Moldova şi un agent economic înregistrat pe teritoriul acesteia (chiar dacă are proprietari ruşi) este de neimaginat!

Amintim că decizia de concesionare a Aeroportului Internaţional Chişinău a fost atacată în judecată de către Partidul Liberal Reformator şi acum se află în proces de examinare. Prin decizia menţionată, Guvernul de la Moscova nu face altceva decât să iniţieze o campanie de presiuni asupra justiţiei moldoveneşti — fapt care contravine normelor de drept internaţional.

Considerăm că această decizie a conducerii Guvernului Federaţiei Ruse trădează de fapt adevăratele interese din spatele tentativei de preluare ilicită a controlului asupra Aeroportului Internaţional Chişinău. Nu este vorba despre nici un fel de interese al investitorilor. Concesionarea Aeroportului este o mişcare în jocul geopolitic al Rusiei şi este parte a unei strategii de preluare a controlului asupra economiilor statelor din cadrul Parteneriatului Estic, având ca scop final blocarea oricărei tentative de integrare europeană a acestora. Asemenea scenarii au funcţionat ceva mai devreme în Armenia, iar de curând în Ucraina.

Din păcate, în Republica Moldova se încearcă realizarea unui scenariu similar. Companii afiliate conducerii Federaţiei Ruse încearcă să preia controlul asupra sistemului financiar, de transporturi şi al celui energetic al Republicii Moldova.

Dacă acest lucru va reuşi ne putem pomeni într-un viitor previzibil în imposibilitatea de a face următorul pas către integrarea europeană după parafarea acordurilor de la Vilnius, şi anume, semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană pe parcursul anului 2014, pînă la expirarea mandatului Parlamentului European şi al Comisiei Europene.

Este o tendinţă nu doar îngrijorătoare, ci una de-a dreptul periculoasă pentru securitatea naţională. Partidul Liberal Reformator consideră că Guvernul Republicii Moldova trebuie să întreprindă măsuri urgente pentru rezilierea contractului de concesiune a Aeroportului Internaţional Chişinău în legătură cu măsurile de presiune schiţate de Guvernul Federaţiei Ruse sub pretextul “asigurării respectării drepturilor investitorilor ruşi…”.

Interesul naţional al Republicii Moldova dictează că până la semnarea Acordului de Asociere şi Liber Schimb cu Uniunea Europeană, să fie blocat orice proces de privatizare sau transmitere în concesiune a infrastructurii energetice şi de transport, precum şi a altor active cu caracter strategic pentru economia naţională.

Departamentul Comunicare PLR
Sursa: reformapl.md

PLR a susţinut o conferinţă de presă cu tema “Summitul de la Vilnius — şansa europeană a Republicii Moldova” Liberal reformatorii Ana Guţu şi Ion Hadârcă participă la summit-ul de la Vilnius