Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Ana Guţu: Un patriotard la Cotroceni sau Ghimpu — oratorul

|versiune pentru tipar||
PLR / 15 februarie 2014
Partidul Liberal Reformator

Am decis să fac publice unele informaţii referitor la ceremonia de decorare a unui grup de deputaţi din parlamentul RM cu Ordinul “Steaua României”, căci privesc.eu a difuzat doar ceremonia oficială şi lumea a fost lipsită de posibilitatea de a se minuna de incultura şi bădărănismul celui mai mare liberal al românităţii Mihai Ghimpu…

Ghimpu a transformat ceremonia de decorare într-o campanie dezgustătoare de PR pentru un partid, care se agaţă de firele de paie ce-i vin în cale, pentru a ieşi din cloaca în care s-a autocatapultat. PL-ul a venit, cum s-ar zice pe aici, “cu droaia” la Cotroceni: şi ministrul-hoţoman de drumuri şi trenuri eurofurate Şalaru, şi primarul scâncitor Chirtoacă, şi liderul nedecorat de data asta Ghimpu, şi nişte secretare de pe la partid ca să facă figuraţie, stil vorbelor lui Banciu, că, mă rog — ditamai grup de deputaţi-plagiatori şi profitori au fost băgaţi în seamă de preşedintele Băsescu!

…Înainte de ceremonia propriu zisă, doamna de la protocol a anunţat unde trebuie să stăm, cum trebuie să mergem, şi, la un moment dat, a spus că pentru luări de cuvânt sunt invitaţi “preşedintele” Ghimpu şi cineva din partea grupului de decoraţi. Am intervenit şi am precizat, din moment ce vorbeşte Ghimpu, ar fi corect să vorbesc şi eu în numele comunităţii profesorilor de limbă română. “Preşedintele” Ghimpu s-a dezlănţuit: “Cum cineva din partea grupului de decoraţi? Parcă v-am spus în coridor, ce — n-aţi înţeles? Vorbesc eu şi Corina Fusu! Eu v-am spus că nu vreau să aud de trădători! N-au ce vrobi trădătorii pe aici! Eu i-am făcut deputaţi! Sun decoraţi datorită mie, că eu am pus-o pe listă!” Speriată de reacţia dezechilibrată a lui Ghimpu, doamna de la protocol s-a retras din bibliotecă şi a spus că revine cu o decizie. A revenit, a spus că decizia este următoarea: va vorbi doar Ghimpu. S-a speriat sărmana, că l-a mai apuca damblaua pe aşa-zisul “dl preşedinte Ghimpu” şi vor mai trebui să-şi asume consecinţele, tot mai bine e să se trateze acasă la el….

Acum nu vreau să învinuiesc pe nimeni, dar i-am răspuns doamnei de la protocol că pe mine Ghimpu nu mă reprezintă, şi că dacă aş fi cunoscut scenariul acestei ceremonii, mai ales prezenţa în forţă, absolut ridicolă a PL-iştilor, nu aş fi venit. Finalmente, ceremonia a avut loc, Preşedintele Băsescu şi-a cerut el scuze de la mine pentru “divergenţele din grupul nostru”. I-am răspuns că el nu trebuie să se simtă vinovat pentru ceea ce se întâmplă. Şi de fapt, nu mai suntem demult un grup. Am fost. Cândva. Regret şi acum că m-am sacrificat pentru ca cineva să ajungă deputat, preşedinte interimar (absolut accidental), primar etc… I-am mai spus încă ceva Preşedintelui Băsescu — românismul trebuie să fie în afara oricărei doctrine politice, românismul e un cadru existenţial în care te naşti, eşti educat, şi apoi îl promovezi prin acţiuni şi fapte concrete.

…Veni şi momentul fotografiatului de protocol. PL-iştii se înghesuiau să încapă toţi în poză cu Preşedintele Băsescu. Nu doream să particip la poza de grup cu toţi PL-iştii, veniţi acolo cu treabă şi fără treabă, însă, Preşedintele Băsescu m-a rugat frumos să mă alătur dumnealui. Asta am şi făcut. După care, Ghimpu a început a urla ca un zălud “Acum fără dânsa, pleacă de aici, pleacă, needucata ce este! Trădărtoare! Pleacă de aici! Etc.etc.” — şi toate acestea în prezenţa consilierilor, protocolului, ce ruşine, Doamne! Îmi era ruşine mie pentru aceste escapade verbale ale unui dement, ajuns pe post de “preşedinte”, care a fost podidit de onoruri nemeritate! Un “patriotard” fricos, dar ţipălău, care speculează cu memoria fratelui său, Gheorghe, pe care niciodată nu l-a agreat pe timp de viaţă, nu a acceptat să fie în acelaşi partid cu el! Cine e adevăratul trădător?! Ghimpu şi-a trădat propriul frate, Ghimpu a trădat oamenii din Partidul Liberal, a trădat parcursul european al RM, dacă ne luam cu toţii după mintea lui — în toamna anului trecut RM ar fi cunoscut, cu certitudine, scenariul ucrainean.

Ghimpu a trădat ideea românismului, fiindcă, din interiorul PL, mi-am dat seamă, că românismul pentru el este o paradă, o mască, pe care o afişează ocazional, atunci când vrea bani, decoraţii, onoruri şi, uneori, voturi. De fapt, Ghimpu este un statalist ordinar, care ne învăţa pe noi, “proştii” din PL: “Politica este şi ea un fel de business, dar trebuie să ai cap ca să faci un aşa business”. Aşa că “politicianul” şi “businessmanul” Ghimpu să mai amăgească pe cei zombaţi, căci oamenii informaţi nu se vor mai lăsa minţiţi de un rătăcit în tenebrele politicii moldoveneşti.

… Fiul meu m-a însoţit la acea ceremonie, care mi-a lăsat un gust amar. A rămas stupefiat de exploziile lui Ghimpu. Am râs apoi împreună pe marginea comportamentului gălăgios al liberalilor, care afişau o falsă dezinvoltură, cu ţigările aprinse prin sala delegaţiilor, unde, de fapt, nu se fumează, am criticat discursul lui Ghimpu, din care reieşea că el este patriotul Nr1 din Basarabia, cel mai mare unionist, cel mai mare român, cel mai mare preşedinte, cel mai mare….de fapt, a demonstrat că e cel mai mare bâlbâit, cel mai mare bădăran, un om necărturar şi lipsit de discernământ, un orfan de fler politic, pentru care mintea vizionară este un lux imposibil de atins!

Sursa: www.plr.md

Partidul Liberal Reformator aduce un omagiu poetului Grigore Vieru Iniţiativă legislativă a PLR în susţinerea moldovenilor din Diasporă