Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Declaraţia Partidului Liberal Reformator privind situaţia din Ucraina

|versiune pentru tipar||
PLR / 2 martie 2014
Partidul Liberal Reformator

Partidul Liberal Reformator a urmărit cu îngrijorare evenimentele care au avut loc în Ucraina în ultimile zile. Constatăm cu tristeţe că agresiunea militară a Federaţiei Ruse sfidează nu numai suvernitatea unui stat independent, ci şi orice normă internaţională. Prin introducerea trupelor armate în Ucraina şi destabilizarea organizată a instituţiilor acestui stat, conducerea Rusiei a încălcat normele securităţii internaţionale şi tratatele pe care le-a semnat.

Afirmăm cert că decizia oficială cu privire la introducerea trupelor ruse în Ucraina este un tertip menit să legifereze invazia militară rusească în Crimea, care are loc deja de câteva zile. Prin comportamentul Preşedintelui şi Parlamentului Fedraţiei Ruse au fost sfidate şi, practic, anihilate toate mecanismele de securitate din Europa de după 1991. Federaţia Rusă a adoptat un comportament iresponsabil, bazat pe mentalităţi de sorginte imperialistă.

Condamnăm cu fermitate agresiunea militară a Federaţiei Ruse! Susţinem suveranitatea şi independenţa, precum şi opţiunea europeană a Ucrainei! Chemăm întreaga comunitate internaţională, în special garanţii integrităţii teritoriale a statului vecin, să ia atitudine şi să intervină prompt în remedierea atacului Rusiei asupra suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei! Susţinem introducerea de sancţiuni internaţionale împotriva Federaţiei Ruse până la retragerea trupelor militare de pe teritoriul Ucrainei.

De asemenea, solicităm examinarea comportamentului Federaţiei Ruse în contextul unui stat ocupant al teritoriilor suverane a mai multor state, inclusiv Republica Moldova şi Georgia. Chemăm întreaga comunitate internaţională să ceară lichidarea focarelor de instabilitate, separatism şi crimă organizată din partea de est a Republicii Moldova şi din Caucaz.

Amintim că după un scenariu asemănător a avut loc, acum 22 de ani, ocuparea zonei de est a Republicii Moldova şi transformarea ei într-o regiune separatistă, supusă Federaţiei Ruse şi considerăm că astfel de presiuni nu mai trebuie tolerate de către comunitatea internaţională.

Constatăm cu tristeţe nefuncţionalitatea tuturor mecanismelor de securitate colectivă în Europa de Est. Situaţia de astăzi confirmă lipsa oricărei garanţii de securitate, inclusiv pentru Republica Moldova. Argumentarea preşedintelui rus, copiată din justificările folosite de către mulţi tirani de-a lungul istoriei în ajunul conflagraţiilor militare, sugerează că în orice moment, după bunul plac al acestuia, poate fi atacat orice stat din regiune.

Partidul Liberal Reformator consideră, că unica posibilitate de a asigura independenţa Republicii Moldova, de a preveni agresiunile militare, este participarea în cadrul unei structuri de securitate colectivă politico-militară — NATO.

Chemăm toţi cetăţenii Republicii Moldova, care conştientizează acest fapt să promoveze ideea, astfel încât în timpul cel mai apropiat să fie agreată de majoritatea popualţiei şi să devină realitate. Continuarea reformelor şi ajustarea forţelor militare naţionale la standartele NATO, integrarea euro-atlantică sunt priorităţile programatice ale Partidului Liberal Reformator, pe care le va promova consecvent în acţiunile sale, inclusiv în actul guvernării.

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md

PLR Botanica a dăruit mărţişoare de 1 martie La Călăraşi a avut loc Conferinţa Organizaţiei Teritoriale a Partidului Liberal Reformator