Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Iniţiativă legislativă: Partidul Liberal Reformator propune ca cetăţenii din diasporă să voteze timp de două zile

|versiune pentru tipar||
PLR / 22 februarie 2014
Partidul Liberal Reformator

Partidul Liberal Reformator vine în întâmpinarea cetăţenilor din afara graniţelor cu o nouă iniţiativă legislativă ce prevede modificări ale Codului Electoral. Astfel, PLR propune ca cetăţenii din diasporă să poată vota timp de două zile.

Iniţiativa legislativă este argumentată prin faptul că numărul cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot care au reşedinţă sau domiciliul în străinatate creşte de la an la an. Astfel, în anul 2013 erau plecaţi peste hotarele ţării pe termen lung peste 500 mii moldoveni sau 12,4% din populaţia totală a ţării.

Totodată, localităţile în care locuiesc aceştia se află la diferite distanţe de oraşele în care sunt amplasate misiunile diplomatice ale Republicii Moldova. Astfel, din cauza distanţelor mari pe care trebuie să le parcurgă, a costurilor călătoriilor dar şi a programului de lucru inflexibil, cetăţenii Republiicii Moldova nu reuşesc să îşi exprime dreptul la vot.

Inexistenţa unor metode alternative de exprimare a dreptului la vot cum ar fi: votul prin corespondenţă sau votul electronic, sau alte mijloace de comunicare la distanţă ar trebuie să fie compensate cu posibilitatea desfăşurării procesului de votare în diaspora pe parcursul a două zile consecutive, astfel încât a doua zi să se suprapună cu ziua indicată în actul de stabilire a alegerilor, pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Proiectul de lege privind amendarea Codului electoral, prin care li se oferă cetăţenilor stabiliţi în afara Republicii Moldova posibilitatea de a vota pe parcursul a două zile, este argumentat şi de experienţa ultimelor scrutine electorale: numărul mare al doritorilor de a vota s-a ciocnit de gradul de pregătire insuficient al birourilor electorale de peste hotare din punct de vedere al capacităţii fizice (spaţii mici, funcţionari insuficienţi, timp limitat).

Prin oferirea cetăţenilor din diasporă a posibilităţii de a vota timp de două zile, PLR îşi propune să repare o injustiţie existentă în prezent în democraţia electorală a Republicii Moldova.

Ţări care au adoptat legi electorale permisive pentru votul exterior al diasporei: Franţa (1994), Argentina (1993), Austria (1990), SUA (1975) etc.

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md

Partidul Liberal Reformator a depus flori şi a aprins lumânări în memoria victimelor violenţelor din Ucraina La mulţi ani domnule Oleg Bodrug!