Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Întrevedere a liderilor PLR cu membrii Comisiei de la Veneţia pe marginea propunerii de modificare a sistemului electoral

|versiune pentru tipar||
PLR / 21 ianuarie 2014
Partidul Liberal Reformator

La 21 ianuarie deputaţii liberal-reformatori în frunte cu Ion Hadârcă au avut o întrevedere cu delegaţia Comisiei de la Veneţia pe problema proiectului de amendare a legislaţiei electorale.

Participanţii la întrevedere au făcut un schimb de opinii referitor la posibilităţile de ameliorare a legislaţiei electorale din RM. Thomas Markert, Secretarul Comisiei de la Veneţia, împreună cu ceilalţi colegi, au fost interesaţi de poziţia liberal reformatorilor vizavi de eventualitatea introducerii sistemului electoral mixt — pe liste de partid şi pe circumscripţii.

Ion Hadârcă, preşedintele Partidului Liberal Reformator, a menţionat că Republica Moldova a trecut prin experienţa sistemului electoral pe circumscripţii chiar de la începutul istoriei sale recente ca stat independent, în 1990, când toţi deputaţii în primul parlament au fost aleşi pe circumscripţii electorale. Respectiva experienţă nu a fost cea mai reuşită în zorii tânărului stat.

Sistemul electoral organizat pe o singură circumscripţie electorală şi-a demonstrat viabilitatea sa în cei 23 de ani de independenţă. Aceasta nu exclude posibilitatea perfecţionării democraţiei electorale în Republica Moldova, adică posibilitatea modificării sistemului electoral.

Ana Guţu, co-preşedinta PLR, a subliniat importanţa unei reforme electorale sistemice, coroborate cu o eventuală reformă constituţională, care ar permite evitarea actelor de corupţie şi de segregare pe criterii etnice a electoratuilui. Totodată, Ana Guţu, co-preşedinta PLR, a evidenţiat importanţa pregătirii societăţii în eventualitatea schimbării sistemului de vot, modificarea legislaţiei electorale necesitând şi extinderea dreptului electoral al reprezentanţilor diasporei moldoveneşti, prin introducerea votului la distanţă — votul prin corespondenţă, votul prin procură şi votul electronic.

Oleg Bodrug, co-preşedintele PLR, a admis posibilitatea schimbării sistemului electoral, lansând noile modificări prin pilotarea iniţială în baza unui număr redus de circumscripţii.

Liberal reformatorii consideră necesară modificarea sitemului electoral dar numai în urma unor analize minuţioase şi unor dezbateri publice profunde asupra proiectului de lege, care ar fi aplicat doar în următorul scrutin electoral, din 2018.

Sursa: www.plr.md

La Paris a fost inaugurat Biroul Local al Partidului Liberal Reformator Consilierii municipali liberal reformatori au anunţat constituirea Fracţiunii PLR în Consiliul Municipal Chişinău