Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 PartideDeclaraţiiPLR

Ana Guţu în plenul APCE: Comportamentul Rusiei este inacceptabil şi merită sancţiuni severe

|versiune pentru tipar||
PLR / 10 aprilie 2014
Partidul Liberal Reformator

La 10 aprilie 2014 în cadrul sesiunii plenare APCE a fost dezbătut raportul cu privire la sancţonarea delegaţei Rusiei la APCE în virtutea evenimentelor din Ucraina. Pe marginea raportului s-au expus mai mulţi membri APCE. Ana Guţu a luat ultima cuvântul în cadrul dezbaterilor. După votarea unui şir de amendamente, rezoluţia cu privire la suspendarea dreptului de vot, dreptului de a participa la şedinţele Biroului APCE, de a prezenta rapoarte în plen, de a participa la reuniunile Comisiei Permanente APCE, a fost votată cu o majoritate absolută (145 voturi pro, 28 contra). Delegaţia Rusiei nu s-a prezentat la şedinţa în plen.

Discursul Anei Guţu pe marginea dezbaterii de urgenţă privind suspendarea dreptului de vot a membrilor delegaţiei Rusiei la APCE

Doamnă preşedintă, distinşi colegi,

După dezbaterea pe tema situaţiei din Ucraina de ieri, am ajuns la subiectul sancţiunilor împotriva comportamentul Rusiei. Comportamentul acestei ţări membre a CoE este inacceptabil şi merită sancţiuni severe. Rusia a sfidat noţiunea însăşi a “dreptului internaţional”. După anexarea Crimeii de către Rusia, ar fi necesar de introdus în dicţionarul de drept internaţional termenul distinctiv “interesul cetăţeanului rus care locuieşte în străinătate”. Ştiţi care este numărul minim de cetăţeni ruşi ai căror drepturi, pretinzând că sunt încălcate, pot să ceară intervenţia Rusiei? Răspunsul pe care ni-l dau oficialii ruşi este: unul. Iată un motiv adevărat pentru a redefini normele dreptului internaţional!

Credeţi-mă, eu vin dintr-o ţară unde sunt destui cetăţeni ruşi, care deţin paşapoarte eliberate doar în baza unui simplu certificat care dovedeşte că persoana s-a născut în Uniunea Sovietică. Putin vrea să refacă Uniunea Sovietică. În Republica Moldova, există aproximativ 400 000 de cetăţeni ruşi, majoritatea locuiesc în Transnistria, zonă separatistă din 1992. Mai multe voci care au răsunat în această sală au exprimat îngrijorarea cu privire la posibilitatea repetării scenariului din Crimeea în Transnistria. Armata rusă continuă să se afle pe teritoriul Transnistriei, în ciuda multiplelor rezoluţii, care cer retragerea acestei armate de pe teritoriul Republicii Moldova, rezoluţii ale organizaţiilor internaţionale care OSCE, ONU, inclusiv ale APCE. Provocări continuă să aibă loc în zona de securitate, exerciţii armate au fost declanşate la frontiera riverană a Nistrului, cu participarea activă a forţelor armate ruse care, imaginaţi-vă, sunt parte componentă a contingentului de pacificatori ai acestei zone de securitate! Ameninţări constante parvin din partea oficialilor ruşi, ambasadorilor, ele conţin mesajul “Transnistria nu va fi niciodată abandonată”.

Vă amintesc, distinşi colegi, că Republic Moldova a obţinut deja regimul liberalizat de vize cu Uniunea Europeană, începând cu 28 aprilie cetăţenii moldoveni care deţin un paşaport biometric vor putea circula în ţările membre ale Uniunii Europene. Mai târziu, în luna iunie, Republica Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, partea politică şi economică. De fapt, Rusia nu a făcut prin acţiunile sale decât să dezavueze parcursul european al ţărilor din Europa de Est.

De acum încolo, distinşi colegi, scenariul ucrainean va constitui un precedent pentru Europa de Sud-Est, şi reiterez ideea, că astăzi, în această Adunare, trebuie să sancţionăm Rusiei. Ucraina a cunoscut o revoltă care pare să fie deturnată de o ţară soră, o ţară slavă. Şi anume aceasta este adevărata tragedie a conflictului, căci, să recunoaştem că conflictul noi care s-a iscat în Europa de Sud-Est, va dura ani întregi, şi vom mai reveni asupra acestuia, fără îndoială, de mai multe ori.

Eu sunt în favoarea dialogului, dar un dialog, ca şi un tangou argentinian, are nevoie de doi participanţi. Rusia a demonstrat că nu e capabilă să poarte dialog constructiv, cu atât mai mult, oficialii ruşi, cu siguranţă, nu ştiu să danseze tangou, un accesoriu pe nume kalashnikov îi împiedică, ruşii mereu îi calcă pe parteneri pe picioare.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

Departamentul de Comunicare al PLR
Sursa: www.plr.md

Precizarea PLR privind sesizarea PL la Curtea Constituţională cu referire la legea nr. 546-XV din 19 decembrie 2003 despre aprobarea Concepţiei politicii naţionale Partidul Liberal Reformator a donat un lot de carte liceului “Dimitrie Cantemir” din raionul Cantemir