Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Ana Guţu la APCE: Limba oficială în RM este română

|versiune pentru tipar||
PLR / 30 ianuarie 2014
Partidul Liberal Reformator

La 29 ianuarie în cadrul dezbaterii pe marginea a două rapoarte pe tema integrării migranţillor în societăţile democratice şi “Testele de integrare: ajutor sau piedică pentru integrare?”, Ana Guţu a ţinut un discurs, în care a vorbit despre necesitatea respectării drepturilor lingvistice a tuturor cetăţenilor, fără nicio discriminare. Testele lingvistice, care sunt o condiţie de dobândire a cetăţeniei în multe state europene trebuie să fie elaborate în conformitate cu Cadrul european de referinţă al limbilor, şi să nu constituie un criteriu insurmontabil pentru migranţi.

În acelaşi timp, Ana Guţu a ţinut să menţioneze cazul Republicii Moldova, stat care a făcut cândva parte din URSS, unde migranţii în a treia sau a patra generaţie, nu învaţă limba oficială a statului gazdă. Mai mult, în RM chiar şi denumirea limbii constituie subiect demanipulări politice.

În acest context Ana Guţu a adus la cunoştinţa membrilor APCE decizia Curţii Constituţionale din 5 decembrie prin care a fost constituţionalizată Declaraţia de Independenţă a RM din 1991, limba română fiind astfel recunoscută ca limbă oficială a RM, care în acelaşi timp este şi limba oficială a României.

Sursa: www.plr.md

Ana Guţu a prezentat la APCE raportul “Internetul şi Politica” La mulţi ani, doamnă Tatiana Potîng!